Διεκδικεί επάξια τον τίτλο όχι μόνο του ομορφότερου επίγειου νησιωτικού παράδεισου, αλλά και αυτόν της μεγαλύτερης φορολογικής όασης στον πλανήτη: οι Νήσοι Κουκ, ένα αυτοδιοικούμενο νησιωτικό σύμπλεγμα στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, είναι σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Observer» το ιδανικότερο μέρος στη Γη για να κρύψει κάποιος τα πλούτη του. Και μάλιστα υπό καθεστώς απόλυτης - και νόμιμης - μυστικότητας.

Τα νησιά αυτά είναι ο τέλειος προορισμός για κάθε μεγαλοεπιχειρηματία, μαφιόζο, διεφθαρμένο πολιτικό ή δημόσιο λειτουργό και δικτάτορα.

«Διαθέτουν ένα πλέγμα νόμων που απαγορεύει ρητά και απαρέγκλιτα στην κυβέρνηση του συμπλέγματος να δώσει πληροφορίες ή στοιχεία για οποιονδήποτε διαθέτει ένα καταπίστευμα (trust) σε αυτά» σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, προσθέτοντας πως για τον λόγο αυτόν υπάρχουν στις Νήσους Κουκ 2.619 καταπιστεύματα πολλών επιχειρηματιών και κροίσων, οι οποίοι φυσικά και δεν γίνεται να αναγνωριστούν.

«Οι Νήσοι Κουκ διατηρούν τα παγκόσμια πρωτεία στο να μην αποκαλύπτουν με κανέναν τρόπο την ταυτότητα των υπερπλουσίων, καθώς η νομοθεσία έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να προστατεύονται οι ιδρυτές των trusts από πιθανές ερωτήσεις των δικαστικών Αρχών της πατρίδας τους» τονίζει το άρθρο, με την επισήμανση πως «σε αντίθεση με τις δικαστικές Αρχές στα Νησιά Καϊμάν, στις Παρθένες Νήσους και στην Ελβετία, οι Νήσοι Κουκ αγνοούν παντελώς και επιδεικτικά κάθε απόφαση δικαστηρίου οποιασδήποτε άλλης χώρας. Κάπως έτσι, στα νησιά αυτά έχουν κρύψει τα αμύθητα πλούτη τους πολλοί ξένοι επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένου και ενός τραπεζίτη που καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 7 δισ. δολαρίων που προορίζονταν για επενδύσεις».

Ο εν λόγω αμερικανός τραπεζίτης δεν είναι άλλος από τον διαβόητο Αλεν Στάνφορντ, ο οποίος καταδικάστηκε πριν από λίγα χρόνια σε ποινή κάθειρξης 110 ετών κατηγορούμενος για πλουτισμό μέσω μιας κομπίνας τύπου «πυραμίδας» και για εξαπάτηση περίπου 30.000 επενδυτών σε περισσότερες από 100 χώρες. Στο καταπίστευμά του στις Νήσους Κουκ είχε καταχωνιάσει τα έσοδά του από την πώληση μιας πολυτελούς έπαυλης αξίας 2 εκατ. ευρώ στη Φλόριδα των ΗΠΑ.

Πέρυσι η βρετανική εφημερίδα «Guardian» είχε δώσει στη δημοσιότητα άλλες δύο περιπτώσεις βαθύπλουτων επιχειρηματιών με καταπιστεύματα στις Νήσους Κουκ: η διάσημη αμερικανίδα στιχουργός Ντενίζ Ριτς είχε ένα καταπίστευμα ονόματι The Dry Trust, μέσα στο οποίο είχε 120 εκατ. ευρώ, το πολυτελές γιοτ της «Lady Joy», ένα λίαρτζετ και έναν παχυλό ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ριτς βρέθηκε εμπλεκόμενη σε φορολογικό σκάνδαλο, καθώς είχε λάβει και στο παρελθόν χάρη από τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για μια άλλη υπόθεση φοροδιαφυγής.

Καταπίστευμα στις Νήσους Κουκ με καταθέσεις ύψους 600.000 ευρώ είχε ιδρύσει το 1998 και ο Τόνι Μέρτσαντ, δικηγόρος, πρώην πολιτικός και σύζυγος της βουλευτίνας των Φιλελευθέρων στον Καναδά Πάνα Μέρτσαντ.

«Δεν υπάρχει τίποτε το παράνομο στην ίδρυση ενός trust. Ωστόσο τα καταπιστεύματα στις Νήσους Κουκ αποδεικνύονται εξαιρετικά δημοφιλή σε περιπτώσεις μεγαλογιατρών που έχουν μηνυθεί για ιατρικά αδικήματα, επιχειρηματιών που χρωστάνε χρήματα στους πιστωτές τους και ορισμένων ατόμων που έχουν μηνυθεί από την αμερικανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση» γράφει ο «Observer». Και καταλήγει ότι πλέον ο στόχος της κυβέρνησης των Νήσων είναι να αυξήσουν την ίδρυση παρόμοιων καταπιστευμάτων από κροίσους της Κίνας, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής.

Προορισμοί για σκοτεινές «μπίζνες»

Πλην των Νήσων Κουκ, υπάρχουν και άλλοι κλασικοί προορισμοί για παρόμοιες σκοτεινές «μπίζνες»: οι Παρθένες Νήσοι προσφέρουν 90% απαλλαγή σε εισοδήματα από τις ΗΠΑ και 100% απαλλαγή σε τελωνειακούς δασμούς και φόρους σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, στις Μπαχάμες δεν εισπράττουν φόρο ατομικού εισοδήματος, κεφαλαίου και κληρονομιάς, οι Νήσοι Βερμούδες δεν επιβάλλουν φόρο στο ξένο εισόδημα ή στα ξένα κέρδη, ενώ η Ανδόρα, το Μονακό, η Σαμόα και οι Σεϋχέλλες δεν επιβάλλουν καθόλου φόρο εισοδήματος.

Θυμίζουμε πως το 2013, έπειτα από έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων από 60 χώρες, στην οποία συμμετέχουν το BBC, ο «Guardian», η «Washington Post», ο «Monde», η ελβετική «Sonntagszeitung», η γερμανική «Süddeutsche Zeitung», το γερμανικό NDR και από την Ελλάδα η εφημερίδα «Τα Νέα», εντοπίστηκαν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια αρχεία για 12.000 ονόματα σε 122.000 υπεράκτιες που αφορούν περίπου 130.000 φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες σε περισσότερες από 170 συνδεόμενες χώρες.

Υπολογίζεται ότι ένας πακτωλός χρημάτων, που μπορεί να ανέρχεται ακόμη και σε 25 τρισ. ευρώ, βρίσκεται κρυμμένος σε περισσότερους από 60 φορολογικούς παραδείσους διεθνώς, όπως στις Παρθένους Νήσους, στις Νήσους Κουκ, στη Σαμόα, στο Χονγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη, στα νησιά Καϊμάν, στον Μαυρίκιο, στη Μαλαισία, στις Σεϋχέλλες κ.α.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.