«Μία από τις ενδιαφέρουσες όψεις των εξελίξεων στην Κύπρο είναι η στενή οικονομική σχέση Κύπρου-Ρωσίας και, ειδικότερα, τα τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία έχουν επενδύσει Ρώσοι στη μικρότερη οικονομία της Ευρωζώνης», αναφέρει δημοσίευμα του BBC News, το οποίο προσθέτει: 

«Εκτιμάται ότι οι μισές σχεδόν από τις καταθέσεις στο σύνολο των κυπριακών τραπεζών είναι……. ρωσικής προέλευσης»! 

Μεταφρασμένα σε νούμερα, τα εν λόγω ποσά τα οποία βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody’s, αγγίζουν τα 31 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 12 προέρχονται από τράπεζες και τα υπόλοιπα 19 από επιχειρήσεις και μεμονωμένους καταθέτες. 

Επιπλέον, o οίκος Moody’s υπολογίζει ότι περίπου 40 δισ. δολάρια δανείστηκαν σε ρωσικές εταιρείες με βάση την Κύπρο. 

Μία αναφορά η οποία διέρρευσε στη Γερμανία και δημοσιοποιήθηκε από το Der Spiegel υπεδείκνυε ότι εκείνοι που θα επωφελούνταν σε μέγιστο βαθμό από μία διάσωση της Κύπρου θα ήταν Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι. 

Και αυτός πιστεύεται ότι είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να συμβάλουν στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών οι καταθέτες. 

Το δημοσίευμα του BBC επισημαίνει ότι η στενή χρηματοπιστωτική σχέση μεταξύ των δύο χωρών ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν νεόπλουτοι ολιγάρχες αναζητούσαν μέρη για να τοποθετήσουν το ρευστό τους. 

«Αποτελεί ασφαλή υπόθεση ότι πρόκειται για πλούσιους Ρώσους, στόχος των οποίων δεν ήταν το κέρδος, αλλά η αποφυγή στενής κυβερνητικής παρακολούθησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ιβάν Τσακάροφ, οικονομολόγος επικεφαλής της Renaissance Capital. 

Υπάρχουν όμως και άλλοι νόμιμοι λόγοι που κάνουν μία ρωσική εταιρεία να θέλει να εγκατασταθεί στην Κύπρο: το κυπριακό φορολογικό καθεστώς που προβλέπει χαμηλή φορολόγηση των ρωσικών εταιρειών. 

«Φαίνεται ότι το Eurogroup προέβη σε αυτή την κίνηση χωρίς να συμβουλευτεί τη Ρωσία», φέρεται να δήλωσε σχετικά με τα τεκταινόμενα στην Κύπρο ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Άντον Σιλουάνοφ. 

Πλέον, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι διάχυτοι οι φόβοι για απόσυρση μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και μετατοποθέτηση των χρημάτων τους σε άλλες τράπεζες (Σιγκαπούρη ή Ντουμπάι), επιδεινώνοντας την ήδη δεινή κατάσταση των κυπριακών τραπεζών.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.