Η αφήγηση προκαλεί ρίγος, τα σημάδια σοκάρουν... Χαρακιές σε σχήμα «Χ» είναι τα σημάδια-ενθύμιο που άφησε στον 32χρονο Σομαλό μετανάστη Χασάν Μέκκι η επίθεση που δέχθηκε από άνδρες που κρατούσαν ελληνικές σημαίες στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Μέκκι, όπως και ο Αιγύπτιος Ουαλίντ Τάλεμπ που ξυλοκοπήθηκε από το αφεντικό του και βρέθηκε δεμένος σε ένα δέντρο, ήρθαν στην Ελλάδα ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αντί γι' αυτό βασανίστηκαν, κρατήθηκαν και τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

Οι δύο μετανάστες διηγούνται στο πρακτορείο Reuters τις συγκλονιστικές ιστορίες τους.

Τον Αύγουστο ο 32χρονος Σομαλός Χασάν Μέκκι περπατούσε με έναν φίλο του από τη Μαυριτανία στην Αθήνα, όταν μοτοσικλετιστές με μαύρα πουκάμισα και ελληνικές σημαίες τους πλησίαζαν και άρχισαν να φωνάζουν: «Πήγαινε σπίτι σου, μαύρε».

Οι άνδρες του επιτέθηκαν και τον έριξαν αναίσθητο με ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Όταν συνήλθε, ήταν καλυμμένος με αίμα
. Αργότερα θα συνειδητοποιούσε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν -και που εκτιμά ότι συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή- είχαν αφήσει στην πλάτη του χαρακιές που θύμιζαν ένατεράστιο Χ.

«Δεν έχω τα κατάλληλα χαρτιά, οπότε δεν μπορώ να πάω πουθενά να ζητήσω βοήθεια», λέει ο Χασάν Μέκκι, μιλώντας στο Reuters.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ. Φοβάμαι, ίσως να με ακολουθούν και η ζωή μου να βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο» λέει ο 32χρονος.

Δεν είναι η μοναδική περίπτωση. 

Ο Ουαλίντ Τάλεμπ, ο Αιγύπτιος πρόσφυγας που ξυλοκοπήθηκε από φούρναρη στη Σαλαμίνα, διηγείται στο πρακτορείο Reuters τη δική του ιστορία.

Έχοντας δουλέψει για να καθαρίσει έναν φούρνο στη Σαλαμίνα, ο 29χρονος άνδρας πήγε να ζητήσει από το αφεντικό του το μισθό που δικαιούτο.

Ο φούρναρης μαζί με δύο άλλα άτομα έδεσαν μία μεταλλική αλυσίδα 8 μέτρων γύρω από τον λαιμότου Τάλεμπ και τον έσυραν σε έναν στάβλο. 

Εκεί, μαζί με έναν ακόμα άνδρα, τον έδεσαν σε μία καρέκλα και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν μέχρι να φτάσει στο σημείο να χάνει και να βρίσκει συνεχώς τις αισθήσεις του.

Οι άνδρες έπιναν μπίρα, αναγκάζοντας και τον Τάλεμπ να πιει, κοροϊδεύοντας τον επειδή είναι μουσουλμάνος.

«Με έσερναν γύρω-γύρω σαν το σκύλο» είπε. 

«Πίστευα ότι ερχόταν το τέλος μου. Συνέχιζα να λιποθυμώ και κάθε φορά που λιποθυμούσα με χτυπούσαν με ράβδους για να με συνεφέρουν» θυμάται.

Μετά από 18 βασανιστικές ώρες, ο άνδρας κατάφερε να ξεφύγει από τους διώκτες του. Ο εφιάλτης του δεν είχε τελειώσει.

Παρά το γεγονός ότι το πρόσωπό του ήταν πρησμένο σε σημείο να μην αναγνωρίζεται, οι Αρχές, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αποφάσισαν να τεθεί υπό κράτηση επειδή δεν είχε τα κατάλληλα έγγραφα για να μένει στην Ελλάδα.

«Πήρα τηλέφωνο κάποιους ανθρώπους όσο ήμουν στη φυλακή και έμαθα ότι το αφεντικό μου είχε ήδη αφεθεί ελεύθερο» είπε.

Ο 29χρονος Αιγύπτιος εκφράζει το παράπονό του: «Με χτύπησαν, με έκλεψαν και όλοι ήταν έξω από τη φυλακή, εκτός από μένα».

Τελικά, μετά από πρόταση του υπουργού Ν. Δένδια, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε για ανθρωπιστικούς λόγους, να μην κινηθεί καμία διαδικασία απέλασης σε βάρος του υπηκόου Αιγύπτου.

Αρκετοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι αρκετή. 

Ο Νικήτας Κανάκης, επικεφαλής των Γιατρών του Κόσμου, επισημαίνει ότι εάν δεν τιμωρούνται οι ένοχοι, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. «Όλοι θα πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν τέτοιες πράξεις και να ξεφεύγουν».

Η είδηση βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της ιστοσελίδας του Reuters. Το ρεπορτάζ συμπληρωνόταν από πλούσιο φωτορεπορτάζ από τη ζωή των μεταναστών στην Ελλάδα.

Φωτορεπορτάζ του Reuters


An Afghan asylum seeker holding a child stands in front of riot policemen during a demonstration outside the Greek parliament in Athens, January 21, 2011. REUTERS-John Kolesidis

An Afghan refugee on a hunger strike with his mouth sewn shut, seeks asylum outside the Greek Citizen Protection Ministry in Athens, January 18, 2011.REUTERS-Yannis Behrakis

An Iranian refugee with his mouth sewed, lies on a pavement during a hunger strike outside the United Nations High Commissioner for Refugees in Athens, August 6, 2010.REUTERS-Yiorgos Karahalis

A North African illegal immigrant eats by railway tracks at his temporary shelter in Athens on Orthodox Good Friday, April 13, 2012. REUTERS-Yannis Behrakis

Immigrants and asylum seekers, with their mouths taped, protest to demand for asylum in central Athens, February 1, 2011. REUTERS-John Kolesidis

Illegal immigrants from Pakistan make their way along the Egnatia Motorway heading south near Feres town, on Christmas day, after crossing the Turkish-Greek border in Evros river area, December 25, 2011. REUTERS-Yannis Behrakis

A man walks past graffiti outside the Athens' Academy in central Athens, December 6, 2012.REUTERS-Yannis Behrakis

Immigrants wait inside a medical centre of the Greek delegation of the Doctors of the World in Athens, December 4, 2012.REUTERS-John Kolesidis

An Afghan refugee and his daughter seek asylum outside the Greek Citizen Protection Ministry in Athens, January 18, 2011. REUTERS-Yannis Behrakis

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.