αναγνώστη

Καλύπτει διπλοθεσίτησα και όταν καταγγέλλεται την αναβαθμίζει !

Όλοι θυμόμαστε την απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα να προσκαλέσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. (εδώ) και τις αντιδράσεις που προκάλεσε στο ίδιο του το κόμμα αλλά και στο ευρύτερο δημοκρατικό τόξο. Βρήκε βέβαια την όχι απρόσμενη υποστήριξη, του έκπτωτου προκατόχου του Π.Ψωμιάδη (εδώ), που ο πρότερος πολιτικός του βίος βρίθει από ακροδεξιές συμπεριφορές, αλλά και από πράξεις αμφίβολης νομιμότητας.
Ο Απ. Τζιτζικώστας είχε προσπαθήσει, μετά την καθολική πολιτική αποδοκιμασία του, να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι «Πρέπει να σεβόμαστε τους νόμους» (εδώ) !
Υπερασπιστής της νομιμότητας λοιπόν ο Περιφερειάρχης Κ.Μ. όταν προκύπτουν πολιτικά ζητήματα.
Για να δούμε όμως πόσο νόμιμα λειτουργεί κατά τη διαδικασία άσκησης διοίκησης;
Υπάρχει λοιπόν μια υπηρεσία της ΠΚΜ στη Θεσσαλονίκη, η «Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού», με πέντε Τμήματα. Σε ένα από αυτά το «Δια βίου μάθησης και παιδείας» είχε τοποθετηθεί (πάντα «αξιοκρατικά») μια προϊσταμένη η κυρία Παρασκευή Τότσικα, η οποία όμως δεν εμφανιζόταν στην υπηρεσία της. Όταν ο Διευθυντής κ. Τζούλιας την αναζήτησε, του είπε ότι έχει παράλληλα καθήκοντα ως σύμβουλος του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ.Θ.Καράογλου και δεν μπορεί να έρχεται στην Υπηρεσία. Ο Διευθυντής της υπηρεσίας, φοβούμενος τις ευθύνες που μπορεί να το αποδοθούν, το έψαξε και βρήκε ότι η απόφαση ορίζει ρητά, ότι όντως έχει παράλληλα καθήκοντα ως σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του υπουργούμε πλήρη άσκηση όμως των καθηκόντων της στην υπηρεσία της Περιφέρεια. Το επισήμανε «αρμοδίως» στους διοικητικούς και πολιτικούς του προϊσταμένους, δεν εισακούστηκε και έτσι αναφέρθηκε εγγράφως προς την εν λόγω υπάλληλο και τους ιθύνοντες, για να πράξουν αυτά που ορίζονται από το νόμο, για τους υπαλλήλους που αδικαιολογήτως απουσιάζουν από την υπηρεσία τους, δηλαδή να διατάξουν ΕΔΕ ή να την παραπέμψουν στο πειθαρχικό συμβούλιο.
Η απάντηση που πήρε ήταν του τύπου, “ωχ αδελφέ, με τι ασχολείσαι, η πρώτη η ή τελευταία διπλοθεσίτισα είναι;”. Ο Διευθυντής επέμεινε, με το σκεπτικό ότι αν η υπάλληλος θέλει να δουλεύει στον Υπουργό, πρέπει να κάνει απόσπαση και να παίρνει έναν μισθό και όχι δύο που παίρνει τώρα, ενώ επιπροσθέτως παίρνει και επίδομα ευθύνης ως προϊσταμένη του Τμήματος δια βίου μάθησης, για να μην γίνεται προκλητική απέναντι στους άλλους υπαλλήλους και να μην εκθέτει και τον ίδιο.
Τι έκανε τότε «ο πιστός τηρητής» του νόμου Περιφερειάρχης Απ.Τζιτζικώστας;
Τακτοποίησε την κατάσταση: Απομάκρυνε από την υπηρεσία τον “μη συνεργάσιμο” διευθυντή και η «βιζματούχος» κυρία Τάτσικα, προάχθηκε (πάντα «αξιοκρατικά» και χωρίς απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου) σε Διευθύντρια στη θέση του μη συνεργάσιμου, «γραφειοκράτη» και χωρίς «ευρύτητα» πνεύματος Διευθυντή κ.Τζούλια !
Οπότε και οι απολαβές της αυξήθηκαν, μια και παίρνει εκτός από τους δύο μισθούς, μεγαλύτερο επίδομα ευθύνης, και δεν μπορεί πλέον να την ελέγξει και κανείς. Πλην φυσικά της “δικής της” πολιτικής ηγεσίας και ενός “εντελώς συνεργάσιμου” Γενικού Διευθυντή, του κυρίου Τσοτσόλη, ο οποίος έσπευσε να ενημερώσει τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης, ότι δεν πρέπει να έχουν την απαίτηση από την Κυρία Σύμβουλο - Διευθύντρια να έρχεται στην υπηρεσία, αν πρέπει να υπογράψει κάποιο έγγραφο, αλλά να την αναζητούν στο γραφείο του υπουργού Μακεδονίας –Θράκης ή όπου αλλού βρίσκεται, να πηγαίνουν εκεί τα έγγραφα για να τα υπογράφει η ίδια, ώστε να υπάρχουν και ντοκουμέντα ότι ασκεί τα καθήκοντά της στην Περιφέρεια.
Επειδή όμως υπήρχε ένα «τεχνικό προβληματάκι» για τη διευθέτηση αυτή, δόθηκε άμεσα λύση.
Συγκεκριμένα επειδή η επίμαχη Διεύθυνση (Δια βίου μάθησης κλπ) στεγαζόταν στην οδό Α.Παπαναστασίου 63, και ήταν δύσκολο να τρέχουν οι υπάλληλοι κάθε μέρα στο Υπουργείο Μ-Θ για υπογραφές δόθηκε εντολή και μετακόμισε η υπηρεσία στο κτίριο της Μοναστηρίου 12 !
Έτσι απλά κάνοντας άνω κάτω της ζωή των υπαλλήλων, αλλά και πηγαίνοντας πίσω και όλες τις διαδικασίες, για να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση των υπαλλήλων στην προς την Κυρία Σύμβουλο - Διευθύντρια, αλλά να μπορεί και η ίδια όποτε θέλει να κάνει μια βόλτα να βλέπει την Υπηρεσία που διευθύνει.
Φυσικά δεν τίθεται πλέον θέμα απόδοσης ευθυνών και πειθαρχικού, εφόσον δεν υπάρχει ανώτερος για να τη διώξει και οι αναφορές του προηγούμενου διευθυντή μπήκαν στο «Αρχείο».
Ένας υπάλληλος που έδειξε να δυσανασχετεί με την όλη κατάσταση, τώρα τελευταία, ακολούθησε την τύχη του μη συνεργάσιμου Διευθυντή και μετακινήθηκε δυσμενώς σε άλλη Υπηρεσία.
Όλα αυτά φαίνονται τόσο προκλητικά σε μία περίοδο που θεωρητικά γίνονται προσπάθειες για την εξυγίανση του Δημοσίου.
Το ερώτημα γιατί δεν μιλάει κανείς μπορεί να είναι εύλογο, αλλά είναι τόσο διάχυτος ο φόβος της απόλυσης με συνοπτικές διαδικασίες με τις νέες ρυθμίσεις. Ήδη δύο που αντέδρασαν μετακινήθηκαν δυσμενώς.
Και στο τελικά Δημόσιο θα μείνουν μόνο οι Συνεργάσιμοι Διευθυντές και οι Αόρατες Διπλοθεσίτισες Κυρίες.
Μήπως όμως τελικά αυτό είναι το Δημόσιο που μας αξίζει;

Σχόλιο ακτιβιστή: Το συγκεκριμένο άρθρο μας έστειλε αναγνώστης. Το δημοσιεύουμε χωρίς κανένα σχολιασμό. Προφανώς είμαστε ανοιχτοί να δημοσιεύσουμε και την αντίθετη άποψη.
Υποθέτουμε πως το εσωκομματικό παιχνίδι υποψηφιοτήτων, για την περιφέρεια Μακεδονίας στη ΝΔ, καθορίζει και την προσπάθεια αποκαλύψεων και "συντροφικών μαχαιρωμάτων".
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.