Του Γιώργου Λαζαρίδη
Έντονη ανησυχία προκαλεί η ολιγωρία που παρουσιάζεται στο θέμα της δημοπράτησης των αναψυκτηρίων της Επανομής.
Ενώ μπήκαμε στην άνοιξη δεν έγινε καμία ενέργεια που να δείχνει τη διάθεση των αρμοδίων Αντιδημάρχων να δημοπρατηθούν τα τέσσερα ελεύθερα δημοτικά αναψυκτήρια στην περιοχή του Ποταμού, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να προσφέρουν έσοδα της τάξης των 100.000 ευρώ ετησίως στα άδεια ταμεία του δήμου.
Επίσης, ακόμη σημαντικότερος είναι ο άμεσος κίνδυνος απαξίωσης της σπουδαιότερης παραλίας του δήμου μας. Όχι μόνο δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες καθημερινοί επισκέπτες, αλλά δεν θα είναι ο δήμος σε θέση ούτε να την διατηρήσει καθαρή. Κινδυνεύει να μετατραπεί από στολίδι σε σκουπιδότοπο, μέχρι να μην την επισκέπτεται κανείς. Αυτό είναι το όραμά της διοίκησης για την περιοχή;
Ταυτόχρονα, δεν προχωράει ούτε η διαδικασία τακτοποίησης των αναψυκτηρίων, νομιμοποιώντας τις πολεοδομικές παραβάσεις, σε εφαρμογή του νόμου 4014 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Γεγονός αναμφισβήτητο αποτελεί πως θα είχε χαθεί οριστικά κάθε δυνατότητα τακτοποίησης, εάν δεν διδόταν και δεύτερη χρονική παράταση ισχύος του νόμου, όταν ακόμη και σήμερα ακούω ότι θα δοθεί κι άλλη παράταση! Αυτήν θα περιμένουμε άραγε για την τακτοποίηση;
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2012, μέσα από τις σελίδες αυτές είχα αναδείξει το θέμα, σε μια προσπάθεια να αφυπνιστούν οι αρμόδιοι και να μην χαθεί η χρονιά. Δυστυχώς, αναγκάζομαι σήμερα να επανέλθω, τέσσερεις μήνες μετά, καθώς η κατάσταση βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο, με τα περιθώρια να στενεύουν δραματικά.
Τη στιγμή που απαίτηση της κεντρικής διοίκησης είναι η οικονομική αυτοδυναμία των δήμων, με αυστηρότατο έλεγχο της πορείας των εσόδων και εξόδων τους, η απώλεια εσόδων της τάξης των 100.000 ευρώ το χρόνο θα σημαίνει αυτόματα ισόποση μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Ποιος θα αναλάβει άραγε την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση;
Σύμφωνα με την εκτίμησή μου έχει γίνει σειρά άστοχων ενεργειών - όπως για παράδειγμα η ερώτηση στην πολεοδομία - με αποτέλεσμα η κατάσταση να δείχνει μη αναστρέψιμη με τη συγκεκριμένη νοοτροπία του δημάρχου και των αντιδημάρχων του.
Οι αιτιάσεις περί natura αποτελούν άλλοθι για κείνους που διαβάζουν τους νόμους και δεν αντιλαμβάνονται το πνεύμα τους. Βρίσκουν όμως πρόσφορο έδαφος στους ευθυνόφοβους.
Το Γενικό Πολεοδομικό της Επανομής προβλέπει διατήρηση των υφιστάμενων αδειών στην περιοχή, πρόβλεψη με την οποία προχώρησαν με επιτυχία οι ίδιες διαδικασίες την περασμένη χρονιά. Το θέμα το γνωρίζω άριστα, καθώς είχα την ευκαιρία να το χειριστώ πέρυσι, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου. Οι ίδιοι υπάλληλοι εργαζόντουσαν και τότε. Και τότε υπήρξαν αντιδράσεις, επιφυλάξεις και πολλοί έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να σταματήσουν τη διαδικασία. Με σύσσωμη την αντιπολίτευση να στηρίζει τις ενέργειές μας, καθώς πολλές από τις αποφάσεις μας προηγήθηκαν της προσωρινής υπαγωγής, καταδείχτηκε η αποφασιστικότητα του δημοτικού συμβουλίου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια. Στο τέλος, ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας έδωσε την έγκρισή του να προχωρήσουμε σε δημοπράτηση πέντε αναψυκτηρίων και η οικονομική υπηρεσία έκανε τον διαγωνισμό. Γιατί φέτος προέκυψαν «ανυπέρβλητα» εμπόδια;
Ποιος απαγορεύει την προσωρινή υπαγωγή των 4 αναψυκτηρίων και την άμεση δημοπράτησή τους; Όταν η ΔΕΗ, για παράδειγμα, και άλλοι κοινωφελείς Οργανισμοί αναγνωρίζουν την χρήση του ακινήτου μετά την προσωρινή υπαγωγή του στον 4014, εμείς τι κάνουμε; Από πού προκύπτει η υποχρέωση να γίνει οριστική υπαγωγή πριν την υπογραφή συμβολαίων με τον οποιοδήποτε μισθωτή, όταν η ΔΕΗ θα ηλεκτροδοτήσει το ακίνητο ακόμη και με προσωρινή υπαγωγή του; Μήπως κρύβεται - πίσω από τη διστακτικότητα και ευθυνοφοβία κάποιων υπαλλήλων - η αδιαφορία και ανικανότητα της διοίκησης; Δεν νομίζετε ότι πρέπει να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες της καρέκλας που κάθεται;
Κατά την άποψή μου, η διοίκηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στις παρακάτω ενέργειες:
1. απόφαση τοπικού συμβουλίου Επανομής για δημοπράτηση και των τεσσάρων αναψυκτηρίων στον Ποταμό
2. άμεσα προσωρινή υπαγωγή των αναψυκτηρίων στον νόμο 4014 με απ’ ευθείας εντολή δημάρχου προς τον διευθυντή της τεχνικής υπηρεσίας. Υπάρχουν στα συρτάρια της τεχνικής υπηρεσίας περιβαλλοντικές μελέτες της περιοχής που αποδεικνύουν ότι το τμήμα των αναψυκτηρίων μόνο κατ΄ όνομα βρίσκεται μέσα στην ΚΑΖ (Καταφύγιο άγριας ζωής) και δεν συντρέχει κανένας πραγματικός λόγος επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος.
2.1 Νομιμοποίηση των αναψυκτηρίων σε τετραγωνικά μέτρα τόσα ώστε να μπορούν να εκδοθούν αύριο άδειες καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θυμίζω ότι οι οικοδομικές άδειες είναι για 16 τ.μ.
2.2 Άμεση ανάθεση τοπικής περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε να άρουμε τον χαρακτηρισμό ΚΑΖ για το συγκεκριμένο σημείο των αναψυκτηρίων και να είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν και για την οριστική υπαγωγή των αναψυκτηρίων.
3. απόφαση εκτιμητικής επιτροπής για καθορισμό ελαχίστου μισθώματος
4. απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για δημοπράτηση
5. απόφαση οικονομικής επιτροπής για καθορισμό όρων δημοπράτησης
6. δημοσίευση των όρων δημοπράτησης με 20ήμερη προθεσμία και δημοπράτησή τους.
Εάν κινηθεί άμεσα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, έστω και οριακά υπάρχει ο χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία. Καλό μάλιστα είναι να μην ξεχνούν κάποιοι ότι είναι πολιτικοί και όχι υπάλληλοι.
Εάν δε οι λάθος χειρισμοί που ακολουθούνται σήμερα αποδειχθούν τέτοιοι ώστε να χαθούν ολοκληρωτικά τα τρία αναψυκτήρια, είναι βέβαιο ότι οι χειριστές του θέματος θα έχουν προσφέρει χείριστες υπηρεσίες στον τόπο.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.