Όταν η επιστήμη σε εκπλήσσει ευχάριστα…

Ειρήνη Λαλίδου
  

Αυτοκίνητα με αυτόματο… οδηγό σουλατσάρουν ελεύθερα στους δρόμους


Η Google ξεκίνησε πιλοτικά τη χρήση αυτοκινήτων χωρίς οδηγούς στις αρχές του 2012. Το Μάιο, η Νεβάδα ήταν η πρώτη πολιτεία που ενέκρινε την ελεύθερη μετακίνησή τους στους δρόμους. Μέχρι στιγμής τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν φτάσει τις 300.000 αυτόνομης οδήγησης, ενώ τις μόνες φορές που υπήρξε κάποιο ατύχημα ήταν όταν σε δύο περιπτώσεις κάποιος επέλεξε τη χειροκίνητη οδήγηση…



Το Voyager I εγκαταλείπει το ηλιακό μας σύστημα


Εκτοξεύθηκε το 1977 και είναι το πρώτο τεχνητό αντικείμενο που πετά πέρα από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος. Αρχικά σχεδιάστηκε για να συλλέξει εικόνες από τον Κρόνο και το Δία, αλλά οι επιστήμονες της NASA σύντομα συνειδητοποίησαν ότι το Voyager I θα μπορούσε να περιπλανηθεί στο άγνωστο σύμπαν. Για αυτό το λόγο, τοποθέτησαν πάνω του μία ηχογράφηση που περιλάμβανε διάφορους ήχους από μουσική ως κραυγές φαλαινών, καθώς και χαιρετισμούς σε 55 διαφορετικές γλώσσες.



Εκτυπωμένο μόσχευμα σαγονιού


Ένα εξατομικευμένο και πλήρως λειτουργικό μόσχευμα σαγονιού δημιουργήθηκε για έναν 83χρονο ασθενή με τη χρήση σκόνης τιτανίου και βιοκεραμικής επίστρωσης. Είναι η πρώτη επιτυχημένη επέμβαση στο είδος της και ανοίγει το δρόμο για εξατομικευμένη αντικατάσταση οστών και ίσως μία μέρα για τη δυνατότητα να εκτυπώνετε νέους μυς και όργανα.



Μοναχικός πλανήτης που αιωρείται στο διάστημα


Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες ήξεραν ότι οι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι. Μετά ήρθε ο πλανήτης CFBDSIR2149 και ανέτρεψε τα δεδομένα. Με τέσσερις ως εφτά φορές τη μάζα του Δία, είναι ο πρώτος πλανήτης που περιφέρεται χωρίς συγκεκριμένη τροχιά στο διάστημα.



Μαϊμού-χίμαιρα από διαφορετικά έμβρυα


Μπορεί όλα τα κύτταρα των δοτών να ανήκαν σε μαϊμούδες ρέζους, οι ερευνητές ωστόσο κατάφεραν να συνδυάσουν μέχρι και έξι διαφορετικά έμβρυα σε τρεις έμβρυα. Σύμφωνα με τον Δρ Mitalipov, «Τα κύτταρα δεν συγχωνεύονται, αλλά μένουν μαζί και να συνεργάζονται για να σχηματίσουν ιστούς και όργανα." Τα είδη χίμαιρα χρησιμοποιούνται προκειμένου να γίνει κατανοητός ο ρόλος που διαδραματίζουν ειδικά γονίδια στην εμβρυϊκή ανάπτυξη, στοχεύοντας φυσικά στην καλύτερη κατανόηση της γενετικής μετάλλαξης στους ανθρώπους.



Τεχνητά φύλλα που παράγουν ηλεκτρισμό


Χρησιμοποιώντας σχετικά φθηνά υλικά, ο Daniel Nocera δημιούργησε το πρώτο τεχνητό φύλλο του κόσμου που παράγει ηλεκτρισμό. Οι αυτόνομες μονάδες του μιμούνται τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης, αλλά το τελικό παράγωγο είναι υδρογόνο αντί οξυγόνο. Στη συνέχεια, το υδρογόνο δεσμεύεται από κύτταρα καυσίμου και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.



Το Google Goggles φέρνει το ίντερνετ παντού


Σχεδόν όλοι έχουμε δει το βίντεο που δείχνει πως η Google οραματίζεται το μέλλον. Με το Goggles, η καθημερινότητα αποκτά τη δική της πλατφόρμα όπου όλες οι πληροφορίες περνούν μπροστά από τα μάτια σου.



Βρέθηκε το Σωματίδιο του Θεού


Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το διεθνές ερευνητικό κέντρο CERN επιβεβαίωσε ότι είχε ανακαλύψει ένα σωματίδιο, το οποίο συμπεριφέρονταν σε μεγάλο βαθμό όπως ένα μποζόνιο Higgs. Για τους επιστήμονες, αυτό σήμαινε πως μπορεί να υπάρχει ένα πεδίο Higgs παρόμοιο με ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.



Εύκαμπτα και φτηνά φωτοβολταϊκά


Έχοντας σχεδόν τη μισή τιμή των σημερινών φτηνότερων φωτοβολταϊκών, τα Twin Creeks’ Hyperion μπορούν να αποτελέσουν μία πιο εμπορικά βιώσιμη λύση μαζικής παραγωγής φωτοβολταϊκών που κοστίζουν περίπου 40 λεπτά το βατ.



Ανακαλύφθηκε ο πλανήτης-διαμάντι


Ένας εξωπλανήτης κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από διαμάντια ανακαλύφθηκε φέτος από μια διεθνή ερευνητική ομάδα. Έχοντας περίπου πέντε φορές το μέγεθος της Γης, ο σχετικά μικρός πλανήτης έχει μάζα παρόμοια με αυτή του Δία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο πλανήτης είναι τα απομεινάρια κάποιου άλλου αστεριού.


Το πρώτο μέρος, εδώ.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.