Όλα τα είχε η Μαριορή… το κτηματόσημο της έλειπε! Ναι, καλά διαβάσατε… σαν να μην έφταναν οι φόροι και οι έκτακτες εισφορές που πληρώνουμε τα τελευταία χρόνια, μας βάζουν ακόμη ένα χαράτσι για το 2014!.. Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά κτηματόσημα ύψους 35 ευρώ ανά δικαίωμα!
Πρόκειται για ακίνητα σε μεγάλα αστικά κέντρα (Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Χανιά, Χαλκίδα, Καλαμάτα και τα Τρίκαλα) και δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που μπήκαν στο Κτηματολόγιο στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (επίσης αφορά τους δήμους Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Νέας Σμύρνης, Νίκαιας, Καλαμαριάς κ.α)
Υπολογίζεται ότι το Δημόσιο θα εισπράξει συνολικά 95 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία η κυβέρνηση θέλει να χρηματοδοτήσει μέρος του ελλείμματος του Κτηματολογίου, ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η υλοποίηση του Κτηματολογίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό τοπίο στην Ελλάδα και πρωτίστως η δημόσια περιουσία.
Τα σχετικά ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τις αρχές της νέας χρονιάς ώστε οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν μέσω τραπεζών. Να σημειωθεί ότι το κτηματόσημο υπολογίζεται όχι ανά ιδιοκτησία, αλλά ανά δικαίωμα (κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.), κάτι που σημαίνει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, σε κάθε νοικοκυριό θα αντιστοιχούν παραπάνω από 35 ευρώ.
Αγαπητέ Χρήστο, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα... Το Κτηματολόγιο είναι ένα έργο εθνικής σημασίας, το οποίο ξεκίνησε -πιλοτικά- σε κάποιες περιοχές κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Δεν είχε ενταχθεί το σύνολο του έργου προς χρηματοδότηση σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τότε ΕΟΚ, καθώς θα απορροφούσε πολύ μεγάλο ποσό. Η χρηματοδότηση αφορούσε την κτηματογράφηση κάποιων περιοχών: αγροτικών, ημιαστικών, αστικών. Επειδή πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο, υπήρχαν τα πιλοτικά έργα και τα κυρίως έργα (ανά περιοχή), ώστε να φανούν όλα τα προβλήματα και οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Δημιουργήθηκε δηλαδή μια τεχνογνωσία, η οποία αποτέλεσε τον μπούσουλα για τη μετέπειτα συνέχιση του έργου σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, μετά την επί της ουσίας "πιλοτική" υλοποίηση, δεν είχε προβλεφθεί ο τρόπος χρηματοδότησης για τις υπόλοιπες περιοχές. Έτσι, το έργο έπεσε σε τέλμα για την υπόλοιπη χώρα. Το 2008, εντάχθηκε το έργο των "Ενεργών Τίτλων" για κάποιες αστικές περιοχές, στο Γ'ΚΠΣ. Δηλαδή το εν λόγω έργο καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το Γ'ΚΠΣ (Α φάση). Το έργο αφορούσε στην ουσία την απλή καταγραφή των τίτλων ιδιοκτησίας και όχι την πλήρη κτηματογράφηση (Β'φάση) της διαδικασίας. Οι πολίτες, στο πλαίσιο της Α φάσης και μόνο για τις περιοχές στις οποίες υπήρχε η πρόβλεψη-ένταξη στο έργο των "Ενεργών Τίτλων", πλήρωσαν 35 ευρώ (αν θυμάμαι καλά) για κάθε δικαίωμα. Έτσι, δημιουργήθηκε ένας "κουμπαράς" για τη Β'φάση (250-300 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχω τα ακριβή οικονομικά στοιχεία). Η υλοποίηση της Β' φάσης, χρηματοδοτήθηκε από τον πρώτο "κουμπαρά", ενώ θα φέρει στον "κουμπαρά" άλλα τόσα χρήματα, οπότε στις συγκεκριμένες περιοχές θα ολοκληρωθεί το έργο και θα μείνει και "ταμείο". Έτσι, με τα χρήματα αυτά, θα υλοποιηθεί το έργο του Κτηματολογίου και σε άλλες περιοχές της χώρας κ.ο.κ.. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία, θα πρέπει στο τέλος να μείνουν στο ταμείο 250-300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η διαδικασία, έτσι εξελίσσεται το έργο. Υπήρχε κωλυσιεργία και στασιμότητα αρκετά χρόνια, γιατί δεν μπορούσαν να σκεφτούν μια έξυπνη ιδέα για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου, διαδικασία που ξεκίνησε το 2008, όταν και -μετά από πίεση γραφείων μελετών που έριξαν την ιδέα για τον τρόπο αρχικής χρηματοδότησης- ξεκίνησε επιτέλους το έργο. Μπορώ να ψάξω περαιτέρω τα στοιχεία, καθώς έχει περάσει κάποιο διάστημα που έχω ασχοληθεί με το εν λόγω θέμα και μου διαφεύγουν τα ακριβή νούμερα. Όσον αφορά τα περί μνημονιακής υπαγόρευσης, είναι κάτι το οποίο δε δέχομαι, γιατί το Κτηματολόγιο είναι ένα έργο που:
ΑπάντησηΔιαγραφή- ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς
- προστατεύει το δασικό πλούτο της χώρας (με την υλοποίηση των δασικών χαρτών λίγο πριν την κτηματογράφηση)
- δίνει τη δυνατότητα για άμεση -και με ξεκάθαρο τρόπο- διευθέτηση πράξεων, που σχετίζονται με τη χρήση της γης και της ιδιοκτησίας.
Το γεγονός ότι αποτέλεσε βασικό πυλώνα στο μνημόνιο, είχε να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι η μη ύπαρξη Κτηματολογίου, καθυστερεί οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα. Σήμερα π.χ., για να γίνει μια επένδυση σε μια περιοχή, θα πρέπει κάποιος να περιμένει από 3 μήνες έως έναν χρόνο, για το χαρακτηρισμό της ως μη δασικής. Με την υλοποίηση του Κτηματολογίου, θα χρειάζεσαι περίπου 2 λεπτά, απλά για την εκτύπωση της βεβαίωσης, γιατί όλα αυτά θα είναι ξεκάθαρα. Το Κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί πλήρως με την υλοποίηση του Αρχαιολογικού κτηματολογίου, όπου θα καταγραφούν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι.
Είναι ίσως από τα ελάχιστα σωστά που μπήκαν στο μνήμονιο, το οποίο έχει καταστρέψει τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας. Το γεγονός ότι καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν αυτό το τέλος κτηματογράφησης εν μέσω οικονομικής καταιγίδας, προφανώς είναι δυσμενές, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος χρηματοδότησης. Σκέψου π.χ. έναν μεγαλοιδιοκτήτη ακινήτων, με 100 ακίνητα, να μην πλήρωνε τα 3.500 ευρώ που του αναλογούν... θα τα επωμιζόταν ο κάθε ένας από εμάς και θα ήταν δύο φορές πιο άδικο.
Φιλικά,
Χάρης Αμμανατίδης
Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάτυξης