Τεράστια ήταν η συγκέντρωση των κατοίκων του Κιλκίς στην πλατεία Ειρήνης που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο αντιδρώντας στην άδεια που έχει δοθεί στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ, του Μπόμπολα, για εξορύξεις χρυσού.

Οι πολίτες του Κιλκίς αλλά και γειτονικών πόλεων αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους για την υγεία τους αλλά και για την καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον, συμμετείχαν μαζικά και με ιδιαίτερο παλμό τόσο στην αρχική συγκέντρωση όσο και στο συλλαλητήριο που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ηλικιωμένοι κάτοικοι με τους οποίους συνομιλήσαμε μας τόνισαν ότι μάλλον ήταν η μαζικότερη πορεία διαμαρτυρίας που έγινε στην πόλη τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Άγγελος Αραμπατζής εκ μέρους των διοργανωτών και μετά την εισαγωγική ομιλία του με την οποία κάλεσε όλους να σταθούν ενωμένοι στον δίκαιο αγώνα ενάντια στους χρυσοθήρες έδωσε το λόγο σε εκπροσώπους θεσμών και φορέων που παραβρίσκονταν.

Χαιρέτησαν και δήλωσαν την ενεργή συστράτευσή τους ο Μητροπολίτης Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, οι τρεις βουλευτές του νομού, οι Δήμοι Κιλκίς και Κρουσιών δια εκπροσώπων τους, η περιφέρεια δια του συμβούλου κ. Θωμαΐδη, ο Εμπορικός Σύλλογος καθώς και εκπρόσωποι κατοίκων από τη Χαλκιδική (Ιερισσός και Μ. Παναγιά) που με την ιδαίτερα δυναμική τους παρουσία αλλ
ά και με τοποθετήσεις που ακούστηκαν βλέπουμε   να δημιουργείται ένα πολύ δυνατό μέτωπο απέναντι στην άγρια εκμετάλλευση του βορειοελλαδικού υπεδάφους από τους καπιταλιστές "επενδυτές". 

Τη βασική ενημέρωση για τις επιπτώσεις από την λειτουργία των μεταλλείων έκανε ο Οικονομολόγος κ. Φιλίπ Ζουρό ο οποίος αφού πληροφόρησε για μολύνσεις υδάτων που παρατηρήθηκαν στον Καναδά και Γαλλία με καταστροφικό αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων, υπογράμμισε ότι εάν η επένδυση προχωρήσει αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο για τον τόπο. Θα εξαναγκάσει κάποιους να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη γη τους ενώ αυτοί που θα παραμείνουν θα είναι καταδικασμένοι. Το θέμα όπως είπε δεν είναι απλά πολιτικό, αλλά υπαρξιακό. Ανέφερε επίσης, ότι τακτική των εταιρειών εξόρυξης χρυσού προκειμένου να κάμψουν τις όποιες τοπικές αντιδράσεις και παράλληλα να προχωρούν στο καταστροφικό έργο τους, είναι να ξεγελούν τον κόσμο προσφέροντας για παράδειγμα υποτροφίες σε τοπικό επίπεδο, αλλά και να προσπαθούν να διασπούν την ενότητα με το δέλεαρ θέσεων εργασίας. (Μέρος της ομιλία του κ. Ζουρό στο βίντεο και στο ηχητικό απόσπασμα που ακολουθούν)








Και φωτογραφίες από τη χθεσινή αγωνιστική βραδιά:







Ακτιβιστής

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.