Τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ζητά στην έκθεση της για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή. Όπως τονίζεται στην έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από την τρόικα το διάστημα μεταξύ 27 Φεβρουαρίου και 11 Απριλίου, ενόψει της επόμενης επίσκεψης της στις αρχές Ιουνίου, αναμένει τους καταλόγους με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα μετακινηθούν: «Όταν όταν λέμε ότι πρέπει να μετατεθούν 12.500 άτομα εννοούμε ονόματα, ονοματεπώνυμα», ανάφερε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.
Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα σχέδια στελέχωσης για 211.000 υπαλλήλους του δημοσίου, ωστόσο προστίθεται ότι χρειάζονται επειγόντως περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να καταστεί αποδοτικότερος και αποτελεσματικότερος ο δημόσιος τομέας.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έγγραφο του Eurogroup, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στον εντοπισμό πάνω από 13.000 θέσεων που πρέπει να καταργηθούν έως το 2015 σε σύγκριση με το 2012 και 19.000 εργαζομένων σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς, από τους οποίους θα προκύψουν οι 12.500 που θα μπουν σε κινητικότητα μέχρι τον Ιούνιο.
«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν απολύονται οι επίορκοι»
Κατά την Κομισιόν ο κανόνας μία πρόσληψη για πέντε απολύσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αναμένεται να οδηγήσουν στην επιδιωκόμενη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο, κατά τουλάχιστον 150.000, την περίοδο 2011-2015, ωστόσο δεν εκπληρώνουν την ανάγκη πρόσληψης νέων εργαζομένων με υψηλά προσόντα και νέων ανθρώπων σε τομείς προτεραιότητας όπως π.χ. η φορολογική διοίκηση Είναι χαρακτηριστικά ότι στην έκθεση ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός χαρακτηρίζεται «αχίλλειος πτέρνα», ενώ γίνεται λόγος για καθυστέρηση στην αναδιάρθρωσή του και για προβλήματα στη συλλογή των εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος ευρωπαίος τόνισε ότι «κάποιοι στο ελληνικό δημόσιο κοροϊδεύουν και εξαπατούν, δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους ή έχουν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά», εκφράζοντας την απορία του«γιατί αυτοί δεν πρέπει να απολυθούν και να αντικατασταθούν από νέους με προσόντα». Υπενθύμισε δε ότι η συμφωνία της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει 15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014 και ισάριθμες προσλήψεις.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.