Η λίστα που δημοσιεύει σήμερα το www.koutipandoras.gr έχει παραδοθεί ήδη στην Επιτροπή Θεσμών της κυπριακής Βουλής. Ακόμα όμως δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα αν όντως έγιναν αυτές οι διαγραφές. Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή.
Μεγάλα ποσα φαινεται να σβηνουν οι παρακατω
- Η εταιρεία του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου εμφανίζεται έως το 2014 να έχει συμφωνήσει να σβήσει δάνειο ύψους 5.8 εκατ. ευρώ.
- Ο πρώην υπουργός Τίμης Ευθυμίου της κυβέρνησης Παπαδόπουλου δάνειο ύψους 199.000 ευρώ
- Ο Αχιλλέας Κυπριανου, γιος του πρώην προέδρου Δημοκρατίας, δάνειο ύψους 1.285.000 ευρώ το Μάιο του 2011
Στην ίδια λίστα υπάρχουν και δάνεια με μικρότερα ποσά…
Εταιρία ΠΕΟ η οποία είναι συμφερόντων του κόμματος ΑΚΕΛ είχε απαντήσει σε παλαιότερα δημοσιεύματα για το δανειο της, ότι η εταιρία μετά την πρώση της Σοβιετικής Ένωσης, με την οποία συνεργαζόταν, έκανε ρύθμιση του δανείου της.
Οι απαντήσεις
Το koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον πρώην Υπουργό, Τίμη Ευθυμίου, ο οποίος σχολίασε την δημοσίευση της λίστας με τα ονόματα των Κυπριων των οποίων σβήστηκαν τα δάνεια απο τα δύο μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου. Ο πρώην υπουργός δήλωσε: «Είναι ανοητο, άδικο και γελοίο. Διαβάζοντας το σημερινο δημοσίευμα στο site koutipandoras.gr είδα ότι μου χαρίστηκε δάνειο. Καμία σχέση όμως δεν έχει αυτό με την πραγματικότητα. Εγώ είχα δανειστεί 300.000 λίρες και όταν πήγα να κάνω διακανονισμό μου ειπαν πως αν εξοφλήσω ολόκληρο το ποσό θα κερδισω ενα μέρος απο τους τόκους -περίπου 60.000 λίρες. Αποπλήρωσα όλο το ποσό και κόψανε μόνο τους τόκους, το 30%, όπως γίνεται σε όλους τους πολίτες. Είναι άδικο όπως το παρουσιάζει το δημοσίευμα και γι αυτό θα ετοιμάσω και μία σχετική ανακοίνωση».
Επίσης, το koutipandoras.gr επικοινώνησε και με τον Αχιλλέα Κυπριανού, αδερφό του Μάρκου Κυπριανού, πρώην υπουργού και γιο του Σπύρου Κυπριανού, πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κυπριανού είπε πως «ουδέποτε πήρα δάνειο από οποιαδήποτε κυπριακή τράπεζα, ούτε το Μάιο του 2011 ούτε ποτέ». Για την εταιρία Cycan Industries, υποστήριξε πως ήταν εταιρία με πολλούς μετόχους, η οποία πουλήθηκε το 1996 ή το 1997.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε επίσημα πως ουδέποτε του χαρίστηκε οποιοδήποτε δάνειο από κάποια τράπεζα. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, «η υπόθεση στην οποία γίνεται αναφορά δεν αφορούσε δανεισμό. Ήταν περίπτωση μεγάλης πλαστογραφίας σε τραπεζικό λογαριασμό μου. Το άτομο που ήταν υπεύθυνο για την πλαστογράφηση του λογαριασμού οδηγήθηκε ενώπιον ποινικού δικαστηρίου και καταδικάστηκε. Η τράπεζα αναγνώρισε μέρος της ευθύνης για χρεώσεις μέσω πλαστογραφίας και στη συνέχεια συμφωνήθηκε να επιμερισθεί η ζημιά. Με το συμβιβασμό που έγινε όχι μόνο δεν μου χαρίστηκε δάνειο, αλλά επωμίσθηκα σημαντικό μέρος της ζημιάς».
Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ με επίσημη δήλωσή του, είπε πως η περίπτωσή του αφορά δάνειο προ του 2000, ύψους 50 χιλιάδων λιρών Κύπρου για το οποίο «αφού πλήρωσα ένα σεβαστό ποσό έναντι, η Λαϊκή μου ζήτησε για εξόφληση ποσό πέραν των 140 χιλιάδων λιρών, το οποίο περιείχε παράνομους και τοκογλυφικούς τόκους, καθώς επίσης παράνομες κεφαλαιοποιήσεις των τόκων, πράγματα πουν δεν προβλεπόντουσαν από τη συμφωνία δανείου που υπέγραψα. Για το ποσό που με χρέωσε και μου ζητούσε, η Λαϊκή Τράπεζα αποδέχθηκε ότι ήταν παράνομο, για αυτό νόμιμα και δικαιολογημένα δεν δέχτηκα να το πληρώσω και δεν το πλήρωσα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μου χαρίστηκε οποιοδήποτε ποσό».
Η Αθηνά Κυριακίδου, βουλευτής του ΔΗΚΟ, διευκρινίζει πως στη λίστα δεν εμπλέκεται το δικό της όνομα, αλλά του αδελφού της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αναφέρει, δεν υπήρχε καμία χαριστική διαδικασία, αλλά πρόκειται για υπερχρεώσεις και λανθασμένες καταχωρήσεις σε λογαριασμό του αδελφού της. Η υπόθεση αφορούσε διακανονισμό που έγινε στην Τράπεζα Κύπρου, όταν ο αδελφός της βρισκόταν σε διαδικασία διαζυγίου με τη σύζυγό του.
Όπως είπε, έγινε μια τελική διευθέτηση. Έχει συναφθεί δάνειο με τη ΣΠΕ Αγίας Φύλας προς εξόφληση των υποχρεώσεων προς την Τράπεζα και έτσι έγινε μια συνολική διευθέτηση των χρεών. Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί εμπλέκεται το όνομα της στην όλη υπόθεση. Η κ.Κυριακίδου, ανέφερε ότι επιφυλάσσει τα δικαιώματα της.
Ο Ανδρέας Μωυσέου, πρώην δήμαρχος Λάρνακας, υποστήριξε πως πήγε με φίλους του από το Αθλητικό Σωματείο στην Τράπεζα Κύπρου να πάρουν δάνειο ύψους 35 χιλιάδων λιρών. Η Τράπεζα αρνήθηκε να εγκρίνει το δάνειο στα ονόματα των φίλων του, έτσι το ενέκρινε στον ίδιο. Το ποσό πήγε στο Αθλητικό Σωματείο, όμως το δάνειο δεν εξοφλήθη ποτέ. Το 2008, η Τράπεζα Κύπρου διεκδίκησε από τον κ. Μωυσέου 88 χιλιάδες λίρες για την αποπληρωμή του δανείου. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ποτέ δεν πληροφορήθηκε ότι υπήρχε υπόλοιπο στο δάνειο και πως θα κινηθεί νομικά.
Ο Σοφοκλής Χατζηγιάννης, του ΔΗΣΥ, δήλωσε πως δεν υπάρχει χρέος, καθώς είχε γίνει εξώδικος διακανονισμός, η Τράπεζα παραδέχθηκε την ύπαρξη παράνομων προσαυξήσεων και το τελικό χρέος εξοφλήθη.
Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ), με ανακοίνωσή της τονίζει πως τα όποια ονόματα στελεχών της ΠΕΟ αναφέρονται στη λίστα είναι με την ιδιότητά τους ως κατά νόμο εκπρόσωποι της ΠΕΟ και όχι με την προσωπική τους ιδιότητα και η όποια συνεργασία τους με την τράπεζα δεν έχει καμία σχέση με δικές τους προσωπικές υποθέσεις.
Το ποσό το οποίο αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα αφορά υπόλοιπο (το οποίο τριπλασιάστηκε με ανατοκισμούς) το οποίο η τράπεζα αφού μελέτησε τα δεδομένα της υπόθεσης αποφάσισε να το θεωρήσει τελικά ως μη εισπράξιμο.
Τέλος, αναφέρει πως «για χάρη της ιστορίας διευκρινίζουμε ότι τα δάνεια αφορούσαν την ανέγερση και την λειτουργία δυο ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία και με άλλα συνδικαλιστικά κινήματα του εξωτερικού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με στόχο την αξιοποίηση τους σε προγράμματα ανάπαυσης των εργαζομένων καθώς και τουριστικών ανταλλαγών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Οι μονάδες αυτές ήταν εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών ως νομικά πρόσωπα (εταιρείες Λτδ) ιδιοκτησίας της ΠΕΟ».
Το ποσό το οποίο αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα αφορά υπόλοιπο (το οποίο τριπλασιάστηκε με ανατοκισμούς) το οποίο η τράπεζα αφού μελέτησε τα δεδομένα της υπόθεσης αποφάσισε να το θεωρήσει τελικά ως μη εισπράξιμο.
Τέλος, αναφέρει πως «για χάρη της ιστορίας διευκρινίζουμε ότι τα δάνεια αφορούσαν την ανέγερση και την λειτουργία δυο ξενοδοχειακών μονάδων σε συνεργασία και με άλλα συνδικαλιστικά κινήματα του εξωτερικού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, με στόχο την αξιοποίηση τους σε προγράμματα ανάπαυσης των εργαζομένων καθώς και τουριστικών ανταλλαγών για εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Οι μονάδες αυτές ήταν εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών ως νομικά πρόσωπα (εταιρείες Λτδ) ιδιοκτησίας της ΠΕΟ».
Υπάρχει πιθανότητα κάποιοι απο αυτούς, ιδιαίτερα όσοι έχουν μικρότερα ποσά στους λογαριασμούς τους, να έχουν κάνει ρυθμίσεις στα δανεια τους.
Υπενθυμίζουμε πως το περιδικό HOT DOC είχε αποκαλύψει πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αναστασιάδης έχει λαβει όχι δάνεια αλλά μεγάλα χρηματικά ποσά που αγγίζουν τις 185.000 ευρώ με μορφή χορηγιών. Μπαίνει λοιπόν, σοβαρό ηθικό θέμα για μία Κύπρο όπου έχει καταρρεύσει το τραπεζικό της σύστημα, πως το χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί της για ιδίον όφελος. Πηγές από τις 2 τρέπεζες της Κύπρου λένε πως φαινομενα με σβησίματα δανείων υπήρχαν και στα Ελληνικά υποκαταστήματα προς Έλληνες πολιτικούς.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.