Ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης οδηγήθηκε, μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα και αφού εξήντλησε μεγάλο μέρος των νομικών μέσων που έχουν οι κατηγορούμενοι στο δικαιικό μας σύστημα,στις φυλακές του Κορυδαλλού.
Δεν χρειάσθηκε να περάσουν παρά μόνο λίγες ώρες για να επαληθευθεί το ρεπορτάζ του Dailynews24 σχετικά με τις σχέσεις πολιτικών και του κ. Λαυρεντιάδη.
Οι κατηγορίες οι οποίες του καταλογίζονται -για τα δάνεια μαϊμού της Proton Bank, ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ- είναι βαρύτατες καθώς είναι όλες σε βαθμό κακουργήματος και μία ενδεχόμενη καταδίκη του επισύρει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Κι όμως, δεν τελειώνει εδώ το σίριαλ Λαυρεντιάδη σε σχέση με τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ακόμη παράμετροι που θα διατηρήσουν -επί μακρόν- αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το πρόσωπο του άλλοτε πανίσχυρου επιχειρηματία.
Οι προσπάθειες που θα καταβάλλει επικαλούμενος κυρίως προβλήματα υγείας για να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους.
Η έρευνα για την υπόθεση της Νεοχημικής όπου και γι' αυτήν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr, αναμένεται να του απαγγελθούν και νέες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα μετά και τις μηνυτήριες αναφορές 7 τραπεζών.
Οι λίστες με ονόματα πολιτικών και δημοσιογράφων που, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής, βρέθηκαν ανάμεσα στα δεκάδες έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν στο σπίτι του στα σύνορα Βάρης – Βουλιαγμένης.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης από την πρώτη στιγμή που η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Ζερβάκη διέταξε τη σύλληψή του, πριν καν απολογηθεί, με την αιτιολογία ότι είναι ύποπτος φυγής στο εξωτερικό όπου ακόμη σε διάφορους λογαριασμούς ανά τον κόσμο διατηρεί καταθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, άρχισε να επικαλείται προβλήματα υγείας. Αρχικά, το γνωστό χρόνιο πρόβλημα της νεανικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας που τον ταλαιπωρεί. Στη συνέχεια προβλήματα καρδιαγγειακά και ψυχολογικά.
Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι μόνον μέσα από την συνεχή επίκληση τέτοιων ισχυρισμών θα μπορούσε τελικά να έχει μια μικρή ελπίδα ο κ. Λαυρεντιάδης να αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους που στην περίπτωσή του φυσικά θα είναι εξαιρετικά αυστηροί.
Η αρχική πώληση της οικογενειακής επιχείρησης Νεοχημική στο πανίσχυρο πολυεθνικό Carlyle Group έναντι του μυθώδους ποσού των 700 εκατομμυρίων ευρώ και η σχεδόν υποχρεωτική επαναγορά της επιχείρησης από τον ίδιο, έχει δημιουργήσει ένα μπλεγμένο κουβάρι που επίσης βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.
Αρχικά, όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το καλοκαίρι το iefimerida.gr, είχε κατατεθεί κοινή μηνυτήρια αναφορά από 7 τραπεζικούς ομίλους τόσο κατά του κ. Λαυρεντιάδη και πέντε ακόμη στελεχών της Νεοχημικής. Τους κατηγορούν για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, χειραγώγηση των μετοχών της Νεοχημικής που από τα 4 ευρώ έφτασαν στα 19 ευρώ, εσωτερική πληροφόρηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Όπως είναι γνωστό οι τράπεζες αυτές είχαν δώσει δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ στο Carlyle Group, χρηματοδοτώντας την εξαγορά της Νεοχημικής. Μετά την υποχρεωτική επαναγορά της από τον όμιλο Λαυρεντιάδη, ο επιχειρηματίας ανέλαβε και τη εξόφληση του δανείου η οποία όμως ουδέποτε έγινε.
Οι δικαστικές αρχές ερευνώντας την υπόθεση καταλήγουν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι και σε αυτή την περίπτωση δημιουργήθηκε ένα πλέγμα εταιρειών και συμφερόντων προκειμένου να χαθούν τα ίχνη της πραγματικής ιδιοκτησίας της εταιρείας, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν καταλήξει σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, από την Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία έως τη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κόνγκ, μέσω off shore εταιρειών με έδρα τις Παρθένους Νήσους.
Ο κ. Λαυρεντιάδης ο οποίος προφανώς δεν περίμενε ότι θα συλληφθεί, τουλάχιστον έτσι διαβεβαιώνουν άτομα του στενού του περιβάλλοντος, είχε στο σπίτι του τα αποδεικτικά στοιχεία από καταθέσεις σε εκατοντάδες τραπεζικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό -είτε σε έντυπη μορφή, είτε μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που επίσης κατασχέθηκαν. Αυτά προφανώς θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο καθώς αναμένεται να αποκαλύψουν που βρίσκονται πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ή έστω που κατέληξαν.
Παράλληλα όμως, όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, βρέθηκαν και επίσης κατασχέθηκαν έγγραφα στα οποία αναφέρονται τα ονόματα πολλών πολιτικών, εκδοτών και δημοσιογράφων στα οποία έχουν καταλήξει τα τελευταία χρόνια σημαντικά ποσά παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καμία εμφανή σχέση με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Ομίλου Λαυρεντιάδη.
Όπως επίσης αναφέρεται σε άλλο σημείο του σχετικού δημοσιεύματος: «Από το φρούριο της Βάρης εξακολουθούσαν να περνάνε μεγαλοσχήμονες, όπως πρώην υπουργοί και των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και της ευρύτερης αριστεράς, παράγοντες κομματικοί, μεγαλοδημοσιογράφοι, μεσαίοι εκδότες κ.λπ. Κάποιοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάνουν επίσης λόγο για μακρύ κατάλογο pay roll, δήθεν αποκαλυπτικών και τιμητών σ τηλεοπτικά στούντιο και αλλού. Σε έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν έχουν αφεθεί «ίχνη» διαπλοκής λένε όσοι γνωρίζουν».
Ποιός είναι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή που διατηρούσε άψογες σχέσεις με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τον Πέτρο Κυριακίδη; Μάλιστα, όπως λένε οι κακές γλώσσες στις εκλογές του 2007 αρκετά ΜΜΕ της περιφέρειάς του αίφνης έλαβαν ολοσέλιδες καταχωρήσεις από την εταιρεία Alapis έναντι αρκετών χιλιάδων ευρώ για την κάθε μία εφημερίδα, με το οποίο, όπως λένε οι ίδιες κακές γλώσσες, καλύφθηκε η προβολή του πρώην υπουργού...
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.