Το άρθρο αποτελεί κριτική του Κυριάκου Στεφανίδη στην εξαγγελία του προγράμματος του Γιώργου Τσαμασλή:

Το 2006 αποφάσισα για πρώτη φορά να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική. Πάντα πίστευα ότι για να ασχοληθεί κάποιος με την πολιτική, έπρεπε να έχει να πει κάτι - μια ιδέα, μια πρόταση για τον τόπο, αλλιώς θα έπρεπε να καθίσει στο σπίτι του και να κάνει μια απλή, ανέξοδη και κακοπροαίρετη κριτική. Το 2006 καταθέσαμε προεκλογική πρόταση που την επεξεργαστήκαμε όλοι μαζί στην παράταξη ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΗ στην οποία ήμουν επικεφαλής.

Είχαμε πει και μάλιστα είχαμε γράψει στο προεκλογικό μας φυλλάδιο(θα το βρείτε στην διεύθυνση http://www.scribd.com/doc/19140246/Program-2) ότι για να καταπολεμηθεί η ανεργία χρειάζονται επενδύσεις. Μιλήσαμε με λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία του δήμου μας, θα αναπτύξουμε νέους τομείς στον τουρισμό και θα ευπρεπίσουμε τις υπάρχουσες υποδομές τουρισμού. Μιλήσαμε για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας. Τέλος, μιλήσαμε για τη δημιουργία ξενοδοχείου και την κατασκευή συνεδριακού – πολιτιστικού κέντρου με την ονομασία «Κοχύλι πολιτισμού». Εξηγήσαμε με λεπτομέρειες πως θα επιτευχθούν όλα αυτά. Είπαμε ότι θα στηριχθούμε στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, στις συμπράξεις Δημοσίου με Ιδιωτικό τομέα και σε ιδιωτικές επενδύσεις τις οποίες θα προσελκύαμε με διάφορα κίνητρα.

Την 4ετία 2007 – 2010 είχα την τύχη να συμμετέχω στο ΔΣ της ΔΑΝΕΘ(Διαδημοτική Αναπτυξιακή Εταιρία Νομαρχίας Θεσσαλονίκης), όπου μαζί με τον Διευθύνοντα σύμβουλο κο Βουτέρο σχεδιάσαμε το αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο της ευρύτερης περιοχής της Μηχανιώνας για λογαριασμό των δήμων Επανομής, Μηχανιώνας και της τότε Νομαρχίας. Παράλληλα ως αντιπολίτευση προσπάθησα να πείσω τη διοίκηση Μαυρομάτη να υιοθετήσει κάποιες προτάσεις του προεκλογικού μας προγράμματος. Το 2010 έθεσα ως όρο αδιαπραγμάτευτο για να συνεργαστούμε ως παράταξη με τον κο Αλεξανδρή την υιοθέτηση του προγράμματος για τη Μηχανιώνα. Στον 1ο χρόνο της διοίκησης Αλεξανδρή συμμετείχα σε μια αναπτυξιακή επιτροπή που συσκέφτηκε, πρότεινε, έδωσε προς διαβούλευση στο κοινό και τέλος κατάρτισε το αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Θερμαϊκού, το οποίο εμπεριέχει, με βελτιώσεις, όλο το αναπτυξιακό σχέδιο της ΔΑΝΕΘ. Αυτό μέχρι σήμερα αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη της περιοχής μας, αλλά δυστυχώς είναι αδρανοποιημένο στα συρτάρια του Δημαρχείου. Το 2013 επίσης, κατέθεσα στον Δήμαρχο προς αξιοποίηση την διπλωματική μου εργασία, την οποία εκπόνησα στα πλαίσια του μεταπτυχιακού μου στην διοίκηση και αφορούσε την «ανάπτυξη του τουρισμού Υγείας στον Δήμο Θερμαϊκού».

Θεωρώ ότι όποιος πραγματικά αγαπάει τον τόπο του με «τόλμη και ρεαλισμό» - για να χρησιμοποιήσω και την φράση του κου Τσαμασλή - πρέπει να καταθέτει τις όποιες ιδέες και προτάσεις έχει και θεωρεί ότι είναι χρήσιμες για τον τόπο του. Δεν πρέπει να τις κρατάει μυστικές για να τις παρουσιάσει προεκλογικά, ως πυροτέχνημα.

Στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Θερμαικού(θα το βρείτε στην διεύθυνση https://drive.google.com/file/d/0B87T0NfDp4uRUlVzWGxqZmFvQVU/edit?usp=sharing) γίνεται πλήρης περιγραφή του τρόπου ανάπτυξης της περιοχής μας, με τρόπο που να συμβαδίζει με τα σχέδια της Περιφέρειας. Είναι καταγεγραμμένα τα σχέδια για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και μέσα σ’ αυτόν ο τουρισμός με ξενοδοχεία, θαλάσσια συγκοινωνία, κέντρα θαλασσοθεραπείας, θεματικά οικολογικά πάρκα, ενυδρείο, μυθολογικό πάρκο, ναυταθλητικό κέντρο, καταδυτικά πάρκα, περιπατητικό φεστιβαλικό άλσος στο Μεσημέρι, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού, κλπ, κλπ.

Πριν γράψω οποιαδήποτε κριτική για το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα ο κος Τσαμασλής ήρθα σε επικοινωνία με την Περιφέρεια απ’ όπου με διαβεβαίωσαν ότι τα αναπτυξιακά προγράμματα που διαθέτουν είναι αυτά που είχαμε φτιάξει ως ΔΑΝΕΘ, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο με διαβεβαίωσε ότι τα τελευταία χρόνια η μοναδική μελέτη που «τρέχει» είναι αυτή της σύνδεσης του νέου περιφερειακού δρόμου με την Μηχανιώνα.

Συμπερασματικά λοιπόν το αναπτυξιακό σχέδιο που ανέπτυξε ο κος Τσαμασλής είναι στο μεγαλύτερο μέρος του παλαιό και αποτελεί μια αντιγραφή του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει η Περιφέρεια, αλλά με πολιτικάντικο περιτύλιγμα. Φυσικά δεν είναι κακό κάποιος να ομολογεί ότι το αναπτυξιακό του σχέδιο, ή μέρος του, είναι αντιγραφή από το αναπτυξιακό σχέδιο της Περιφέρειας, αφού αυτό είναι διαθέσιμο στους πάντες. Κακό είναι να το αντιγράφεις και να το χρησιμοποιείς σαν να είναι δικό σου. Η μόνη πρόταση η οποίαδεν είναι στα σχέδια της περιφέρειας είναι το περίφημο Alexanderland (κατά Disneyland), το οποίο κατ’ αρχήν θεωρώ άστοχο το όνομά του. Είναι ιεροσυλία να συγκρίνεται το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου με αυτό του Disney.

Επιπρόσθετα θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα προς τον συνυποψήφιό μου κ. Τσαμασλή. Να μας εξηγήσει όταν λέει «σχεδιάζουμε» τι εννοεί; Ποιοι «σχεδιάζουν» και ποιοι «υλοποιούν τη σχετική μελέτη σε συνεργασία με το ΑΠΘ». Υπάρχει κάποια σχετική απόφαση από την Περιφέρεια ή ο ίδιος, ως Τσαμασλής ανέθεσε την μελέτη στο ΑΠΘ; Διευκρινίζω ότι δεν είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε νέα πρόταση αρκεί αυτή να έχει μια λογική βάση, να μελετηθεί, να ιεραρχηθεί και να ενσωματωθεί στο γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο της περιοχής μας, το οποίο έχει εγκριθεί από την τοπική μας κοινωνία. Διαφορετικά ισχύει το γνωμικό «από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» το οποίο περιγράφει χαρακτηριστικά την ασυναρτησία σ’ όλο της το μεγαλείο.

Θα ήθελα τέλος να ρωτήσω Τι έκανε λοιπόν ο κος Τσαμασλής όλα αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια; Συμμετείχε στην εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου της περιοχής μας; Έκανε προσπάθεια να υλοποιηθεί αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε σχεδιάσει με την περιφέρεια; ΟΧΙ. Έβαλε πουθενά αλλού την «πινελιά» του;Ας μας πει ποιο ήταν το έργο του ως πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης; Ποια ήταν η συμβολή του στο τόπο μας από τις θέσεις που υπηρέτησε; Γιατί δεν παρουσίασε το αναπτυξιακό του σχέδιο και συγκεκριμένα το Alexanderland πουθενά, ούτε στην περιφέρεια, αλλά ούτε και στον Δήμο μας, για να το μελετήσουμε και να το ενσωματώσουμε στο αναπτυξιακό μας σχέδιο;Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν επιτακτικά πριν εμπιστευτούμε τον οποιονδήποτε «αλεξιπτωτιστή», που «ανακάλυψε ξανά τον τροχό» και έρχεται να μας «σώσει».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.