του ακτιβιστή

Μπορεί να ψιλοκαθάρισε ο αριθμός των συνδυασμών που έχουν επιφορτιστεί να δώσουν λύσεις στο οξυμένα προβλήματα του Δήμου Θερμαϊκού ( και να μας "σώσουν";) διεκδικώντας την ψήφο των κατοίκων αλλά παρατηρούμε πως, 90 μέρες πριν από τις εκλογές, αυτοί βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις συγκρότησης των ψηφοδελτίων τους αλλά  στην ίδια γραμμή πλεύσης όσον αφορά τα αλισβερίσια και τις "συμφωνίες".

Υποψηφιότητα Γιάννη Μαυρομάτη

Ο συνδυασμός Μαυρομάτη είναι σε φάση προετοιμασίας ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά τις προηγούμενες εκλογές. Γεγονός όμως που δεν του δημιούργησε μια συμπαγή δημοτική ομάδα μιας και έμεινε με τους τέσσερις (;) από τους 7 (Βουδούρης- Μπαλασάς - Παπαμιχαήλ(;) αποχώρησαν) συμβούλους του και στα τρία χρόνια που ακολούθησαν φρόντισε να αναπληρώσει τις απώλειες με νέους υποψηφίους. Πολλοί από τους οποίους αποτελούν ανακυκλωμένο υλικό  αντίπαλων δημοτικών παρατάξεων, που θεώρησαν "σιγουράντζα" την παράταξη Μαυρομάτη και προσέτρεξαν.
Φυσικά οι αισιόδοξες προοπτικές γεννήθηκαν λόγω της πλήρους αποτυχίας έως ανυπαρξίας της θητείας Αλεξανδρή, που θα μπορούσε να αναστήσει ακόμα και νεκρές παρατάξεις. Και παραδόξως, χωρίς να προτείνει διέξοδες λύσεις σε τίποτα και αναλισκώμενος σε μια σκληρή και επιθετική αντιπολιτευτική τακτική ο πρώην Δήμαρχος Μηχανιώνας απέτυχε να συσπειρώσει σκεπτικιστικές δυνάμεις αφού ούτε δίπλα στα κινήματα αλληλεγγύης στάθηκε ούτε δημιούργησε την παραμικρή κινητικότητα στον τομέα της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Και τώρα επαίρεται πως σε 30 μέρες θα αλλάξει την εικόνα του δήμου. Θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε τις φανφάρες, αλλά ας μας επιτραπεί να κρατήσουμε μικρότερα καλάθια και για τις προθέσεις αλλά και για τις προοπτικές.
Προς το παρόν, έχοντας "κλείσει" περισσότερο από το 90 % του ψηφοδελτίου του, ρίχνει το βάρος του στην καταγραφή των προτιμήσεων των δημοτών παραγγέλλοντας δημοσκοπήσεις, οργανώνει με ένα πολυπρόσωπο επικοινωνιακό επιτελείο τα επόμενα βήματα, μεθοδεύει την επικοινωνιακή και παραπολιτική επίθεση σε αντίπαλα ψηφοδέλτια και παζαρεύει με "ορφανά" στελέχη το μοίρασμα θέσεων στην νέα διοίκηση που ευελπιστεί πως θα κατέχει.

Υποψηφιότητα Τσαμασλή


Το νεοεισερχόμενο (αλλά παλιάς κοπής και αυτό) πρόσωπο στην σκακιέρα των  τοπικών αυτοδιοικητικών εκλογών, που παρά την παρθενική εμφάνισή του  στον Θερμαϊκό έχει μια πολυετή και αμφίσημη προϊστορία στα αυτοδιοικητικά 1ου και 2ου βαθμού στην Θεσσαλονίκη, επέλεξε μια αργή εισχώρηση στο κάδρο του Θερμαϊκού. Επέλεξε να μην έρθει αρχικά σε ρήξεις με τα στελέχη Αλεξανδρή, αναμένοντας και εξωθώντας τον υπόγεια σε αποχώρηση - όπως και έγινε, βοηθούντων και βασικών συνεργατών του. 
Καθυστερημένα (μετά και την αποτυχία των "ορφανών" να ομονοήσουν στην υπόδειξη αντικαταστάτη του Δημάρχου) βρίσκεται σε επαφές ώστε να συνενώσει την δεξιά με την προσάρτηση στο ψηφοδέλτιό του όλων των αναγνωρίσιμων αλλά και με προσθήκη  αρχηγών παρατάξεων περασμένων εκλογών που διαπραγματεύεται με αντικείμενο την διάθεση σημαντικών πόστων στην διοίκηση, που και αυτός ευελπιστεί ότι θα κατακτήσει.
Συνειδητή επιλογή του, προκειμένου να εισβάλλει με θόρυβο στην εκλογική μάχη, η πετυχημένη επικοινωνιακά παρουσίαση ενός προγράμματος ανάπτυξης που αν εξαιρέσεις μόνο τον βαρύγδουπο τίτλο Alexanderland του θεματικού πάρκου στην Περαία, όλα τα άλλα ή υπήρχαν ως σχεδιασμοί (επί χάρτου των Καποδιστριακών Δήμων) ή αποτελούν μεταφερόμενα projects από άλλους δήμους. Και φυσικό επακόλουθο της δημοσιοποίησης του προγράμματος Τσαμασλή ήταν η ομοβροντία χτυπήματος και αποδυνάμωσής του (χαρακτηρίστηκε κάτι σαν παραμύθι της Χαλιμάς και παρομοιάστηκε με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια προσφορά στους ιθαγενείς) από αντιπάλους και στημένα επικοινωνιακά επιτελεία.
Επιπλέον αν και θεωρείται - καφενειακά από εχθρούς του - ιδιαίτερα "τρωτή" η υποψηφιότητά του, διάχυτη είναι η εντύπωση πως θα προτιμούσαν ως αντίπαλο έναν αποδυναμωμένο Αλεξανδρή παρά έναν φιλόδοξο και "θρασύ" Τσαμασλή.

Ψηφοδέλτιο Συμπολιτείας

Πολύ καθυστερημένα αλλά και πολύ δυνατά φαίνεται να παίρνει θέση στα κουλουάρ το ψηφοδέλτιο των πολιτών και των κινημάτων. Με μια εντυπωσιακή ανοιχτή εκδήλωση την Κυριακή στην Μηχανιώνα, που περιλάμβανε την παρουσίαση μια μεστής πολιτικής διακήρυξης της παράταξης ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ - Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής, φαίνεται πως δίνεται διέξοδος σε πολίτες που θέλουν να αποστασιοποιηθούν από επιλογές ψήφισης παρατάξεων που αγγίζουν τα φθαρμένα πολιτικά πρότυπα και τους αποτυχημένους δημαρχοκεντρικούς τρόπους διαχείρισης. 
Με μια διακήρυξη που έχει την φιλοδοξία να καταλήξει σε ένα  πραγματικά δημοκρατικό και αντιμνημονιακό πρόγραμμα που θα στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες, ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και σταματήσει το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας το ζητούμενο πλέον είναι η σύνθεση ενός δυναμικού σχήματος και η πρόταξη ενός πραγματικά νέου, μαχητικού υποψηφίου δημάρχου.
Και ίσως η πραγματοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων να οδηγήσουν σε ένα ψηφοδέλτιο που αντικειμενικά θα μπορέσει να διεμβολίσει τις αντίπαλες πασοκοδεξιές προσδοκίες για τον δήμο Θερμαϊκού.

Ψηφοδέλτιο Στεφανίδη

Με συμπλήρωση του 50% του ψηφοδελτίου ο γιατρός ευελπιστεί να πρωταγωνιστήσει, όπως αναφέρει σε αλλεπάλληλα άρθρα του στα τοπικά ιστολόγια αλλά και στο έντυπό του που επανακυκλοφορεί. Δεν θα αποφύγουμε όμως να σχολιάσουμε δύο περιστατικά που δημιουργούν διαφορετικές εκδοχές για την προοπτική αλλά και την ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης της "Ευρωπαϊκής πόλης". Το πρώτο είναι η παρουσία του στην εκδήλωση της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και η ένθερμη συμφωνία του με την παρουσιασθείσα διακήρυξη της "Συμπολιτείας", γεγονός που δείχνει - όπως άλλωστε και η παρουσία ορισμένων ορφανών και συνομιλούντων με όλους και για όλα - ότι επιδιώκοντας μια συνεργασία ίσως δίνει την εικόνα μιας αβεβαιότητας όσον αφορά την συμπλήρωση του ψηφοδελτίου του. Το δεύτερο και ίσως ανώριμο πολιτικά είναι η αποχώρησή του από τα κοινά αν δεν γίνει δήμαρχος. Αυτό φανερώνει ο σχολιασμός του σύμφωνα με τον οποίο όπως γράφει ο ίδιος "αν δεν επιλέξει σωστά ο κόσμος αυτήν την φορά δεν θα κάνω αντιπολίτευση. Το λέω και το εννοώ. Αν ο κόσμος θέλει ακόμα μια φορά τα ίδια πρόσωπα εγώ δεν θέλω να είμαι αντιπολίτευση. Παίρνω το καπελάκι μου . . . ".

Ψηφοδέλτιο "Λαϊκής Συσπείρωσης"

Σταθερής αλλά περιορισμένης  αξίας, που προσβλέπει στην ανανέωση της θητείας της κ. Ντίνας Μόραλη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, προβάλλει το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Θα τολμούσαμε να προτείνουμε μια ευρεία συμμαχία και κοινή κάθοδο με την Συμπολιτεία. Αλλά γνωρίζουμε ότι το ΚΚΕ, παράταξη του οποίου είναι, δεν μπαίνει σε κοινά ψηφοδέλτια και είναι μάλλον αρνητικό σε συμπαρατάξεις ακόμα και με στελέχη της άλλης αριστεράς.

Ψηφοδέλτιο Νίκου Παράσχου

Παρότι θεωρητικά είναι στο παιχνίδι της διεκδίκησης - όπως με δελτίο τύπου βεβαιώνεται - πιστεύουμε ότι η "Κοινωνία των Πολιτών" τελεί υπό ένταξη. Μετά το κλείσιμο και των γραφείων της παράταξης (μετά από 3 χρόνια) πιστεύουμε ότι επιδιωκόμενο στόχο των λιγοστών στελεχών αλλά  και του επικεφαλής αποτελεί η συμμετοχή σε ένα δυνατότερο ψηφοδέλτιο ή ακόμα η διαπραγμάτευση για ανάληψη της πρωτοκαθεδρίας σε ένα ψηφοδέλτιο δεξιάς που θα συμπεριλαμβάνει και στελέχη από την διοίκηση Αλεξανδρή.

Υποψηφιότητα Μπαλασά

Πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού βγάζει εκτός κάδρου το έμπειρο αυτοδιοικητικό στέλεχος από την Επανομή. Μακάρι να μην είναι έτσι, αλλά για κάτι τέτοιο συνηγορεί τόσο η παρουσία του στην εκδήλωση της "Συμπολιτείας", το ασφυκτικό στένεμα προοπτικών στην ιδιαίτερη πατρίδα του αλλά και οι πληροφορίες που θέλουν να έχουν μειωθεί οι πιθανότητες παρέμβασής του στην Περαία. Οι τοπικιστικές του απόψεις ίσως δεν αποτέλεσαν καλό σύμβουλο για την ευόδωση των στόχων του.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Είναι πολύ αργά πια για όλους όσους ακόμα το παλεύουν (Συμπολιτεία, Κοινωνία Πολιτών Θανάση Μπαλασα)ο κ. Στεφανίδης δεν φαίνεται να προχωράει στον παλιό Δήμο Θερμαϊκού και η παράταξη Αλεξανδρή βρίσκεται ακόμη σε συγχυση.Καλώς η κακώς η επικοινωνιακή "ευκολία" των υποψήφιων Δημάρχων παίζει ακόμη το ρόλο της και οι ψηφοφόροι έχουν ήδη συστρατευτεί στο πλευρό αύτων που υπάρχουν στο "πολιτικό στερέωμα" του τόπου (Μαυρομάτη κυριως και λιγότερο Τσαμασλή). Ο καιρός έφτασε κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.