Σε ηλικία 80 ετών πέθανε στην Φουτσισάβα της Ιαπωνίας ο δημιουργός θρυλικός ταινιών του ιαπωνικού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα (Nagisa Oshima)....


Από τις πιο γνωστές του παγκόσμια ταινίες ήταν η "Αυτοκρατορία των αισθήσεων", η "Αυτοκρατορία του πάθους" και "Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς".

Τα τελευταία χρόνια ο Οσίμα είχε ταλαιπωρημένη υγεία και σύμφωνα με πληροφορίες ο θάνατός του οφείλεται σε πνευμονία.

Τελευταία ταινία του ήταν το "Ταμπού" μια παραγωγή του 1999.

Με την "Αυτοκρατορία των Αισθήσεων" (Αi no korida) το 1976, ο ιάπωνας σκηνοθέτης "πάντρεψε" το πολιτικό με το ερωτικό και η ταινία απετέλεσε ορόσημο στην σύζευξη της πορνογραφίας με το καλλιτεχνικό σινεμά.

Η ταινία είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 1976 προκαλώντας αίσθηση, για να ακολουθήσουν άλλες δύο πρεμιέρες σε φεστιβάλ των ΗΠΑ (Σικάγο και Νέα Υόρκη) την ίδια χρονιά.

Ακριβώς λόγω των εξαιρετικά τολμηρών, αν και καλλιτεχνικά και αισθητικά άψογων, ερωτικών σκηνών του, το φιλμ του Οσίμα άργησε να προβληθεί στις χώρες της Δύσης, με συνέπεια σε πολλές να προλάβει να κάνει πρώτα "καριέρα" ως βιντεοκασέτα.

Γεννημένος στο Κιότο, ο Οσίμα σπούδασε πολιτική ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Κιότο.

Στη συνέχεια εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου και βοηθός σκηνοθέτη.

Ξεκίνησε να γυρίζει τις πρώτες του ταινίες την εποχή του Γαλλικού Νέου Κύματος και εμπνεύστηκε από αυτό, κυρίως από τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Οι πρώτες του ταινίες είχαν ως πρωταγωνιστές νέους ανθρώπους και περιείχαν μερικές πειραματικές σκηνές.

Στη διάρκεια της καριέρας του σκηνοθέτησε δεκάδες ταινίες, ανάμεσά τους τις:

"Το Αγόρι",
"Η παγίδα",
"Η εξέγερση",
"Ο δαίμονας του μεσημεριού",
"Το ημερολόγιο ενός κλέφτη της Σιντζούκου",
"Η Τελετή",
"Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων",
"Η Αυτοκρατορία του Πάθους"
"Καλά Χριστούγεννα, Κύριε Λόρενς".
Δείτε αποσπάσματα από την "Αυτοκρατορία των Αισθήσεων":


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.