Δύο μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα φοροδιαφυγής πολλών εκατομμυρίων στις δύο μεγαλύτερες ιχθυόσκαλες της χώρας, του Κερατσινίου και της Νέας Μηχανιώνας, αποκάλυψε ο έλεγχος που διενεργεί η ΣΟΛ Α.Ε. για λογαριασμό του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών (ΟΚΑΑ). 

Ο έλεγχος γίνεται και στις 11 ιχθυόσκαλες, ενώ τα πρώτα ευρήματα απεστάλησαν τόσο στο ΣΔΟΕ όσο και στους οικονομικούς εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη την προανάκριση.
Ειδικότερα, στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου διαπιστώθηκε ότι «έκαναν φτερά» ένα εκατομμύριο τεμάχια τιμολογίων που αφορούν την περίοδο 2008-2010, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας δεν βρέθηκε για την ίδια περίοδο κανένα (!) παραστατικό. 

Το μέγεθος της απώλειας φορολογικών εσόδων για το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προσδιορισθεί, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την αξία των τιμολογίων που έχουν εξαφανισθεί. Σημειώνεται ότι βάσει της νομοθεσίας για κάθε τιμολόγιο που εκδίδεται εντός της ιχθυόσκαλας από τους εμπόρους το ελληνικό Δημόσιο εισπράττει τέλος 2% επί της αξίας του τιμολογίου, έσοδα, βεβαίως, που επίσης απώλεσε το κράτος. 

Βάσει των εκτιμήσεων των αρμοδίων ο τζίρος που πραγματοποιείται ετησίως στις ιχθυόσκαλες της Ελλάδας υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά στο Κερατσίνι ο τζίρος εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως στα 3 εκατ. ευρώ.
Εκτός από την απόφαση για διαχειριστικό έλεγχο και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτού, η διοίκηση του ΟΚΑΑ ανακοίνωσε χθες μια ακόμη πρωτοβουλία προς όφελος των καταναλωτών. 

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς και ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ κ. Π. Σταμπουλίδης στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη θα λειτουργούν από τις αρχές Ιανουαρίου δώδεκα καταστήματα λιανικής από τα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθεύονται κρέατα, ψάρια, ψωμί, είδη παντοπωλείου (κονσέρβες, τυροκομικά) σε τιμές χονδρικής, δηλαδή χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές λιανικής έως και 20%. Οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται λαχανικά από τα καταστήματα χονδρικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καταστήματα αυτά θα παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές.

Ο ΟΚΑΑ σχεδιάζει τέλος να διαμορφώσει μια ακόμη ειδική πτέρυγα με καταστήματα λιανικής η οποία θα λειτουργήσει στα τέλη του 2013, ενώ προσανατολίζεται και στην κατασκευή ιχθυαγοράς με στόχο οι εγκαταστάσεις στου Ρέντη να μετεξελιχθούν σε «Πάρκο Τροφίμων».

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

3 comments:

  1. Τώρα γαργάρα για την φοροδιαφυγη. Μάλλον διάβασες το πόρισμα του ΣΟΛ (μετά το δημοσίευμα φυσικά που το αναφέρεις). Θα τα βγάλεις στον αέρα για την αποκατάσταση της αλήθειας ή θα το θάψεται και αυτό. Συμβουλή όταν ανακοινώνεται κάτι πρώτα ας το ψάνχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορώ να καταλάβω που ακριβώς αναφέρεσαι και για ποιες γαργάρες και ποια θαψίματα. Αν θέλεις γίνε περισσότερο συγκεκριμένος σε παρακαλώ.
    Αυτό πάντως που βρήκα, αφού διάβασα το σχόλιό σου είναι το έγγραφο από την Διαύγεια ΑΔΑ: Β4ΣΤ469ΗΞΦ-ΑΦ4
    το οποίο και παραθέτω:

    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

    Πληροφ. : Ι. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ



    ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
    210 4821-111



    Ημερομηνία
    29-11-2012



    Αρ. Πρωτοκ.
    5392





    A Π Ο Φ Α Σ Η

    ΑΝΑΡΤΗΤΕΟ στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ


    Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε.

    Έχοντας υπ’ όψιν :
    1. Το Π.Δ. 406/98 (Φ.Ε.Κ. 286/τ.Α΄/21-12-98) «Περί μετατροπής του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Ν.Π.Δ.Δ. σε ανώνυμη εταιρεία και έγκριση του καταστατικού της», ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
    2. Το άρθρο 237 του Ν. 4072/2012 (Φ.Ε.Κ. 86/τ.Α΄/11-04-2012) «Συγχώνευση ανωνύμων εταιρειών Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε. με ΕΤ.ΑΝ.ΑΛ. Α.Ε.».
    3. Το «Νέο Καταστατικό Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε. τροποποιημένο και κωδικοποιημένο, Ενιαίο κείμενο καταστατικού της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία
    «Οργανισμός Κεντρικών Αγορών & Αλιείας», (Φ.Ε.Κ. 3380/τ.Α.Ε.-Ε.Π.Ε & ΓΕΜΗ/17-05-2012).
    4. Την υπ’ αριθ. 22927/ΕΓΔΕΚΟ 1006/27-05-2011 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ.

    151/τ.Υ.Ο.Δ.Δ./27-05-2011) «Αντικατάσταση Διευθύνοντος Συμβούλου και μελών Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών Α.Ε. (Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε.).
    5. Τον «Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Κανονισμό Προσωπικού του

    Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε.» (Φ.Ε.Κ. τ.Α.Ε.-Ε.Π.Ε./1749/08-03-2012).

    6. Την υπ΄αριθ. 3393/18-07-2012 τελική έκθεση ειδικού ελέγχου Ιχθυοσκαλών της εταιρείας «ΣΟΛ Α.Ε.».
    7. Το πρακτικό της Επιτροπής ελέγχου εσόδων των Τ.Π.Υ. που εκδίδονται στην

    Ιχθυόσκαλα Πειραιά, η οποία συστήθηκε με την υπ΄αριθ. πρωτ. 4150/14-09-

    2012 απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ο.Κ.Α.Α.

    8. Το υπ΄αριθ. 4931/31-10-2012 έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου του

    Ο.Κ.Α.Α.





    Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

    Α. Την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ.

    7 του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Κανονισμού Προσωπικού του Ο.Κ.Α.Α.Α.Ε., (Φ.Ε.Κ. τ.Α.Ε.-Ε.Π.Ε./1749/08-03-2012), με σκοπό τον προσδιορισμό τυχόν ευθυνών προσωπικού, που με τις πράξεις ή παραλείψεις του, οι οποίες αναφέρονται στο πόρισμα της εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών «ΣΟΛ Α.Ε.», παρέβησαν τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ιχθυοσκαλών (ΚΥΑ 319961/2909/ ΦΕΚ 823/Β/22-6-2012), το λοιπό νομοθετικό πλαίσιο και τις εσωτερικές εγκυκλίους της εκάστοτε Διοίκησης, με βλαπτικές συνέπειες για τον Οργανισμό και ιδίως :
    1. Να υπάρχουν σημαντικού ύψους διαφυγόντα έσοδα τόσο από το ειδικό τέλος 2 % επί των εσόδων όσο και από το τέλος επί των Ιχθυοκιβωτίων 0,30 ευρώ ανά ιχθυοκιβώτιο.
    2. Να εμφανίζουν σημαντική απόκλιση τα τιμολόγια που όφειλαν να προσκομίζουν οι έμποροι που συναλλάσσονται στον χώρο της δημοπρασίας, στο Λογιστήριο της Ιχθυόσκαλας για την είσπραξη του ειδικού τέλους 2%, από τα προσκομισθέντα.
    3. Να μην λειτουργεί ο μηχανισμός προσκόμισης των ελλειπόντων τιμολογίων.

    4. Να εμφανίζονται απροσδιόριστα πλεονάσματα ταμείου και για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.
    Β. Για την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (Ε.Δ.Ε.), συστήνουμε Επιτροπή που αποτελείται από τους παρακάτω υπαλλήλους του Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε., οι οποίοι πρέπει να παραδώσουν το σχετικό Πόρισμα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή της παρούσας :
    1. Ιωάννη Τριανταφύλλη, Διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε., ως Πρόεδρο.
    2. Βασίλειο Κατσιώτη, Διευθυντή του Υποκ/τος Ιχθυόσκαλας Πειραιά, ως τακτικό μέλος.

    Χριστίνα Νιάτση, υπάλληλο της Δ/νσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

    Ο.Κ.Α.Α. Α.Ε., ως τακτικό μέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ton kamperidi ton apomakrinan apo tin thesi tou giati gnorize arketa pragmata se ayton ipe dieythinon simvoulos kapote kai alla skandala re stefane

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.