Ανακοινώθηκαν προχθές στη βουλή τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης ανά γεωγραφική ζώνη. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα χορηγείται αποζημίωση έπειτα από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
Η χορήγηση θα πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και έπειτα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης. Αυτά προβλέπονται.
Ας πάμε τώρα στην πραγματικότητα. Πολλές πολυκατοικίες, η μία μετά την άλλη, έχουν ήδη λάβει την απόφαση να μην αγοράσουν πετρέλαιο και να μην λειτουργήσει τον χειμώνα η κεντρική θέρμανση. Η μη αγορά πετρελαίου συνεπάγεται, βεβαίως, την μη καταβολή επιδόματος θέρμανσης –ασχέτως του αν κάποιος πληροί όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια. Στην πραγματικότητα κανένας μας δεν μπορεί να συλλάβει τις συνέπειες της μη λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης. Γιατί κανένας μας –ή τουλάχιστον η πλειονότητα- δεν έχει ζήσει ποτέ στη ζωή του κάτω από τέτοιες συνθήκες. Τις συνθήκες της οικιακής παγωνιάς.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι όλο και περισσότεροι άνθρωποι να στρέφονται στην αγορά ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης –των οποίων οι πωλήσεις πρέπει να έχουν εκτοξευθεί- προκειμένου να είναι έτοιμοι για τον χειμώνα. Αυτήν ακριβώς τη στιγμή η ΔΕΗ ζητά την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και την πλήρη λειτουργία του ανταγωνισμού σε όλο το εύρος της αγοράς, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πέσουν οι τιμές. (Παρεμπιπτόντως την Παρασκευή πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή οι υπεύθυνοι των «ανταγωνιστικών» εταιρειών Energa και Hellas Power, οι οποίοι κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος που αφορά την μη απόδοση στο Δημόσιο ποσών που προβλεπόταν από τις συμβάσεις τους για την εμπορία ρεύματος. Η ζημιά που κατά το κατηγορητήριο, υπέστη το δημόσιο υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ). Με βάση λοιπόν την εκτίμηση της ΔΕΗ, «οι τιμές θα πέσουν». Αν αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιωθεί (πράγμα που δεν αποκλείεται, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα), προφανώς η χρήση των ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης που έχουν αγοραστεί, θα έχει ένα κόστος απαγορευτικό για πολλούς που το επέλεξαν ως φθηνή λύση.
Πέρα όμως από το ρεύμα, όσοι είχαν τη δυνατότητα, δηλαδή όσοι ζουν σε μονοκατοικίες, ρετιρέ και πολυκατοικίες που διαθέτουν τζάκι, στράφηκαν στη θέρμανση με ξύλα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλες οι μάντρες οικοδομών, τώρα που οι οικοδομές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, στράφηκαν στην πώληση ξύλων. Και έτσι γίναμε όλοι ειδικοί στις ξυλόσομπες, στα ενεργειακά τζάκια και πάει λέγοντας και κλαίγοντας. Η αυξανόμενη ζήτηση ξύλων –τα οποία εισάγονται από Βουλγαρία και Ρουμανία- είχε ως αποτέλεσμα, βεβαίως, την άνοδο της τιμής τους πριν ακόμα έρθει ο χειμώνας. Είναι όμως απίθανο το κόστος τους να φτάσει το κόστος του ρεύματος και του πετρελαίου. Άρα παραμένει η πιο φθηνή λύση. Ωραία. Μόνο που δεν μένουμε όλοι σε ρετιρέ ή μονοκατοικίες για να μπορούμε να βάλουμε μπουριά για ξυλόσομπα και τζάκια δεν έχουν όλες οι προ του 1990 πολυκατοικίες.
Έτσι, η έλευση του χειμώνα έχει γίνει για πολλούς ένας εφιάλτης. Όταν έρθει ο χειμώνας δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Είναι όμως ορατός ο κίνδυνος της εξαθλίωσης ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού. Γιατί εξαθλίωση δεν είναι μόνο να ζεις στο δρόμο. Εξαθλίωση είναι και το να ζεις στο σπίτι σου σε συνθήκες απόλυτης παγωνιάς.
Και ακόμα δεν έχουν έρθει τα χειρότερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή