Η απόφαση της κυβέρνησης να δείξει την πόρτα της εξόδου μέσω της διαθεσιμότητας σε 15.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να παραλύσει η τοπική αυτοδιοίκηση.


Την ίδια ώρα οι Δήμοι βάζουν λουκέτο ο ένας μετά τον άλλο, ενώ οι δήμαρχοι αρνούνται να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίστα με ονόματα υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Μάλιστα το τσουνάμι των αντιδράσεων ανάγκασε τον υπουργό Διοικητής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, σε μία προσπάθεια να κάμψει τις αντιδράσεις, να υποστηρίξει πως οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε φορείς που έχουν ανάγκες και δεν θα απολυθούν.

Ωστόσο χθες η κατάσταση πυροδοτήθηκε ακόμα περισσότερο μετά και από τη δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, ο οποίος είπε ότι υπάρχουν μελέτες και έρευνες που έδειξαν ότι για εργασίες όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται 3000 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, ενώ στη Γερμανία η δουλειά διεκπεραιώνεται με 1000 άτομα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις, ιδιαίτερα στους εταίρους που χρηματοδοτούν διαδικασίες στην Ελλάδα, γιατί δεν γίνεται πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και να φανούν τρόποι πως θα μειωθεί ο αριθμός τους.

Στοχοποίησαν τον Φούχτελ για τις απολύσεις – Προπηλάκισαν τον Γερμανό πρόξενο

Η δήλωση του εντεταλμένου της Γερμανίδας καγκελαρίου, κ. Φούχτελ, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ των απολύσεων είχε ως αποτέλεσμα να γίνει στόχος των εξοργισμένων υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη και σήμερα να βρεθεί περικυκλωμένος στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ, όπου βρίσκεται για να μιλήσει στο ελληνογερμανικό συνέδριο.

Ωστόσο από την οργή του πλήθους δεν γλίτωσαν μέλη γερμανικής αντιπροσωπείας, τα οποία γρονθοκοπήθηκαν, ενώ και ο Γερμανός πρόξενος προπηλακίστηκε.

Οι διαδηλωτές -εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση- βρέθηκαν στο σημείο από νωρίς το πρωί και υπό τους ήχους γερμανικών εμβατηρίων αποδοκίμασαν έντονα τον κ. Φούχτελ φωτογραφίζοντας τον ως υπεύθυνο για τις επερχόμενες απολύσεις.

Ωστόσο ο ίδιος υποστήριξε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει.

Στα «κάγκελα» οι Δήμοι της χώρας

Το μέτρο της διαθεσιμότητας έχει προκαλέσει την οργή των υπαλλήλων στους Δήμους και μόλις έγινε γνωστό πως το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε λίστες από τους δημάρχους με τους υπαλλήλους που θα πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου, αμέσως ξεκίνησε ένα κύμα καταλήψεων.

Λουκέτο μπήκε σε δημαρχεία, ενώ σφραγίστηκαν γραφεία και υπηρεσίες. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι έφτασαν σε ακραία μέτρα αφού κάρφωσαν στις εισόδους ξύλινες τάβλες, προκειμένου να μην πρωτοκολληθεί κανένα εισερχόμενο έγγραφο σχετικά με τις απολύσεις.

Όπως έχει ανακοινώσει και ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος στην Αττική, έχουν ήδη σφραγισθεί τα γραφεία στους δήμους Ελληνικού, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Βύρωνα, Υμηττού, Νέας Ιωνίας, Αιγάλεω, Αγίας Παρασκευής, Παλλήνης, Αρτέμιδος-Σπάτων.

Ωστόσο και στην περιφέρεια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη αφού υπό κατάληψη βρίσκονται τα δημαρχεία Θεσσαλονίκης, Κορδελιού - Ευόσμου και Παύλου Μελά. Παράλληλα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στο δήμο του

Χαρακτηριστικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και το περιστατικό με τον συνδικαλιστή στο δήμο Τρικάλων, ο οποίος εισέβαλε στο Δημαρχείο, προπηλάκισε, εξύβρισε και απείλησε ακόμα και με σωματική βία τους υπαλλήλους που δεν απεργούσαν,

Μανιτάκης: Η διαθεσιμότητα δεν σημαίνει απόλυση

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης απέστειλε επιστολή προς όλους τους συναδέλφους του ζητώντας να τον ενημερώσουν το γρηγορότερο δυνατό για τις ανάγκες και την κατάσταση στο υπουργείο τους, ώστε να προχωρήσουν οι μετατάξεις και οι μετακινήσεις.

Μάλιστα σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ο κ. Μανιτάκης επεσήμανε πως όσοι τεθούν σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε φορείς που έχουν ανάγκες και δεν θα απολυθούν. Τόνισε ακόμα πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ελλιπούς στελέχωσης, καθώς και στις υπηρεσίες που ισχύει πάγωμα προσλήψεων και να μετακινηθούν εκεί οι υπάλληλοι.

«Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος ανθρωπίνου δυναμικού με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο».

Τα βίντεο από τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη



Πηγή:
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.