Γράφει ο paratiritis


Ακόμα μια φορά, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών απλά ΔΕΝ κατάλαβε τι έγινε. Γιόρταζαν μακαρίως τις …απόκριες, λες και όσα συμβαίνουν συμβαίνουν σε άλλη …ευρωζώνη, σε άλλο πλανήτη! ο λόγος βέβαια για τη μεγάλη ληστεία των Κυπρίων από τους ιθύνοντες του Eurogroup (τους υπουργούς οικονομικών των χωρών που συγκροτούν τη ζώνη του Ευρώ, ζώνη η οποία ως γνωστόν ηγεμονεύεται από τη Γερμανία).


Τι συνέβη στην κυπριακή οικονομία;
Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να δει κανείς προηγούμενο σχετικό άρθρο μου: “Μνημόνιο στην Κύπρο: Τι πραγματικά συνέβη;” Εκεί εξηγούσα πριν πολλούς μήνες το τι ακριβώς συνέβη στην Κύπρο. Το εξής απλό: Οι τραπεζίτες της Κύπρου επένδυσαν κεφάλαια στις αγορές ομολόγων και άλλες διάφορες αεριτζίδικες επενδύσεις στο καζίνο των χρηματιστηρίων και τα έχασαν. Αμέσως στράφηκαν στο κυπριακό κράτος, διότι ως γνωστόν οι τραπεζίτες όταν έχουν κέρδη είναι δικά τους, ενώ όταν έχουν ζημιές είναι …της κοινωνίας!
Το Κυπριακό πολιτικό σύστημα, αποδέχτηκε φυσικά το ότι υπάρχει για να αποζημιώνει τραπεζίτες και το πέρασε στο δημόσιο χρέος της χώρας! Αυτό δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα για ολόκληρη την κυπριακή οικονομία!
Αυτό βέβαια είναι πέρα για πέρα εξωφρενικό, από κάθε άποψη. Είναι σαν να λέμε ότι ανοίγω μια επιχείρηση, επενδύω, δεν μου βγαίνει και μετά απαιτώ από το κράτος να με “διασώσει” δλδ. να αναλάβει τα χρέη που δημιούργησαν οι λάθος επενδύσεις μου! Και επειδή το κράτος μου δεν μπορεί να πληρώσει, απαιτώ να δανειστεί από το Δ.Ν.Τ. !!!
Ο κόσμος και εκεί φυσικά δεν κατάλαβε τίποτα και δέχτηκε αμαχητί την υπαγωγή της Κύπρου στα μνημόνια και στις πρακτικές του Δ.Ν.Τ. – το οποίο φυσικά, δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη!
Κάπως έτσι, φτάσαμε στο ξημέρωμα του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2013, μια ημερομηνία που θα την ακούσετε πολλές φορές στο μέλλον:
Με μια επαίσχυντη συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, επειδή πρέπει να βρεθούν 10 δισ. Ευρώ για να δοθούν στους τραπεζίτες, αποφασίστηκε να “κουρευτούν” οι καταθέσεις των Κυπρίων, κατά 6,75% ή κατά 9,99%, αναλόγως υπολοίπου λογαριασμού, καθώς και κάποια άλλα μέτρα, όπως αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων κ.λ.π.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Αυτό σημαίνει ότι τις ζημιές που έπαθαν οι τραπεζίτες για τις παράτολμες επενδύσεις τους θα τις πληρώνουν οι …καταθέτες τους! Ακόμα μια εξωφρενική πρωτοτυπία των θεσμών της ευρωζώνης και της “ευρωπαϊκής ένωσης”. 
Τι πραγματικά συμβαίνει;
Επιχειρείται αυτή την ώρα μέσω της δήμευσης των κυπριακών καταθέσεων να καταστούν συνυπεύθυνοι οι πολίτες για τα εγκληματικά λάθη των πολιτικών και των ολιγαρχών της οικονομίας και μάλιστα, να πληρώσουν και το λογαριασμό οι πολίτες και μόνο!
Μόνο που αυτό είναι ΑΝΗΘΙΚΟ και πέρα από κάθε λογική! Είναι σαν να λέμε ότι ανοίγω μια επιχείρηση, επενδύω, τα χάνω και μετά δημεύω το 10% της περιουσίας του γείτονα για να πληρωθούν οι ζημιές που εγώ δημιούργησα!
Όσο ηθικό και δίκαιο υπάρχει στο παραπάνω παράδειγμα, άλλο τόσο είναι δίκαιο αυτό που συνέβη στην Κύπρο!
Το μόνο σίγουρο από τα παραπάνω είναι ότι ζούμε σε καθεστώς “τραπεζοκρατίας” – δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία! Η πολιτική έχει παραδώσει τη θέση της στα οικονομικά συμβούλια των τραπεζών, τα οποία ως άλλοι μονάρχες – δικτάτορες, αποφασίζουν & διατάζουν, αγνοώντας τους πάντες και τα πάντα, με μόνο κριτήριο τη συνέχιση της κερδοφορίας των ιδρυμάτων που υπηρετούν! Ακόμα και αν “πεθάνουν” όλοι οι υπόλοιποι! Και το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατάσταση θα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη!
Και έρχεται σιγά σιγά η ώρα που αρχίζουν όλοι να αναρωτιούνται: Αυτή την κοινωνία θέλουμε; Αυτή την οικονομία των ασύδοτων τραπεζιτών θέλουμε; Που τους ενδιαφέρει μόνο το κέρδος και ποτέ ο άνθρωπος; 
Λυπάμαι πολύ φίλοι μου, αλλά αυτό δεν είναι πια δημοκρατία & ελευθερία, αλλά ΤΡΑΠΕΖΟΚΡΑΤΙΑ & ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ των πολλών από τους λίγους !!!
Υστερόγραφον 1: Επειδή ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά ως φάρσα, μεγάλο μέρος των ζημιών το έπαθαν οι Κύπριοι τραπεζίτες από τι λέτε; Από το δικό μας PSI, το αποκαλούμενο “κούρεμα” του  ελληνικού χρέους – που μόνο τέτοιο δεν ήταν φυσικά, αλλά αυτό έχει αναλυθεί επαρκώς σε παλαιότερη αρθρογραφία!
Ευρωζώνη, καληνύχτα!
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.