γράφει η Στεφανία

Η ξαδέλφη μου ετοιμάζεται για ταξίδι, λέει:
Δεν ξέρω για τι πάω, θα το καταλάβω αφού φτάσω εκεί. 
Έχω μια ευχάριστη αγωνία να μάθω τον καινούριο μου ρόλο. 
Το κλειδί είναι η ικανότητα στον αυτοσχεδιασμό.

Με αφορμή τη σκέψη της
Ο δυσκολότερος γρίφος της ζωής είναι να γίνει κατανοητό ποιο μέρος της είναι επιλογή και ποιο μοιραίο. 
Υπάρχει ένας λογικός τρόπος να εξετάζεις το καθετί και υπάρχει κι ένας ουσιαστικός. Ας πούμε, αν τρακάρω και το εξετάσω λογικά θα δω το τρακάρισμα ως μια δυσάρεστη κατάσταση. Αν το δω ουσιαστικά ΙΣΩΣ βρω τον λόγο για τον οποίο συνέβη (ο λόγος δίνει στο όποιο πρόβλημα την θετική του όψη). 
Στην ζωή τα πάντα μπορείς να επιλέξεις, ακόμα και το να μην έχεις προβλήματα. Πώς; Πολύ απλά φεύγεις από το πρόβλημα (δεν μου κάνεις, άντε γεια, παίρνω άλλον/η/ο).....
Και αισθάνομαι πολύ μάγκας που τα έχω όλα του χεριού μου, ένας μικρός θεός…
Και σε αφήνει το σύμπαν να χαίρεσαι.. ΓΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΣ!!!! Όταν σε χρειαστεί θα στα διαλύσει όλα, με τέτοια ευκολία που θα σε αφήσει μαλάκα. Σαν να ήταν σκόνη το φρούριό σου. Ένα απλό φου θα χρειαστεί να στα κάνει όλα στάχτη και μπούλμπερη. 
Τώρα, πού είναι η επιλογή;
Κοιτώντας τις καταστάσεις με τον ουσιαστικό τρόπο, μπορεί να δεις τον ρόλο σου. Ακόμα όμως κι αν δεις τι θέλει από σένα, το σενάριο δεν το παίρνεις ολοκληρωμένο, ούτε καν βήμα προς βήμα, είναι γριφοειδές. Για να καταφέρεις να σου γίνεται όλο και πιο ευκολοκατανόητο χρειάζεται: 1. Να εστιάζεις σ’ αυτό που δεν φαίνεται -τον λόγο πίσω από τις καταστάσεις 2. Να ΘΕΣ να τον παίξεις -ακόμα κι αν είναι ο "κακός" ρόλος. 
Το κλειδί (που εμπεριέχει και την επιλογή) βρίσκεται στον αυτοσχεδιασμό..
(Αν ζεις υπό αυτή την προοπτική, εκτός του ότι είσαι έτοιμος για το καθετί, εκτός του ότι κάνεις αυτό που ήρθες να κάνεις επιθυμώντας το -αντί του να σε σέρνει, έρμαιο-, ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ, η ζωή σου δεν κινείται έξω από σένα, χωρίς εσένα.)

Κι επόμενος συλλογισμός..
Η ξαδέλφη μου το Ένιωσε αυτό που υπάρχει, εγώ το αντιλαμβάνομαι και το μεταφράζω πολύ ωραία, ποια από τις δυο μας είναι πιο μπροστά -σε υψηλότερο σκαλοπάτι;
Ας πούμε, πες ότι μαθαίνεις το εξής «Αν εστιάζεις στα όμορφα της ζωής, όλα σου πάνε βολικά», αλλά δεν σου ‘χει βγει από μέσα σου, μπορείς να το κάνεις; (Κάποιοι το κάνουν με υποβολή, αλλά -χωρίς να θέλω να στο χαλάσω- και η υποβολή παραμύθιασμα είναι.)
Πριν καιρό μου είχε βγει «Ο γείτονας θα σου βγει στην στροφή αριστότερε» (έβαλα κι εμένα μέσα).
Η πλειοψηφία των ανθρώπων άλλαξε/αλλάζει χωρίς να το γνωρίζει.
Επίσης η αλλαγή είναι αναγκαστική, πας θες δεν θες.
Αυτός που προσπαθεί να καταλάβει και/για να εφαρμόσει, καθυστερεί!!! αργεί να το φτάσει!! Αυτός που τον παγαίνει από μόνο του, φτάνει πιο γρήγορα.
(Πόσες φορές έχω πει «δεν θέλω να ξέρω, δεν θέλω να καταλάβω, δεν θέλω να αλλάξω κάτι, συμφωνώ απόλυτα με το σενάριο, δεν έχω αμφιβολία, κανέναν φόβο», κι όμως εκεί ρε φίλε, μια κλωστή με κρατά κολλημένη στη γη!! Κι ενώ είμαι ο πιο έτοιμος -για φευγιό- άνθρωπος, και από φύση, και από επίγνωση, συνεχίζω να ασχολούμαι με τις «μεταφράσεις» -οι  μεταφράσεις είναι η κλωστή που με δένει με την γη.)
Στο ζητούμενο.. Η πλειοψηφία αλλάζει χωρίς να το γνωρίζει, κι αυτό που την αλλάζει είναι ο πόνος.
Έχω κάνει άπειρες συζητήσεις με φίλους (πιο λογικούς, πρακτικούς), εγώ εμμένω ότι μόνο ο πόνος μπορεί να σε στρέψει στο να ψαχτείς -οπότε και να βρεις τις απαντήσεις-, κι εκείνοι μου λένε ότι επιτυγχάνεται και με άλλον τρόπο, καλό. Κάτι που βέβαια δεν μού έχει ποτέ μέχρι σήμερα αποδειχτεί (δεν έχω γνωρίσει κανένα που να βρήκε τις απαντήσεις του, αν κάτι βιαίως δεν τον εξανάγκασε), παρόλα αυτά δεν μπορώ να βάλω τελεία. Κάτι μέσα μου συμφωνεί με τους λογικούς φίλους μου, κάτι μού λέει ότι γίνεται κι αλλιώς…
Κάποια άλλη στιγμή μού είχε βγει ότι οι επόμενες γενιές θα ξεκινούν από εκεί που μέχρι σήμερα εμείς φτάναμε. Αν σκεφτώ ότι έφτασα εδώ που έφτασα ενώ όλη μου τη ζωή, σε μόνιμη βάση, κάτι/κάποιος με τραβάει κάτω, αν σκεφτώ ότι τα πάντα γύρω μου είναι αποπροσανατολιστικά, μπερδεύουν, μπορώ να καταλάβω ότι αν γίνουμε όλοι άριστοι και θα επικρατεί το δίκαιο, οι επόμενες γενιές όχι απλώς δεν θα παλεύουν για να κάνουν ένα βήμα μπρος, όχι απλώς δεν θα τους κατακρημνίζει κάτι/κάποιος σε μόνιμη βάση, όχι απλώς δεν θα έχουν τον αποπροσανατολισμό (στραβά είναι τα μάτια μου ή στραβά αρμενίζουμε), έχει και παραπάνω.. Σκέψου να ωθείται ο άνθρωπος στον παιδεμό…..
Φέρνω πάλι τους Σπαρτιάτες που έστελναν τα παιδιά τους να παιδευτούν, αλλά και την Τραγωδία που σκοπό είχε να σε κάνει να βιώσεις πόνο χωρίς να τον έχεις πάθει, και τέλος τις Σπαρτιάτισσες που, ναι μεν πόναγαν για τα παιδιά που έχαναν στη μάχη, αλλά ο πόνος ήταν εξυψωτικός διότι είχαν εκπαιδευτεί.. (γνώριζαν τον λόγο)..
Φαντάζεσαι πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος;
Και μου ήρθε η τελεία. Όντως και οι επόμενες γενιές θα παιδεύονται, θα μαθαίνουν μέσα από τον πόνο (λόγω αυτού). Αλλά θα έχουν μάθει ότι ο πόνος είναι κάτι θετικό!! Θα τον αντιμετωπίζουν ως πρόκληση κι όχι ως «γιατί σε μένα θεέ μου».
Όταν ο πόνος καταντήσει πρόκληση θα μαθαίνουμε δίχως να πονάμε.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Ἐξαιρετική...πρόκληση...
    Μπορεῖ νά γραφτεῖ ὁλόκληρη διατριβή ἄν ἐμβαθύνει κανείς...
    Νοητά ἤ αἰσθητά...
    Θέλει "τρόπο" βέβαια...
    "Τρόπο" καί...ἐφόδια...
    ..."Χιλιόμετρα".

    Ὁ πόνος, ὅπως πολύ σωστά τό θέτεις, ἤ τό...Ἔλεος...
    Τό δεύτερο βέβαια χωρίς τό πρῶτο, ἄς ποῦμε, ὡς "ἀποτέλεσμα" του, προϋποθέτει..."παραίτηση"...
    Ἤ κένωση, γιά νά πᾶμε σέ πιό βαθειά νερά...
    Καί καταληκτικά, μέ τήν ἄδειά σου, μία μικρή διόρθωση σκόπευσης:
    "Ὅταν ὁ πόνος...μπολιαστεῖ Δρόμος"...
    Μεταφορικά ἀλλά καί κυριολεκτικά...
    Γιατί στῆς..."σιγουριᾶς τά περιγιάλια", ὅπως ἔγραψε κάποιος, κάποτε, κάπου πολύ μακρυά, δέν θἄβρεις ἀπαντήσεις...
    Ἴσως μόνο, ἄν είσαι ἀρκετά τυχερός ἤ..."ἐκλεκτός", κανένα "μήνυμα" σέ μπουκάλι...
    Μά ἀκόμη καί κεῖνο, τό "μήνυμα", πάλι τόν Δρόμο σέ καλεῖ νά πάρεις...
    ...Ἄν δέν θέλεις νά μείνεις..."μπουκάλα".

    Προχῶρα,
    Χριστός Ἀνέστη,
    ...Νά ζήσεις.

    Μιχαήλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.