«Με την ευκαιρία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση φορέων για τη συλλογή και επεξεργασία δηλώσεων για το ΟΣΔΕ, ο Σύνδεσμος Συμβούλων Επιχειρήσεων παρεμβαίνει για να τονίσει με έμφαση το απαράδεκτο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, το οποίο δε συνάδει με το γενικότερο πλαίσιο επιλογής κι ανάθεσης παρόχων υπηρεσιών επί της ουσίας στο δημόσιο, αφού αφορά αποκλειστικά τη διαχείριση δημοσίου χρήματος.

Επειδή η εν λόγω διαδικασία αφορά πολλές ομάδες επαγγελματικών οργανώσεων –των Συμβούλων Επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων- ο Σύνδεσμος παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο και στην κριτική που ήδη γίνεται από πολλές επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες τονίζουν τα ίδια ακριβώς λάθη, αστοχίες, παραλείψεις κι αποφάσεις.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: μέχρι σήμερα, υπήρχε η σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και της σύμπραξης ΠΑΣΕΓΕΣ -Neuropublic για τη συλλογή κι επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ των αγροτών. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η εν λόγω σύμπραξη προέβαινε μέσω αρκετών Ενώσεων και Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών στην απαράδεκτη πρακτική πληρωμής εκ μέρους των αγροτών για μία υπηρεσία η οποία ήδη πληρωνόταν από το Ελληνικό Κράτος, είναι μία στρέβλωση και απαράδεκτη διαδικασία την οποία πολλές οργανώσεις και μεμονωμένοι αγρότες έχουν ήδη καταγγείλει και προσυπογράφουμε τις εν λόγω καταγγελίες.

Η περσινή πρακτική της πληρωμής για μία δήθεν προαιρετική υπηρεσία μέσω του συστήματος ΓΑΙΑ Επιχειρείν, έριξε στάχτη στα μάτια, καθώς –κι εγώ προσωπικά το καταθέτω ότι υπήρξα μάρτυρας τέτοιων γεγονότων- δεν υπήρχε καμία προφορική πληροφόρηση για το προαιρετικό της διαδικασίας και πλήρωναν οι αγρότες το 30άρι με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης της δήλωσης, χωρίς να ερωτώνται για κάτι άλλο.

Σε σχέση με τη φετινή διαδικασία που ακολουθείται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πιστοποίηση φορέων, η οποία διαδικασία αφορά τις δηλώσεις όχι μόνο του 2014 αλλά και για τα επόμενα 7 χρόνια από σήμερα, όπως κι άλλες επαγγελματικές οργανώσεις έχουν ήδη επισημάνει και καταγγείλει, τονίζουμε τα εξής:

- Για ποιο λόγο επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να καλέσει φορείς να καταθέσουν φάκελο εντός λίγων ημερών, για μια διαδικασία που αφορά προϋπολογισμό επί της ουσίας πάνω από 220 εκατομμύρια ευρώ;

- Πώς είναι δυνατόν να ζητείται η εφαρμογή προτύπων και πιστοποιητικών ISO 27001:2005 και ISO 9001:2010, όταν ειδικά το πρώτο αφορά μια πιστοποίηση η οποία δεν είναι ευρέως διαδεδομένη και δεν έχουν πολλοί φορείς λόγο να την αποκτήσουν; Θα μπορούσε να δοθεί χρόνος στους φορείς να ετοιμαστούν, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν γνωστές οι προθέσεις πολύ νωρίτερα μέσω διαβούλευσης την οποία και καταγγέλλουμε ότι δεν έγινε.

- Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, υποτίθεται ότι κάνει την εν λόγω προκήρυξη για να γίνει «άνοιγμα» προς όλες τις επαγγελματικές οργανώσεις, για να υπάρχει ανταγωνισμός τιμών και ταυτόχρονα προηγμένη ποιότητα υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή, ζητά από φορείς τύπου Α και Β ως προϋπόθεση πιστοποίησης έναν ικανοποιητικό ελάχιστο αριθμό αιτήσεων της τάξεως του 5% των αναμενόμενων αιτήσεων της γεωγραφικής περιοχής που θα δραστηριοποιηθούν π.χ. 600-1200 αιτήσεις. Κι αυτό θα πρέπει να γίνει σε λίγες μόνον ημέρες…. Οι Ενώσεις έχουν προφανώς προτεραιότητα εκμεταλλευόμενες τη δεσπόζουσα σχέση στο εν λόγω αντικείμενο, ενώ οι υπόλοιποι φορείς δεν έχουν το χρόνο να ενημερώσουν για την εν λόγω διαδικασία. Θα πρέπει ίσως να ενημερώσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εν λόγω διαδικασία, θα είχε ενδιαφέρον η άποψή της.

- Στην προκήρυξη, αναφέρεται ότι οι τιμές που θα δώσει το κάθε σχήμα θα είναι «ενδεικτικές» τιμές και γενικά το όλο κείμενο περιέχει πολλές ασάφειες και αοριστίες. Πώς είναι δυνατόν ένας φορέας να ενημερώσει υπεύθυνα και σωστά τους παραγωγούς και μάλιστα να τους πείσει να δεσμευτούν ότι θα είναι μαζί για τα επόμενα 7 χρόνια, όταν δεν υπάρχει το ακριβές πλαίσιο συνεργασίας των φορέων τύπου Α και Β;

- Σε σχέση με τον τρόπο αξιολόγησης κι επιλογής των σχημάτων, κάθε έννοια διαφάνειας, αξιοκρατικής και ισόνομης διαδικασίας, καταστρατηγείται …..

Υπάρχουν πολλά ακόμη σημεία που μπορεί κάποιος να σχολιάσει, αλλά νομίζω ότι είναι άνευ σημασίας. Η εν λόγω προκήρυξη αποτελεί πρόκληση, καταστρατηγεί κάθε έννοια ανταγωνισμού και προσβάλει το κύρος των θεσμών της χώρας μας. Ταυτόχρονα, προσβάλει τη νοημοσύνη, τον επαγγελματισμό και τη συμβολή του συνόλου του μελετητικού δυναμικού στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας και προτείνουμε άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ να αναθεωρήσει την εν λόγω τακτική του.

Χάρης Αμμανατίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Συμβούλων Επιχειρήσεων
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.