Φυσικά και στηρίζουμε οποιαδήποτε κινητοποίηση καταναλωτών ή φορέων που σκοπό έχουν να κάνουν ασφαλέστερα τα προϊόντα που καταναλώνουμε. Με αυτό δεδομένο θεωρούμε ότι μπορεί να βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση η καμπάνια της Greenpeace για να "πείσει" την εταιρεία ΖΑΡΑ να κατασκευάζει ρούχα χωρίς να ρυπαίνονται με τοξικά τα υδάτινα συστήματα του πλανήτη.
Το αντίστοιχο πρότζεκτ της οργάνωσης είναι το DETOX, που ξεκίνησε το 2011. Με το χτύπημα της ΖΑΡΑ ταυτόχρονα επιβραβεύει τις Nike, Puma, H&M, Marks & Spencer, C&A και Li-Ning έχουν ήδη δεσμευτεί για την εξάλειψη της χρήσης επικίνδυνων τοξικών ουσιών από ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής των προϊόντων τους!

Με αυτό το σημείωμα όμως θα θέλαμε να σταθούμε στο μερικό ενδιαφέρον της ΜΚΟ όσον αφορά τα τοξικά απόβλητα και την έκκληση που κάνει στην εταιρεία να "γίνει μέρος της λύσης" όπως αναφέρεται ισχυριζόμενη πως η ζάρα μπορεί να κάνει τη διαφορά! Μπορεί να κατασκευάσει ρούχα και να τα έχει έτοιμα προς πώληση μέσα σε 2 εβδομάδες.

Μήπως θα έπρεπε να απασχολήσει (από χρόνια πριν) η πολιτική της εταιρείας να έχει εργοστάσια εν πλω με εργαζόμενους Ασιάτες δίνοντας μεροκάματα - ψίχουλα, με ανύπαρκτες ασφαλιστικές καλύψεις και εκμετάλλευσης παιδικής εργασίας; Και όλα αυτά για να ντύνονται φθηνά οι πολίτες της Ευρώπης και Αμερικής;

Μήπως οι ευαισθησίες της ΜΚΟ έχουν σαφείς περιορισμούς και κατευθύνσεις;

Όλη η ανακοίνωση της Greenpeace:


Οι επιλογές μας στα ρούχα αυτή τη στιγμή επηρεάζονται για τον καθένα μας συνήθως από το γούστο, τις τάσεις, την εποχή ή την τιμή τους. Η παραγωγή τους όμως δεν μπορεί να επιβαρύνει πλέον τα υδάτινα οικοσυστήματα του πλανήτη μας με επικίνδυνες και επίμονες, τοξικές ουσίες!

Για αυτό και η Greenpeace αγωνίζεται για να σταματήσει τη βιομηχανία της μόδας από το να ρυπαίνει τα νερά σε όλο τον κόσμο, με επικίνδυνες χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι επίμονες και προκαλούν ορμονικές διαταραχές. Η εκστρατεία Detox ξεκίνησε το 2011 αποκαλύπτοντας τη σχέση πολλών από τις μεγαλύτερες φίρμες ρούχων διεθνώς με εργοστάσια κατασκευής ρούχων που ρυπαίνουν τα νερά μας με αυτές τις ουσίες.

Χάρη στη μαζική κινητοποίηση των καταναλωτών, οι εταιρίες Nike, Puma, H&M, Marks & Spencer, C&A και Li-Ning έχουν ήδη δεσμευτεί για την εξάλειψη της χρήσης επικίνδυνων τοξικών ουσιών από ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής των προϊόντων τους!

Τώρα πρέπει και άλλες εταιρίες - ηγέτες της μόδας, όπως η ZARA, να ανταποκριθούν στο επείγον αίτημα της Greenpeace και των καταναλωτών! Το μέγεθος, η μαζική εμπορία και διανομή, αλλά και η επιρροή που ασκεί η συγκεκριμένη εταιρία μπορούν να οδηγήσουν τη βιομηχανία μόδας στο να μη χρησιμοποιεί αυτές τις τοξικές ουσίες για τα προϊόντα της. Η ZARA οφείλει να ανταποκριθεί υπεύθυνα αφού και στα δικά της προϊόντα βρέθηκαν αυτά τα επικίνδυνα χημικά. Οφείλει να τηρήσει την εταιρική της δέσμευση για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, βάζοντας τον πελάτη και φυσικά τους υδάτινους πόρους του, στο κέντρο του ιδιαίτερου επιχειρηματικού της μοντέλου, όπως ισχυρίζεται.

Η ZARA μπορεί να κάνει τη διαφορά! Μπορεί να κατασκευάσει ρούχα και να τα έχει έτοιμα προς πώληση μέσα σε 2 εβδομάδες. Θέλουμε να δούμε τη ZARA να αναγνωρίζει το πρόβλημα και να δεσμεύεται απέναντι στους καταναλωτές της ότι θα σταματήσει και θα γυρίσει τη μόδα που προωθεί μακριά από τα τοξικά!

Πίεσε τη ZARA να γίνει μέρος της λύσης!
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.