Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στις 9:00 μ.μ., ο διεθνής μαιτρ, συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης, θα δώσει διάλεξη με θέμα «η ψυχολογία των λαθών στο σκάκι».

Η παρουσίαση θα επικεντρωθεί σε λάθη παικτών ποικίλης δυναμικότητας, τα περισσότερα όμως από ισχυρούς σκακιστές και με σοβαρές αγωνιστικές συνέπειες. Διερευνώντας τα αίτια αυτών των λαθών, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την πεμπτουσία της σκακιστικής σκέψης, συχνά σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο μελετώντας «τέλειες» παρτίδες. Θα συζητηθεί επίσης ο ρόλος του λάθους στην διαδικασία της δημιουργικότητας και η κατάλληλη αξιοποίησή του στην ανάλυση των παρτίδων μας.

Η διάλεξη θα δοθεί στο χώρο του Σ.Ο. ΣΑΧ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής 77.
Κόστος συμμετοχής 5 ευρώ.
Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 2310 866 410.

Ποιος είναι ο Ηλίας Κουρκουνάκης:

Ξεκίνησε να παίζει σκάκι στις αρχές τις δεκαετίας του ’70 όταν, όπως λέει ο ίδιος «με είχε πάει ο πατέρας μου και παρακολούθησα ένα τυφλό σιμουλτανέ του Σιαπέρα σε 4 σκακιέρες, κάτι το οποίο με εντυπωσίασε. Έπαιζα ήδη σκάκι, αλλά περισσότερο για διασκέδαση, δεν είχα ασχοληθεί σοβαρά. Μετά από αυτή την εμπειρία μου γεννήθηκε ένα πάθος για το σκάκι». Το 1978 ο Ηλίας Κουρκουνάκης κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας νέων, ενώ το 1982 ισοβαθμεί στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος Ελλάδας στα Χανιά. Με τον Σ.Ο. Παγκρατίου κατακτά το κύπελλο Ελλάδος το 1986 και το 1992. Την ίδια χρονιά ο Σ.Ο.Π. τερματίζει στην 2η θέση του διασυλλογικού πρωταθλήματος Ελλάδας.
Το 1980 και το 1981 με την ομάδα του πανεπιστημίου του Τορόντο κατακτά δύο φορές το πρωτάθλημα όλων των πανεπιστημίων της Αμερικής, παίζοντας στην πρώτη σκακιέρα και κάνοντας 5,5/7 (1980) και 6/7 (1981).
Στο πανεπιστήμιο του Τορόντο παίρνει πτυχίο Ψυχολογίας, εργάζεται ως βοηθός σε ερευνητικό κέντρο και διδάσκει σε πρωτοετείς.
Από το 1977 κάνει προπονήσεις σε σχολεία και συλλόγους, ενώ συστηματικά με  την προπονητική ασχολείται από το 1985, όταν επιστρέφει από τον Καναδά.
Το 1993 κατακτά τον τίτλο του διεθνούς μετρ (International Master) της FIDE.
Ο Ηλίας Κουρκουνάκης είναι συγγραφέας 7 βιβλίων και αρκετών μονογραφιών. Τα βιβλία είναι τα εξής:
«Από την Ιστορία του Σκακιού» (Βιβλιοσυνεργατική, 1986)
   (πραγματεύεται την ιστορική εξέλιξη της σκακιστικής θεωρίας)
   [Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταγραφεί σε κασέτες για χρήση από τυφλούς σκακιστές/σκακίστριες]
● «Σκάκι και Σύγχρονη Κοινωνία» (Δελφίνι, 1995)
   (εξετάζει τη σχέση του σκακιού με τις βασικότερες σύγχρονες κοινωνικές επαναστάσεις)
● «Μυστικά της Προπόνησης στο Σκάκι» (Μενδρινός, 1996)
   (αναπτύσσει τεχνικά θέματα και προτείνει μοντέλα προπονήσεων για κάθε τομέα του σκακιού)
● «Σύγχρονη Σκακιστική Σκέψη» (Μενδρινός, 1999)
   (παρουσιάζει τον τρόπο σκέψης και οργάνωσης της σκέψης κορυφαίων παικτών μέσα από ανάλυση των καλύτερων παρτίδων της περιόδου 1966-96)
● «Bobby Fischer-Αυτοδίδακτη Μεγαλοφυΐα» με τον Ίκαρο Μπαμπασάκη (Διόπτρα, 2004)
…(εκτενής ανάλυση του παιχνιδιού και του τρόπου σκέψης του 11ου παγκόσμιου πρωταθλητή μέσα από επιλεγμένες παρτίδες, φινάλε και συνδυασμούς του)
● «Σκάκι για αρχάριους και όχι μόνο…» (Διόπτρα, 2005)
   (πλήρης παρουσίαση των κανόνων του σκακιού, βασικών στρατηγικών και τακτικών εννοιών, καθώς και πολλών άλλων σκακιστικών θεμάτων με ευρύτερο ενδιαφέρον)
● «Jose Raul Capablanca-Διαισθητικό Ταλέντο» με τον Ίκαρο Μπαμπασάκη (Διόπτρα, 2006)
…(εκτενής ανάλυση του παιχνιδιού και του τρόπου σκέψης του 3ου παγκόσμιου πρωταθλητή μέσα από   επιλεγμένες παρτίδες, φινάλε και συνδυασμούς του, καθώς και διεξοδική διερεύνηση της έννοιας του σκακιστικού ταλέντου)
● πολλές σχετικά σύντομες μονογραφίες (10-45 σελίδες) για ποικίλα σκακιστικά θέματα
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.