Σκαθάρια που μελετούν τα άστρα για να προσανατολιστούν, ποντίκια που ζουν περισσότερο μετά από μια καρδιοχειρουργική επέμβαση όταν ακούνε όπερα, το να περπατάς πάνω στο νερό σε άλλους πλανήτες είναι ανάμεσα στις πιο αστείες, ή και περιττές επιστημονικές έρευνες που βραβεύτηκαν με τα φετινά βραβεία Ig, τα θεωρούμενα εναλλακτικά «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα».
Κάθε νικητής θα πάρει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε, που δυστυχώς αντιστοιχούν σε μόλις τέσσερα δολάρια ΗΠΑ.
Τα δέκα Ig Νόμπελ 2013, που αποτελούν τον πρόδρομο των κανονικών Νόμπελ τον επόμενο μήνα, απονεμήθηκαν την Πέμπτη για 23η χρονιά σε μια τελετή στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, η οποία παραδοσιακά οργανώνεται από το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό «Annals of Improbable Research» (Χρονικά της Απίθανης Έρευνας), σύμφωνα με το «New Scientist» και τη βρετανική Guardian.
Στόχος των βραβείων Ig, που απονέμονται από πραγματικούς κατόχους Νόμπελ, είναι να αναδείξουν έρευνες και ανακαλύψεις που «πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελάσουν και μετά τους κάνουν να σκεφτούν».
Το κοινό βραβείο Αστρονομίας - Βιολογίας πήρε η ομάδα του Έρικ Γουόραντ του σουηδικού πανεπιστημίου του Λουντ για την ανακάλυψή τους ότι τα σκαθάρια της κοπριάς βρίσκουν το δρόμο τους τα βράδια, χρησιμοποιώντας τα άστρα του γαλαξία μας ως σημεία αναφοράς. Τα σκαθάρια όχι μόνο σπρώχνουν τους σβόλους κοπριάς σε ευθείες γραμμές χρησιμοποιώντας το φεγγάρι σαν ουράνιο «πλοηγό», αλλά και τις νύχτες χωρίς Σελήνη, καταφεύγουν στο φως των πιο μακρινών άστρων. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να βοηθήσει -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο- στο σχεδιασμό αυτόνομων οχημάτων και ρομπότ.
Το βραβείο Ιατρικής δόθηκε στον ιάπωνα Μασανόρι Νιίμι του πανεπιστημίου του Τόκιο για την ανακάλυψη ότι τα ποντίκια στα οποία γίνεται μεταμόσχευση καρδιάς, επιζούν περισσότερο όταν ακούνε συγκεκριμένη μουσική. Ενώ κανονικά πεθαίνουν μετά από επτά ημέρες, όσα ακούνε την όπερα «Λα Τραβιάτα» του Βέρντ, ζουν επί 27 ημέρες και όσα ακούνε την ιρλανδή τραγουδίστρια Ένυα, ζούν 11 ημέρες.
Το βραβείο Ψυχολογίας πήρε ο Μπραντ Μπούσμαν του αμερικανικού πανεπιστημίου του Οχάιο για την ανακάλυψη (ή μάλλον την επιβεβαίωση) ότι κανείς αισθάνεται εσφαλμένα πιο ελκυστικός, όταν έχει πιει πολύ αλκοόλ - κάτι με το οποίο δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν οι γύρω του! «Οι μεθυσμένοι νομίζουν ότι είναι πιο ελκυστικοί, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι», δήλωσε ο Μπραντ Μπούσμαν.
Το βραβείο Πιθανοτήτων απονεμήθηκε σε ομάδα ζωολόγων του Αγροτικού Κολεγίου της Σκωτίας υπό τον Μπερτ Τόλκαμπ για τη (συγκλονιστική) ανακάλυψη αφενός ότι όσο περισσότερο χρόνο μια αγελάδα μένει ξαπλωμένη, τόσο πιθανότερο είναι σύντομα να σηκωθεί και, αφετέρου, ότι από τη στιγμή που θα σταθεί όρθια, δεν μπορεί κανείς να προβλέψει εύκολα πόσο σύντομα θα ξαπλώσει πάλι.
Το βραβείο Φυσικής κατέληξε στον Αλμπέρτο Μινέτι του πανεπιστημίου του Μιλάνο για μια μελέτη που συμπέρανε ότι οι άνθρωποι -χάρη στη μικρή βαρύτητά τους- θα είναι πιθανό να περπατούν πάνω σε λίμνες υγρού νερού στη Σελήνη, αλλά μάλλον όχι στον Άρη.
Το βραβείο Μηχανικής στο πεδίο της ασφάλειας δόθηκε στον Γκουστάνο Πίτσο για την εφεύρεση ενός ηλεκτρομηχανολογικού συστήματος που παγιδεύει σε ένα σάκο ένα αεροπειρατή, πετώντας τον μετά αυτόματα με ένα αλεξίπτωτο έξω από το αεροπλάνο.
Το βραβείο Χημείας πήρε μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα υπό τον Σινσούκε Ιμάι για την ανακάλυψη ότι η βιοχημική διαδικασία που κάνει τους ανθρώπους να κλαίνε, όταν καθαρίζουν κρεμμύδια, είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.
Το βραβείο Ειρήνης απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος απαγόρευσε τα χειροκροτήματα δημοσίως, καθώς και στην αστυνομία της χώρας του, η οποία συνέλαβε ένα μονόχειρα άνδρα με την κατηγορία ότι χειροκρότησε...
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.