Ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θερμαϊκού Κυριάκος Στεφανίδης ανεξαρτητοποιείται και αποχωρεί από τη διοίκηση Αλεξανδρή στις 25 Σεπτεμβρίου 2012.
Ο κ. Στεφανίδης είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της Μηχανιώνας που με τη στήριξή του στον Γ. Αλεξανδρή του πρόσφερε τη νίκη στις δημοτικές εκλογές του 2010.

Συνέντευξη στο έντυπο «δ»
Κ. Στεφανίδη,
Στη δήλωση σας, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, καταλογίζετε στη διοίκηση Αλεξανδρή:
«την πλήρη – πλέον – διαφωνία μου με τον τρόπο διοίκησης και την φιλοσοφία της πολιτική σας. Μιας πολιτικής η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη συντονισμού, στρατηγικής και μαχητικότητας. Μιας πολιτικής που κατά την άποψή μου έχει χαμηλή απόδοση και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία τον δήμο μας. Μιας πολιτικής η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτήν που ήθελα που προεκλογικά και σας έβρισκε σύμφωνο.
Εδώ και 20 μήνες εξάντλησα όλα τα μέσα παρεμβάσεων και προτάσεων για την αλλαγή αυτής της πολιτικής. Μετά όμως την χθεσινοβραδινή διαφωνία μου μέσα στην δημοτική ομάδα, για την διαδικασία των απ’ ευθείας αναθέσεων, αποφάσισα την αποστασιοποίησή μου ως μοναδικό τρόπο έκφρασης της δυσαρέσκειας μου. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τους ρυθμούς αυτής της διοίκησης και δεν ανέχομαι την αδιαφορία και την απαξίωση στον τόπο και στο πρόσωπό μου. Δεν ανέχομαι από κανέναν τον εμπαιγμό και τον εξευτελισμό»

1. Γιατί παραιτηθήκατε τώρα πριν ακόμη συμπληρωθούν 2 χρόνια διοίκησης; Δεν είναι λίγο νωρίς;

Όχι μόνο δεν είναι νωρίς, αλλά άργησα κιόλας. Ο δήμαρχος και πολλοί άλλοι από την παράταξη γνώριζαν, από τα μέσα του 2011, την δυσαρέσκειά μου για τον τρόπο που επέλεξε ο δήμαρχος να διοικεί τον Δήμο. Μέσα στην δημοτική ομάδα υπήρχαν και υπάρχουν πολλές διαφωνίες, αλλά ίσως ήμουν ο μοναδικός, που ψήφισε αρνητικά τόσες πολλές εισηγήσεις της ίδιας της διοίκησης. Ενώ αρχικά είχα συμφωνήσει στην διοικητική δομή, γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αυτή δεν είναι αποδοτική. Έβλεπα ότι η διοίκηση έπασχε από αδράνεια, ατολμία, αναβλητικότητα, έλλειψη συντονισμού και στρατηγικής, έλλειψη συμμετοχικότητας, έλλειψη επικοινωνίας και κυρίως έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής. Προσπάθησα πολλές φορές να ταρακουνήσω τον δήμαρχο – προφορικά και γραπτά.
Δεν είναι τυχαίο, που η διοίκηση και ο δήμαρχος απαξιώνει την επιτροπή ανάπτυξης, που την δημιούργησε ο ίδιος ο δήμαρχος. Μια επιτροπή που επεξεργάστηκε το αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή μας και το ψήφισε όλο το δημοτικό συμβούλιο. Αυτήν την επιτροπή πλέον δεν την θέλουμε γιατί συμμετέχουν κάποιοι άνθρωποι, που δεν τους θέλουμε στα πόδια μας. Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης δεν πιστεύει (σύμφωνα με τις δηλώσεις του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30-9-2012) ότι μπορεί η δημοτική αρχή να οργανώσει και να μεθοδεύσει τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες για να ξεκινήσει μια αναπτυξιακή πορεία. Χλεύαζε τις απόψεις μου για το πρόγραμμά μου, χωρίς να έχει καμιά αντιπρόταση και μάλιστα διατυμπανίζει ότι το μόνο που μπορεί να γίνει σήμερα είναι να διαχειριζόμαστε την μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Ε όχι κε Λαζαρίδη δεν εκλεχτήκαμε για να είμαστε λογιστές ή διαχειριστές της μιζέριας. Ασχολήθηκα με την πολιτική για να γίνω αντιδήμαρχος ή πρόεδρος, αλλά γιατί έχω ένα αναπτυξιακό όραμα για τον τόπο μου.
Κε Τατιανέ,
Ειλικρινά έκανα πάρα πολλές προτάσεις για αλλαγή πορείας εδώ και πολλούς μήνες. Πολλές από αυτές μάλιστα και με αριθμό πρωτοκόλλου. Ο δήμαρχος γνώριζε εδώ και αρκετούς μήνες – όχι από άλλους, αλλά από εμένα τον ίδιο – ότι είμαι απογοητευμένος από την πορεία της διοίκησης και δυσαρεστημένος από την αδιαφορία του στις προτάσεις μου. Αλλά δυστυχώς έχει κλειστεί σε μια «γυάλα» και ζει σε μια εικονική πραγματικότητα. Δεν έκανε καμιά προσπάθεια να αλλάξει νοοτροπία και να με κρατήσει. Δεν συμβάδιζα προφανώς με το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της διοίκησης.
Μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τίποτε από το προεκλογικό μας πρόγραμμα. Δεν καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ανάπτυξη. Δεν αξιολογήσαμε ποτέ την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα μας ως διοίκηση, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους δημότες. Δεν ασχοληθήκαμε καν με την αξιοποίηση της περιουσία μας. Πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο καιρό θα βρεθούμε σε αδιέξοδο, δεν θα έχουμε την δυνατότητα να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, και οι δανειστές μας θα «βάλουν χέρι» στην τεράστια, ανεκτίμητη και αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία μας. Και τότε θα είναι αργά. Θα είναι κρίμα.

2. Στο κείμενό σας αναφέρετε τη διαφωνία σας μέσα στην δημοτική ομάδα, για την διαδικασία των απ’ ευθείας αναθέσεων. Τι ακριβώς συνέβη;

Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τις απ’ ευθείας αναθέσεις, αλλά μόνο με την διαφάνεια των απ’ ευθείας αναθέσεων. Πολλές φορές μάλιστα ψήφισα αρνητικά κάποιες απ’ ευθείας αναθέσεις, λόγω της αδιαφανούς διαδικασίας, που αυτές γινόταν. Γενικά όλοι στην παράταξη γνώριζαν την ευαισθησία μου για διαφάνεια. Γνώριζαν πόσο πολέμησα για την διαφάνεια στον παλιό δήμο Μηχανιώνας, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην θητεία του κου Μαυρομάτη.
Πράγματι στις 24/9 διαφώνησα με τον πρώην αντιδήμαρχο Λαζαρίδη μέσα στην συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας για την διαδικασία μιας απ’ ευθείας ανάθεσης. Εκνευρίστηκα με το γεγονός ότι, η διοίκηση επέμενε να περάσει το συγκεκριμένο θέμα, ενώ γνώριζε εδώ και μήνες, ότι ήθελα να γίνει με ένα τρόπο διαφορετικό : λογικό και διαφανές. Έχω κάθε δικαίωμα να έχω διαφορετική άποψη και φυσικά δεν ανέχομαι από κανέναν να μη την σέβεται. Όταν ζητάω να γίνει κάτι με τρόπο, που να είναι συμβατός με την ηθική μου, απαιτώ να γίνει σεβαστό για να μπορέσω και εγώ να στηρίξω στον κόσμο που με εμπιστεύτηκε την διοίκηση. Προσπαθώ για τον τόπο μου, προσφέρω μόνο εθελοντικά (αμίσθως) και δεν ανέχομαι την απαξίωση και την αδιαφορία στο πρόσωπό μου και στον τόπο.
Ναι άφησα μομφή για τον συγκεκριμένο τρόπο, που επέλεξε η διοίκηση να αναθέσει απ’ ευθείας μια συγκεκριμένη εργασία. Ελπίζω να υπάρχει μια λογική εξήγηση, αλλά μέχρι σήμερα δεν την έχω ακούσει. Η παραίτηση του κου Λαζαρίδη δεν απαντά στην μομφή μου.

3. Σας κατηγορούν για ανευθυνότητα και ότι εγκαταλείψατε την προσπάθεια για τον τόπο. Τι έχετε να πείτε;

Κοιτάξτε, ανεξαρτητοποιήθηκα και παραιτήθηκα από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και από κάθε αξίωμα, που θα μπορούσα να έχω σε λίγους μήνες μετά από ώριμη και πολλή σκέψη και αφού έδωσα πάρα πολλές αναβολές. Πιστεύω ότι το καρκίνωμα δεν θεραπεύεται με αντιβίωση, αλλά ούτε με ευχές και προσευχές. Οι δημότες με επέλεξαν για να συγκρουστώ για τα συμφέροντα τους και όχι για να τα διαχειριστώ ως νομικός, ή ως λογιστής, ή ως γιατρός. Το να συνεχίσω να συμμετέχω ως μέλος αυτής της διοίκησης, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες θα το θεωρούσα από μέρος μου αθλιότητα και ανευθυνότητα. Για εμένα η «καρέκλα» δεν έχει καμιά αξία, όσο η μάχη που έδωσα, μέχρι σήμερα, για να αλλάξει και να εξελιχθεί η ζωή μας προς το καλύτερο. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω να προσφέρω από οποιαδήποτε θέση, τιμώντας την ψήφο όσων με στήριξαν με την εμπιστοσύνη τους. Αγωνίζομαι και διεκδικώ για το καλό του κόσμου, αλλά ποτέ για τα μάτια του κόσμου. Έχω όραμα για τον τόπο μου και δεν είμαι έμπορος ονείρων.
Προβληματίστηκα αν πράγματι έπρεπε να παραιτηθώ και από δημοτικός σύμβουλος, αλλά θυμάμαι πολύ καλά τις λέξεις πολλών φίλων, που με στήριξαν προεκλογικά, που πίστεψαν μόνο σ’ εμένα και ήταν πεπεισμένοι ότι θα δώσω μάχη για τον τόπο. Δεν είχαν καμιά εμπιστοσύνη σε κανέναν άλλον συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου.
Γνωρίζω πολύ καλά την εύκολη και κακόπιστη κριτική, που θα υποστώ από κάποιους γελοίους και μικρόνοες. Δεν ασχολούμαι πλέον μαζί τους. Κοιτάζω μόνο μπροστά.

4. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

Ψάχνω 100 έντιμα, δραστήρια και έξυπνα άτομα που να θέλουν να αφιερώσουν χρόνο για τον ιερό σκοπό της ευημερίας όλων μας. Θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο, αλλά ευελπιστώ. Αν δεν βρεθούν τέτοιου επιπέδου συνεργάτες, απλά θα πάω σπιτάκι μου. Έχω τόσα πράγματα να κάνω, για τα οποία πρέπει να αφιερώσω πολύ χρόνο, που δεν φαντάζεστε.
Από το 2006 που ξεκίνησα πιο ενεργά την πολιτική μέχρι σήμερα δεν άλλαξαν τα πιστεύω μου για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πίστευα και πιστεύω ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι η ανάπτυξη και αυτό όχι αόριστα, αλλά με συγκεκριμένες δράσεις: α) να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό, β) να δώσουμε κίνητρα να γίνουν επενδύσεις, γ) να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία μας και δ) να διεκδικήσουμε χρήματα απ’ ευθείας από την ΕΕ. Ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα ή ως ρουσφετολογικό μαγαζάκι του εκάστοτε δημάρχου, αλλά ως ένας οικονομικός οργανισμός, που επενδύει στον τόπο και από την απόδοση της επένδυσης κάνει κοινωνική πολιτική. Πρέπει να υπάρχουν δουλειές και να κυκλοφορούν χρήματα.

5. Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε και πάλι με τον κ. Αλεξανδρή;

Ναι, αλλά ποτέ σε επίπεδο πολιτικής. Ο Γιάννης Αλεξανδρής είναι πολύ καλός γιατρός και καλός δάσκαλος και θα μπορούσε ακόμα να προσφέρει σ’ αυτά τα επίπεδα.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.