ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Β ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μετά  την απόφαση του Συνδέσμου ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 η Νομαρχιακή Επιτροπή Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ :
α) Χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων του Νομού Θεσσαλονίκης και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Θέρμης και Λαγκαδά, που πίεσαν στην κατεύθυνση της άμεσης και ριζικής αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, που εδώ και χρόνια προτείνει και διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
β) Διατυπώνει τις αντιρρήσεις της με το εισηγητικό της απόφασης, ιδιαίτερα για τα δύο -2- εργοστάσια, και επαναφέρει τις γνωστές και πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Θεωρούμε ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για το νομό και την περιφέρεια σχετικά με  τη διαχείριση απορριμμάτων γιατί η ριζική  αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού είναι αναγκαιότητα εδώ και χρόνια. Εφόσον στο Τεχνικό Πρόγραμμα του ΣΟΤΑΝΘ για το 2013 και το 2014 επαναλαμβάνεται η απόφαση για την τροποποίηση και  επικαιροποίηση  του Σχεδιασμού πρέπει άμεσα να ανατεθούν οι απαραίτητες μελέτες και να εγκριθούν, πριν από την έναρξη οποιουδήποτε έργου στρατηγικής σημασίας. Βασική υποχρέωση της διαδικασίας του σχεδιασμού είναι να εξασφαλίσει όλες την πληροφόρηση πολιτών και φορέων, τον ουσιαστικό διάλογο και τη συμμετοχή στην τελική απόφαση. 
Ο νέος σχεδιασμός πρέπει να εξασφαλίζει τη μείωση των απορριμμάτων και την αποκεντρωμένη διαχείριση, με κινητοποίηση της κοινωνίας, δίνοντας βαρύτητα στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, απορρίπτοντας τη στρατηγική της καύσης. Ενόψει των δημοτικών εκλογών όλοι οι συνδυασμοί-παρατάξεις πρέπει να διατυπώσουν και να κριθούν πάνω σε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό σχέδιο μείωσης των απορριμμάτων και ενίσχυσης της αξιοποίησης, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης (οικιακής και μη). Οι πολίτες του νομού πρέπει να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν καθαρές και βιώσιμες πόλεις,  αξιοποίηση των φυσικών πόρων και βιώσιμο περιβάλλον, με δημόσια δημοτική διαχείριση των απορριμμάτων και με χαμηλό κόστος στα δημοτικά τέλη.
Η αποτροπή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης απορριμμάτων, που επετεύχθη σε αυτή τη φάση για το νομό Θεσσαλονίκης, αποτελεί μία ελπιδοφόρα προοπτική. Αποδεικνύει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος διαχείρισης των απορριμμάτων από τον μονόδρομο που επιβάλλει τη κυβέρνηση και η τρόικα με τα ΣΔΙΤ. Ήδη και άλλοι νομοί της Ελλάδας διαφοροποιούνται από την ιδιωτικοποίηση με δημόσια έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση - ΕΣΠΑ (Ηράκλειο, Χανιά, Λιβαδειά, κλπ.)
Η ρητή διατύπωση στην απόφαση του Συνδέσμου για τη νέα μελέτη δυναμικότητας των έργων διαχείρισης απορριμμάτων, που προγραμμάτιζε η διοίκηση να παραχωρήσει σε ιδιώτες, αποτελεί μία de-facto παραδοχή της υπερδιαστασιολόγησης, που ξεκάθαρα είχαν αποκαλύψει και καταγγείλει οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και τα τοπικά κινήματα και ευνοούσε μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα σε όλη την Ελλάδα με τις συμβάσεις ΣΔΙΤ.
Η επανεξέταση της τακτικής του Συνδέσμου οφείλεται σε  μεγάλο βαθμό στην κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Θεσσαλονίκης και στις προτάσεις που κατέθεσαν οι οργανώσεις μελών και τα στελέχη του. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ θα παρακολουθήσουν την όλη διαδικασία του Περιφερειακού σχεδιασμού και θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην διαμόρφωσή του, αξιοποιώντας τη διεθνή τεχνογνωσία και καινοτομία, περιφρουρώντας το δημόσιο χαρακτήρα και το περιβάλλον και εξασφαλίζοντας το καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες του νομού. Παράλληλα θα παρέμβουμε σε όποια προσπάθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΣΟΤΑΝΘ επιχειρήσει να ανατρέψει την απόφαση αναθεώρησης του σχεδιασμού και να χαρίσει την διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στους εθνικούς εργολάβους.
                                                                                                                                 

Θεσσαλονίκη, 3 Ιανουαρίου 2014
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.