Τελικά, παρά αντίθετες δημοσιεύσεις και ευοίωνες (αλλά μαουτχαουζενικές) εκτιμήσεις τοπικών παραγόντων, η πυρκαγιά στον (νόμιμο ή παράνομο ΣΜΑ ;;) της Μηχανιώνας δεν κατασβέστηκε. Και πως θα μπορούσε άλλωστε; Ουδέποτε σβήστηκε φωτιά σε χωματερή. Στην καλύτερη περίπτωση θα καίει και θα συσσωρεύει στους οργανισμούς μας διοξίνες (που εκλύονται από την καύση χλωρίου των πλαστικών  PVC κυρίως)  για μέρες ή εβδομάδες.

Η ΕΘΟΠΑΚ στην πρώτη γραμμή.
Επιθεωρήσαμε το χώρο και συνομιλήσαμε με εθελοντές της ΕΘΟΠΑΚ, που βρισκόντουσαν από το πρωί στο χώρο της χωματερής, προσπαθώντας να συμβάλλουν μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στον περιορισμό της έκτασής της φωτιάς. Σε ένα περιβάλλον που εκτός από την αφόρητη ατμόσφαιρα και τα καρκινογόνα αέρια που εκλύονταν, είχαν να αντιμετωπίσουν και  κινδύνους από τις εκρήξεις φιαλών υγραερίου που υπήρχαν στα σκουπίδια. Όπως μας είπαν κάποια στιγμή το πρωί,  παρατηρήθηκε μια τεράστια έκρηξη που δημιούργησε ένα μικρό κρατήρα και εκτόξευσε μια φιάλη σε αρκετό ύψος από το έδαφος.

Δυστυχώς το απόγευμα λόγω της διεύθυνσης του ανέμου, όλα τα αέρια κατευθύνθηκαν προς την γειτονική Κερασιά αλλά και τα υψώματα της Αγίας Τριάδας, δημιουργώντας αίσθημα δυσφορίας στους κατοίκους.

Το ερώτημα όμως που απασχολεί τους κατοίκους είναι η αιτία που προκάλεσε τη εκδήλωση της φωτιάς στον ΣΜΑ της Μηχανιώνας. Κάποιοι εικάζουν πως οφείλεται σε τυχαίο γεγονός (πεταμένο τσιγάρο), άλλοι πως φταίνε ( και πάλι ;;;) οι αθίγγανοι (κάπου πρέπει κάθε φορά να τείνουμε το δάχτυλο) και οι πιο "ψαγμένοι" δεν είχαν καμιά αμφιβολία πως τη φωτιά προκάλεσαν κάποιοι που έχουν λόγο να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών ώστε να μπορούν να μεταφερθούν και νέα. Μάλιστα οι τελευταίοι ισχυρίζονται πως είναι μια μόνιμη και διαρκής πρακτική περιορισμού του όγκου των ογκωδών απορριμάτων. 
Ειλικρινά αδυνατούμε να πιστέψουμε αυτά τα σενάρια γιατί αν το κάνουμε θα πρέπει να παραδεχθούμε πως οι υπεύθυνοι διακατέχονται από εγκληματική αδιαφορία. Αλλά έλα που το ίδιο περίπου καταθέτουν και εμπεριστατωμένες μελέτες περιβαλλοντικών οργανώσεων, που αποδίδουν  ποσοστό από τις εκδηλωθείσες  πυρκαγιές (πανελλαδικά) στην προσπάθεια περιορισμού του όγκου των σκουπιδιών;;
"Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό της τάξης του 10% των απορριμμάτων καίγεται τελικά στις χωματερές (από αυτανάφλεξη ή σκόπιμη καύση των σκουπιδιών για μείωση του όγκου τους)"
Από μελέτη - αναφορά της Greenpeace

Παραθέτουμε φωτογραφίες που πήραμε από τον χώρο σήμερα (9.10.12) το απόγευμα, λίγο πριν το σούρουπο:









Ακτιβιστής
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.