Tις μονάδες πυραύλων της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή για επίθεση κατά των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα και τον Ειρηνικό, διέταξε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Πρόκειται για μια απάντηση στις εκπαιδευτικές πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων B-2 πάνω από τη κορεατική χερσόνησο.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, η εντολή δόθηκε κατά τη διάρκεια μεταμεσονύχτιας συνεδρίασης που είχε ο Κιμ Γιονγκ Ουν με αξιωματούχους του στρατού και «έκρινε ότι έχει έρθει η ώρα να ξεκαθαριστούν οι λογαριασμοί με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές».

Σε περίπτωση κάποιας «παράτολμης» πρόκλησης των αμερικανών, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις «θα πρέπει να πλήξουν ανελέητα την αμερικανική ήπειρο (...), τις στρατιωτικές βάσεις του Ειρηνικού περιλαμβανομένων της Χαβάης και του Γκουάμ, και αυτές που βρίσκονται στη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν,όπως μετέδωσε το KCNA.

Λίγο αργότερα, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο ανώνυμη νοτιοκορεατική πηγή, μετέδωσε πως παρατηρήθηκε «μια σαφής αύξηση» των κινήσεων οχημάτων και ανθρώπων στις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων στη βορειοκορεατική πλευρά. Σύμφωνα με το Associated Press, δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ σε ένδειξη υποστήριξης στην απόφαση του Κιμ.

Μια ημέρα πριν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως δύο βομβαρδιστικά B-2 είχαν πετάξει πάνω από τη Νότια Κορέα στη διάρκεια εκπαιδευτικών αποστολών και υπογράμμισαν επίσης την αμερικανική δέσμευση στο πλευρό της συμμάχου τους, Νότιας Κορέας, σ' αυτή την περίοδο των αυξημένων εντάσεων στη χερσόνησο. Στο πλαίσιο των ασκήσεων, τα B-2 έρριξαν αδρανή πυρομαχικά σε πεδίο βολής κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε πως η Ουάσιγκτον είναι «έτοιμη να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενο» από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δήλωσε πως οι πτήσεις των βομβαρδιστικών ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επίδειξη δύναμης και πως αντιστοιχούν με ένα «τελεσίγραφο (των Αμερικανών) που δείχνει πως θέλουν να κηρύξουν με κάθε τίμημα έναν πυρηνικό πόλεμο».

Έκκληση Κίνας για ηρεμία


Από την πλευρά της, η Κίνα απηύθυνε έκκληση για «κοινές προσπάθειες» με στόχο τη μείωση των εντάσεων στην Κορεατική Χερσόνησο. «Καλούμε τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταβάλουν κοινές προσπάθειες για αποκλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι. «Η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο είναι κοινό συμφέρον», συμπλήρωσε.
Προειδοποιεί η Ρωσία

Η Ρωσία επικρίνοντας έμμεσα τις πτήσεις αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στη Νότια Κορέα μετά τις απειλές της Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε σήμερα ότι η αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στη Βόρεια Κορέα οδηγεί σε φαύλο κύκλο, ο οποίος είναι πιθανό να οδηγήσει εκτός ελέγχου την κατάσταση. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι και η Βόρεια Κορέα πρέπει να ρίξει τους τόνους και κάλεσε «όλες τις πλευρές να μην κάνουν επίδειξη στρατιωτικής ισχύος» και ν' αποφύγουν τον κίνδυνο μιας πολεμικής απάντησης.

Η Ρωσία υποστήριξε τις νέες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας, τον Μάρτιο, ωστόσο η Μόσχα επέκρινε ενέργειες εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.