“Αθήνα.Η πόλη των αντιθέσεων και των άκρων.”

Μια βόλτα στο κέντρο της πόλης,τις μέρες μετά τα Χριστούγεννα,μας έπεισε για ακόμη μια φορά πως στην Ελλάδα, λίγο πριν την αυγή του 2013,κοντεύει να εξαφανιστεί εντελώς,αυτό που λέμε μεσαία τάξη.
Δρόμοι γεμάτοι, με οικογένειες και ζευγάρια να περπατούν στους κεντρικούς εμπορικούς άξονες, χαζεύοντας τα μαγαζιά και κάνοντας αγορές, δρόμοι “γεμάτοι εμπόδια”, καθώς ανά 100 μέτρα περίπου,έβλεπες και από έναν ζητιάνο ή άστεγο να παρακάλα για ελεημοσύνη. 
 Ο περίπατος άρχισε το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Δεκέμβρη. Κατεβήκαμε με τον ηλεκτρικό στο Μοναστηράκι. Εκεί πάθαμε το πρώτο σοκ στη πλατεία,βλέποντας τα “παιδιά με τα μπαλόνια” και λίγο πιο πίσω τους, τον πάτερα τους ή τον άνθρωπο που τους εκμεταλλεύεται, ο οποίος τα επέβλεπε.

Βλέπετε η παιδική εργασία στη χώρα μας, έχει γίνει οικεία εικόνα για όλους μας και κανείς δεν ασχολείται με αυτά τα παιδιά, ούτε και με την εκμετάλλευση που υφίστανται  καθημερινά. 
Βλέπετε...συνηθίσαμε στη φρίκη και το δράμα των παιδιών,έχει γίνει στα μάτια μας,καθημερινή ρουτίνα που αγνοούμε συνειδητά. Από την πλευρά της η αστυνομία και τα ιδρύματα σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να κάνουν τίποτε,καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν και από κάποιον “προστάτη” που εμφανίζεται ως συγγενής τους.

 Η Ηφαίστου που είναι ο κεντρικός πεζόδρομος με τα μαγαζιά και η αρχή της  Μητροπόλεως, που είναι η γωνία με τα σουβλατζίδικα, ήταν πραγματικά ασφυκτικά γεμάτη,με ελάχιστους να κρατούν τσάντες με δώρα. Η μονή κατανάλωση που υπήρχε σε υπερθετικό βαθμό,ήταν αυτή του γρήγορου και φθηνού φαγητού η οποία μεταφράζεται σε greek souvlaki με tzatziki.
  Έπειτα στρίψαμε στην Ερμού και φτάσαμε στην πλατεία Καπνικαρεας.
Μπροστά στην εκκλησιά, έκπληκτοι διαπιστώσαμε, πως ανάμεσα σε διάφορων ειδών ζογκλερ, Αγιους Βασιλίδες, μικροπωλητές και κόσμο που έβγαινε από τα μαγαζιά, είχε στηθεί κουζίνα αλληλεγγύης από την ομάδα “Ο άλλος άνθρωπος” (http://oallosanthropos.blogspot.gr/ ) η οποία πρόσφερε δωρεάν φαγητό ,τόσο στους πλανόδιους που πάλευαν για το μεροκάματο, όσο και στους επαίτες και στους άστεγους που ήταν στην Ερμού.




Η εικόνα της απόλυτης αντίθεσης που μας στοίχειωσε απο την πρώτη στιγμή.
Από την μια ο κόσμος που έβγαινε με τις σακούλες από τα καταστήματα... και από την άλλη,οι παρατημένοι από τον ίδιο τον Θεό που παλεύουν να επιβιώσουν,να τρώνε μακαρόνια τα οποία έβραζαν εκείνη τη στιγμή σε μεγάλο καζάνι που είχε στηθεί.
 Περπατώντας προς τη πλατεία Συντάγματος,είδαμε για ακόμη μια φορά την “παρέα άπω τα πιτσιρίκια” τα οποία εδώ και 2 μήνες συχνάζουν έξω από τα μεγάλα καταστήματα της Ερμού, με το πλαστικό τους ποτηράκι και περιμένουν να πέσει το κέρμα. Μόνο που την Πέμπτη, ένα από αυτά είχε κουρνιάσει σε μια γωνιά και έκλαιγε ασταμάτητα.
Ελάχιστοι περαστικοί που σταμάτησαν, να ρωτήσουν τον μπόμπιρα το τι έγινε, δεν πήραν απάντηση. Όλοι οι υπόλοιποι άπλα συνέχισαν την βόλτα, διαγράφοντας αυτόματα την εικόνα του 5χρονου που κλαίει.
 Φτάνοντας στο Σύνταγμα,ακόμη μια εικόνα σοκ, έρχεται να προστεθεί στα μάτια μας,με νεαρό άστεγο,ο οποίος έχει καθίσει έξω από ταχυφαγείο, έχοντας γράψει σε χάρτινη καρτέλα πως πεινάει. Ακριβώς από πίσω του, στην γυάλινη τζαμαρία,σε υπερυψωμένους πάγκους, έτρωγαν οι πελάτες του καταστήματος...
Περάσαμε απέναντι την Φιλελλήνων για να πάμε στη πλατεία,να χαζέψουμε την Χριστουγεννιάτικη σκαλωσιά με την Led οθόνη που έχει στίσει η Wind.Μας υποδέχτηκε ο παππούς της φωτογραφίας, ο οποίος κρατώντας ένα κεσεδάκι,περίμενε λίγα cents από την αγάπη του κόσμου.
Συνεχίσαμε να περπατάμε στην Πανεπιστημίου. Οι άστεγοι που είχαμε αφήσει πέρυσι έξω από τον παλιό Ελευθερουδάκη, ήταν ακόμη εκεί έχοντας στίσει το δικό τους καταφύγιο. Έξω από το μεγάλο κτίριο της Εθνικής τράπεζας,ήταν και φέτος η ίδια τοξικομανής κοπέλα η οποία κυλίονταν στο πλακόστρωτο,συγκλονίζοντας όσους πέρναγαν από το σημείο,καθώς έβλεπαν έναν άνθρωπο να σέρνεται στο έδαφος χωρίς να μπορεί να κάνει πολλές κινήσεις.
Την βόλτα την επαναλάβαμε το βράδυ,όταν τα φώτα έπεσαν και ο κόσμος αφού είχε ικανοποιήσει την ανάγκη του για κατανάλωση,πήγε χαρούμενος στα σπίτια του.Τα στέκια των άστεγων γνωστά  Τα πρόσωπα επίσης γνωστά  Μάλιστα σε κάποια σημεία είχαν προστεθεί και νέα.
Στάση μετρό Πανεπιστήμιο, στοά απέναντι από το Χρηματιστήριο, κλειστές τράπεζες σε Πανεπιστημίου, Σταδίου και Συγγρού, κλειστά μαγαζιά στην Ερμού και φυσικά έξω από το Μετρό στο Μοναστηράκι, τα βασικά hot spots στα οποία μπορείς να δεις το δράμα, εκείνων που η ζωή δε τους τα έφερε όπως σε εμάς.
ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ
 Τα τελευταία 2 χρονιά, μέσα απο το ΠΡΕΖΑ TV παρακολουθούμε πολύ στενά, όλες τις ενέργειες “που δεν γίνονται για τους άστεγους”.
Εδώ και 2 χρόνια, παρόλο που οι νεοάστεγοι αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς και εκτός από το κέντρο της Αθήνας, έχουν πάει να βρουν κατάλυμα σε σπηλιές και απομονωμένες περιοχές, μακριά από το κέντρο της Αθήνας  όπως για παράδειγμα στη Χασιά και στο Πέταλο στη Γλυφάδα, παρόλο που σε πολλές γειτονιές υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες που ζουν είτε μέσα σε αυτοκίνητα είτε μέσα σε βανάκια.. παρόλο που η μια τραγική ιστορία διαδέχεται την άλλη, δεν έχει υπάρξει καμιά ουσιαστική μέριμνα,σε κανένα απολύτως επίπεδο, τόσο από την πολιτεία, όσο και από την εκκλησία.
Εν έτει 2012, και στην αυγή του 2013...δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη στη πρωτεύουσα της χώρας, κέντρα φιλοξενίας και προστασίας άστεγων, τα οποία να μπορούν να τους παρέχουν συνολική μέριμνα,  όπως στεγή, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δεν έχουν δημιουργηθεί κέντρα αποκατάστασής τους και εύρεσης εργασίας για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ορθοποδήσουν ξανά.
Είμαστε τόσο μεγάλο μπουρδέλο,που παρ' όλες τις εκκλήσεις από τις διάφορων ειδών ανθρωπιστικές οργανώσεις...δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη χώρος, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να πηγαίνουν κάπου, για να κάνουν τις βιολογικές τους ανάγκες και να κάνουν μπάνιο.
 Επίσης,είναι αισχρό από την πλευρά της εκκλησίας, η οποία να σημειώσουμε ότι βοηθάει αρκετά με τα γεύματα αγάπης...να μην ανοίγει τους ναούς, στους οποίους ξέρει πως απ' έξω  βρίσκουν κατάλυμα οι άστεγοι, έστω τις μέρες τις οποίες κάνει ακραία καιρικά φαινόμενα.

Επίσης ξαναλέμε πως πρέπει να υπάρξει ιδιωτική πρωτοβουλία στα πρότυπα του Χαμόγελου του Παιδιού που να αναλάβει την δημιουργία ξενώνων για τους άστεγους. Ειδικά στην Αθηνά και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πολλά δημόσια κτίρια,αλλά και ξενοδοχεία τα οποία έχουν κλείσει και έχουν έτοιμες υποδομές, στα οποία με μικροαλλαγές, θα μπορούν να μετατραπούν σε κέντρα φιλοξενίας άστεγων.
Ξανακάνουμε έκκληση στα ΜΜΕ, στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, στα εκδοτικά συγκροτήματα και στα μεγάλα media groups, να ενώσουν όλα μαζί τις δυνάμεις τους, για τη διεξαγωγή μαραθωνίου, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα.
Καλούμε επίσημα και δημόσια το Χαμόγελο του Παιδιού το οποίο είναι μια οργάνωση με πραγματικούς Ανθρώπους να συντονίσει την προσπάθεια ώστε τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να πάνε αποκλειστικά και μόνο στη μέριμνα για τους άστεγους.
Ευχόμαστε το 2013 να είναι η χρονιά που θα αρχίσει να στήνεται αυτή η επιχείρηση αγάπης, την οποία οραματιζόμαστε στο ΠΡΕΖΑ TV εδώ και 2 χρόνια.
Ελπίζουμε να γίνουμε λίγο περισσότερο Άνθρωποι με τους Ανθρώπους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΟ ΧΩΝΙ” ΑΠΟ ΤΟ prezatv.blogspot.com
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.