Έφυγε χθες από την ζωή, σε ηλικία 94 χρονών, ο διάσημος εφευρέτης του θρυλικού Καλάσνικοφ AK- 47, Μιχαήλ Καλάσνικοφ. Ο κατασκευαστής του πιο διαδεδομένου όλπλου στον κόσμο, νοσηλευόταν εδώ και μέρες σε νοσοκομείο της γενέτειρας πόλης του Ιζβέσκ στα Ουράλια.

Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ ήταν ένας από τους πιο διάσημους Ρώσους παγκοσμίως και ένας από τους πλέον παρασημοφορημένους ανθρώπους στη χώρα του. Ο 94χρονος υποστράτηγος του ρωσικού στρατού, δεν ήταν καν 30 ετών όταν σχεδίασε και δημιούργησε το γνωστό AK-47 αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εξακολουθεί να είναι το πιο διαδεδομένο όπλο στον κόσμο, καθώς έχουν πωληθεί πάνω από 100 εκατομμύρια τέτοια τουφέκια. Η παραγωγή του όμως παγκοσμίως είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη. Όπως είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο εφευρέτης του: «τα μισά, αν όχι περισσότερα (από τα Καλάσνικοφ), παράγονται παράνομα».

«Κατασκεύασα όπλα για να υπερασπιστώ την κοινωνία μας», είχε δηλώσει ο Καλάσνικοφ το 2009, όταν γιόρτασε τα 90ά γενέθλιά του, αν και παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ευχάριστο να βλέπω κάθε είδους εγκληματίες να πυροβολούν με τα όπλα μου».

Ο Καλάσνικοφ γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1919 σε ένα μικρό χωριό της Σιβηρίας. Η οικογένειά του ανήκε στην τάξη των εύπορων χωρικών. Ο πατέρας του εξορίστηκε το 1930 και η οικογένεια έχασε τα πλούτη της και εξορίστηκε επίσης στη Σιβηρία όταν ο Μιχαήλ ήταν 11 ετών. Ένας από τους αδελφούς του φυλακίστηκε στα γκούλαγκ. Ο Καλάσνικοφ τραυματίστηκε στις πρώτες μάχες μεταξύ του σοβιετικού στρατού και των Ναζί το 1941 και τότε ξεκίνησε να δημιουργεί το όπλο που τελικά έγινε το AK-47 το 1947, ένα τουφέκι «εξαιρετικά απλό, φτιαγμένο για έναν στρατιώτη που δεν έχει δίπλωμα», όπως είχε πει ο ίδιος.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.