Γιώργος (Γέρζι) Σαΐνοβιτς Ιβάνοφ
Ρωσο-πολωνός, γεννημένος στη Βαρσοβία το 1911, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη μητέρα του το 1926, έγινε ποδοσφαιριστής του Ηρακλή και διακρίθηκε ως ένας από τους καλύτερους αθλητές της κολύμβησης. 

Εντάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα και μεταξύ άλλων, αξιοποιώντας τις κολυμβητικές του ικανότητες, προκάλεσε καταστροφές σε γερμανικά και ιταλικά πλοία και υποβρύχια. Τον κατέδωσε στους ναζί κατακτητές ο "Έλλην εθνικόφρων" αστυνομικός Παντελής Λαμπρινόπουλος και πιάστηκε τον Σπτέμβριο 1942. 

Εκτελέστηκε στις 4 Ιανουαρίου 1943 στην Καισαριανή, αναφωνώντας "Ζήτω η Πολωνία! Ζήτω η Ελλάδα!".
Τι κρίμα που η Αριστερά και το αντιφασιστικό μας κίνημα προσπερνούν τέτοιες επετείους... 

Τι κρίμα που αφήνουμε μπάτσους και νεοναζί (επιγόνους των Λαμπρινόπουλων) να παίζουν στο γήπεδο του πατριωτισμού... 

Τι κρίμα που δεν αντιλαμβανόμαστε το πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες που έχουμε για την προβολή των αντιφασιστικών και διεθνιστικών μας θέσεων, με όρους χειροπιαστούς και εξαιρετικά πειστικούς...
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.