Να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνο. Ο Πατίνο χαρακτήρισε «βάσιμους» τους φόβους του Ασάνζ για «πολιτική δίωξη» και για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ εκτιμώντας ότι ο ιδρυτής του Wikileaks «μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τη ποινή του θανάτου». «Ο Ισημερινός», πρόσθεσε ο Πατίνο, «παραμένει πιστός στην παράδοση να προστατεύει όσους είναι ευάλωτοι».

Νωρίτερα, η βρετανική κυβέρνηση είχε απειλήσει με έφοδο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όπου και βρίσκεται ο ο Ασάνζ, εάν η κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας δεν τον παρέδιδε στις βρετανικές αρχές. «Σήμερα δεχθήκαμε από το Ηνωμένο Βασίλειο την ευθεία απειλή, και γραπτώς, ότι είναι πιθανή μία έφοδος στην πρεσβεία μας στο Λονδίνο εάν ο Ισημερινός δεν παραδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρικάρντο Πατίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Ο Ισημερινός απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την ευθεία αυτή (βρετανική) απειλή», πρόσθεσε.
Η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε το πράσινο φως για την έκδοσή του Ασάνζ στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση και το Foreign Office είχε από χθες επαναλάβει ότι το Λονδίνο είναι αποφασισμένο να εκδώσει τον ιδρυτή του Wikileaks.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να εκδώσει τον κ. Ασάνζ στη Σουηδία ...και παραμένουμε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε αυτήν την υποχρέωση», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού, «η στάση που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση της Βρετανίας είναι απαράδεκτη, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε δικαιϊκό επίπεδο».
«Μία άνευ αδείας είσοδος στην πρεσβεία του Ισημερινού θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιένης για τις διπλωματικές σχέσεις», υπογράμμισε.
Εκπρόσωπος του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι η απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και ότι οι συνήγοροι του Ασάνζ την θεωρούν παράνομη.
Τη νύχτα μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Κένσινγκτον παρέμενε ολιγομελής αστυνομική δύναμη, ενώ μέσω Twitter οργανώνεται συγκέντρωση έξω από το κτήριο.
Ο Ασάνζ είχε ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου. Ο Αυστραλός εκδότης εξέφρασε τους φόβους του ότι σε περίπτωση που παρεδίδοετο στην αστυνομία, θα ακολουθούσε έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου η ζωή του θα κινδύνευε.
Φόρεϊν Οφις: Και να του δώσουν άσυλο, δεν θα αλλάξει τίποτα
Από την πλευρά του το Φόρεϊν Όφις διεμήνυσε στον Ισημερινό σήμερα ότι ακόμη και εάν το Κίτο παραχωρήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ πολιτικό άσυλο, αυτό δεν θα μεταβάλλει κάτι.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν θα ανακληθεί η διπλωματική ιδιότητα της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο ώστε να μπορέσει η αστυνομία να μπει σε αυτή και να συλλάβει τον ιδρυτή του ιστοτόπου WikiLeaks για να εκδοθεί στην Σουηδία.
«Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί πότε ή εάν θα ανακληθεί η διπλωματική ιδιότητα της πρεσβείας», είπε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις τηλεφωνικά στο Reuters.
«Το να παραχωρηθεί άσυλο δεν θα μεταβάλει βασικά τίποτε», ανέφερε εξάλλου ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η Βρετανία έχει νομικό καθήκον να εκδώσει τον Ασάνζ στη Σουηδία.
Στο μεταξύ, η Σουηδία απέρριψε «με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία» ότι η δικαιοσύνη της χώρας δεν θα διασφαλίσει στον Ασάνζ το δικαίωμα στην υπεράσπιση, δήλωσε σήμερα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ.
«Το φερέγγυο δικαστικό και συνταγματικό μας σύστημα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων. Απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο κάθε κατηγορία που υπονοεί το αντίθετο», σημείωσε ο Μπιλτ στον λογαριασμό του στο twitter.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.