Δέκα Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Θερμαϊκού σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμού του ΔΗ.Π.Π.Α.Κ.Υ.Θ. σας καλούν το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 στις 7 μ.μ. στο Θέατρο ΚΑΠΠΑ, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον εθελοντισμό.

Προσκεκλημένη θα είναι η Μέρω Κεσεσίογλου, Γενική Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και Πρόεδρος της Οργάνωσης «Ελληνική Δράση για την Αφρική».
Για το έργο της τα τελευταία 30 χρόνια στην Αφρική θα μιλήσει ο βιογράφος της και φιλόλογος Αλέκος Σπανίδης.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά η νεανική χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Νέοι Επιβάτες» και η Ευρωπαϊκή Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών «ΑΓΑΠΗ».
Παράλληλα στο φουαγιέ θα λάβει χώρα έκθεση ζωγραφικής από το Παιδικό Τμήμα Ζωγραφικής του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγγελοχωρίου "Ο Φάρος".

Είσοδος ελεύθερη
Θα υπάρχει δυνατότητα ομαδικής μεταφοράς με πούλμαν.


Ποια είναι η Μέρω Κεσεσίογλου
Η Μέρω Κεσεσίογλου είναι η «κυρία» της Ελληνικής Δράσης Αφρικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης με σκοπό την ανθρωπιστική βοήθεια προς όλες τις χώρες της Μαύρης Ηπείρου αλλά και πρέσβειρα της Ακτής Ελεφαντοστού. Η Μέρω Κεσεσίογλου, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γενεύη. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα. Από πολύ νωρίς ένιωσε την ανάγκη να συνεχίσει και να επεκτείνει το έργο του πατέρα της Λουκά Κεσεσίογλου, γνωστού ευεργέτη στην Πόλη και στα Ιεροσόλυμα, μπαίνοντας δυναμικά στον χώρο της ανθρωπιστικής δράσης.
Ξεκινώντας από το 1980, η κ. Κεσεσίογλου προσφέρει τη βοήθειά της στις χώρες της Αφρικής, που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουν. Ως πρόεδρος της οργάνωσης Ελληνική Δράση για την Αφρική όχι μόνο προσφέρει φαρμακευτικό υλικό ή χρήματα, αλλά κυρίως επικεντρώνεται στο βασικότερο πρόβλημα: να δώσει στους λαούς της Αφρικής τα εφόδια να σταθούν αξιοπρεπώς στα δικά τους πόδια. Η ζωή της έχει κινδυνεύσει ουκ ολίγες φορές, αφού έχει μολυνθεί από νοσήματα που είναι συνήθη εκεί, ενώ έχει πέσει και στα χέρια ανταρτών, που την κράτησαν όμηρο με στόχο να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια! Η πρέσβειρα της Ακτής Ελεφαντοστού σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της μιλάει στην «Espresso της Κυριακής» για τις εμπειρίες της στην Αφρική αλλά και για τις δυσκολίες του έργου της.
- Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με την Αφρική;
Το 1978 πρωτοεπισκέφθηκα την Κεντρική Αφρική ως εθελόντρια των Ηνωμένων Εθνών. Ενιωσα να δονούμαι βλέποντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στην περιοχή και γύρισα αποφασισμένη να βοηθήσω με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της απόλυτης φτώχειας, της ανεπάρκειιας συνθηκών υγιεινής, της λειψυδρίας, της έλλειψης τροφής, της πρόληψης σοβαρών ασθενειών, όπως το έλκος του Μπουρουλή (μεταλλαγμένη λέπρα), ιός του AIDS, το σκουλήκι της Γουινέας, η ελονοσία… Τάχθηκα και αφιερώθηκα χωρίς όρια εδώ και 25 χρόνια προκειμένου να προσφέρω στους λαούς της Αφρικής πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης ιδρύοντας εννέα νοσοκομεία, δύο ορφανοτροφεία, εκ των οποίων το ένα για παιδιά των οποίων οι γονείς πέθαναν από AIDS και αυτά είναι φορείς, ένα μαιευτήριο όπου τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν ονομάστηκαν Αθηνά και Ερμής, τέσσερα σχολεία, σε ένα εκ των οποίων λειτουργεί καντίνα και φοιτούν χίλια παιδιά, είκοσι Κέντρα Υγείας. Ακόμη, μία γεωργική σχολή όπου νέοι και νέες εκπαιδεύονται στη γεωργία και την ιχθυοκαλλιέργεια. Ολα αυτά τα ιδρύματα έχουν την επωνυμία «Ελλάς». Κυματίζει η ελληνική σημαία στη ζούγκλα της Αφρικής.
Το 1994, έτος-σταθμός στην πορεία της, αρχίζει ένα γιγάντιο έργο ανάπτυξης σε περισσότερες από εβδομήντα περιοχές της Αφρικής. «Ιδρύθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί με τρεις χιλιάδες γυναίκες. Εκπαιδεύονται από Ελληνες γεωπόνους και πέτυχαν να αυξήσουν το μηνιαίο εισόδημά τους. Πυξίδα για το έργο που κάνουμε και ξεκίνησε το 1980 είναι πως η φιλανθρωπία δεν έχει σύνορα».
- Στα ταξίδια σας στην Αφρική έχετε κινδυνεύσει;
Επισκέπτομαι την Αφρική μήνα παρά μήνα. Γεγονός είναι πως έχω κινδυνεύσει αρκετές φορές από διάφορες τροπικές ασθένειες, όπως η εγκεφαλική ελονοσία και ο τυφοειδής πυρετός. Τρεις φορές από αντάρτες οι οποίοι με κράτησαν ως όμηρο για να τους παραδώσω το φορτηγό με την ανθρωπιστική βοήθεια. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα εγκαταλείψω το έργο μου. Θα συνεχίσω μέχρι το τέλος της ζωής μου να ταΐζω όσο μπορώ περισσότερα παιδιά δίνοντάς τους χαμόγελο.
- Στη σημαντική προσπάθεια που κάνετε όλα αυτά τα χρόνια σας έχει βοηθήσει κανείς;
Στην προσπάθειά μου βρήκα αρωγούς κυρίως σχολεία από όλες τις πόλεις της Ελλάδος, όπως στη Θεσσαλονίκη το Σχολειό της Φύσης, το Λύκειο στην Τσαριτάνη Ολύμπου, τη Λάρισα, την Εδεσσα, την Αλεξανδρούπολη, την Κεφαλλονιά, το Αρσάκειο, τη Σχολή Νέα Γενιά Ζηρίδη, τη Λεόντειο, το Saint Catherine. Χρειαζόμαστε όμως τη βοήθεια όλου του κόσμου, γιατί όλα αυτά τα ιδρύματα τα συντηρεί η οργάνωσή μας. Κάθε βοήθεια απ’ οποιονδήποτε είναι καλοδεχούμενη.
- Ποιο είναι το όνειρό σας;
Ονειρεύομαι έναν κόσμο δίχως πόνο και εξαθλίωση, διότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ευτυχεί μόνος του.
- Σκέφτεστε να μείνετε μόνιμα στην Αφρική;
Σκέφτομαι να μείνω μόνιμα στην Αφρική δίπλα στα εκατομμύρια παιδιά που μας έχουν ανάγκη. Διότι κάθε παιδί του πεινάει και πονάει είναι χαστούκι στην ανθρωπιά μας και ντροπή στην ευημερία μας.
- Από τις εκεί εμπειρίες σας τι δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
Η σκηνή που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι όταν μια γυναίκα γέννησε στους αγρούς και ένα φίδι που παραμόνευε καταβρόχθισε το μωρό της. Αυτή ήταν η αιτία που χτίσαμε το μαιευτήριο. Τα παιδιά που γεννιούνται εκεί έχουν ελληνικά, αρχαιοπρεπή ονόματα. Επίσης, θυμάμαι άλλη μια φορά που επρόκειτο να επισκεφθούμε ένα λεπροκομείο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Λόγω θεομηνίας οι δρόμοι είχαν κλείσει από τους κορμούς δέντρων που είχαν πέσει και εμπόδιζαν τη μετακίνηση και την πρόσβαση αυτοκινήτων. Για να μπορέσουμε όμως να ικανοποιήσουμε τους λεπρούς οι οποίοι περίμεναν τη βοήθεια αναγκαστήκαμε να πάρουμε πιρόγες για να πάμε στον προορισμό μας. Στη διαδρομή τα δέντρα που είχαν αποκοπεί από τα δάση έπεσαν στις πιρόγες μας και τις αναποδογύρισαν, με αποτέλεσμα να πέσουμε μέσα στο ποτάμι. Με την έγκαιρη παρέμβαση των ιθαγενών, τα καταφέραμε. Οταν ανεβήκαμε όμως αντικρίσαμε ένα κοπάδι με κροκόδειλους οι οποίοι μας όρμησαν.
- Τι απαντάτε σε εκείνους που σχολιάζουν πως και η Ελλάδα έχει προβλήματα και γιατί να ασχοληθούμε με την Αφρική;
Στην Ελλάδα υπάρχουν υπουργεία Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας που νοιάζονται για τα παιδιά μας και οι γονείς δεν ζουν στην εξαθλίωση. Εχουν χρήματα για να δώσουν στα παιδιά τους τουλάχιστον ένα ποτήρι γάλα. Στην Ελλάδα η ιατρική περίθαλψη είναι δεδομένη, ενώ στην Αφρική είναι πολυτέλεια. Σε πολλές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου οι άνθρωποι τρώνε μία φορά την εβδομάδα. Εξάλλου, βοηθώντας την Αφρική βοηθούμε την Ελλάδα, διότι δείχνουμε το φιλανθρωπικό πρόσωπο της χώρας μας και τις αρχές που μας δίδαξαν οι φημισμένοι πρόγονοί μας. Επίσης, όταν υλοποιούμε αναπτυξιακά προγράμματα, οι Αφρικανοί έχουν κάποιο επάγγελμα, κατά συνέπεια κερδίζουν τα προς το ζην και δεν σκέπτονται να μετοικίσουν στη Δύση παίρνοντας τις θέσεις των Ευρωπαίων και κατ’ επέκταση δεν μεταφέρουν τις τροπικές ασθένειες στη Δύση.
- Εχετε σκεφτεί να υιοθετήσετε ένα παιδάκι από την Αφρική;
Ολα τα παιδιά των ορφανοτροφείων είναι υιοθετημένα από την οργάνωσή μας, την Ελληνική Δράση Αφρικής.
- Οι φιλάνθρωποι τελικά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα των χεριών μας;
Οντως. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που κάνουν φιλανθρωπία ανιδιοτελώς. Οι περισσότεροι είναι φιλάνθρωποι με κάποιο αντίκρισμα: την προβολή τους, λόγου χάριν. Είναι όμως παρήγορο όταν βλέπω πολλούς νέους τελευταίως να έχουν όραμα και να βοηθούν ως εθελοντές σε διάφορες χώρες της Αφρικής.
- Ετοιμάζετε κάτι αυτή την περίοδο;
Γενικότερα ετοιμάζουμε πολλά πράγματα και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αποσκοπώντας στο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη. Στις 31 Μαΐου στην Εθνική Λυρική Σκηνή οργανώνουμε συναυλία με τον Γιώργο Χατζηνάσιο και την Ορχήστρα Σαξοφώνων της Νομαρχίας Πειραιά και σολίστα τον Θόδωρο Κερκέζο με τραγουδιστή τον Παναγιώτη Πετράκη. Τα έσοδα θα διατεθούν στο ορφανοτροφείο Ελλάς στην Ακτή Ελεφαντοστού.
- Αν κάποιος θέλει να προσφέρει στην Ελληνική Δράση Αφρικής, πώς μπορεί να σας βρει;
Τα γραφεία μας είναι στην οδό Λυκείου 13 και το τηλέφωνό μας είναι 210-7216625.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο espressonews.gr
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.