Του Χάρη Αμμανατίδη *
Ι) ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Α) Τα δεδομένα
- Η περικοπή εσόδων και προσωπικού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω μνημονιακών αποφάσεων
- Η μη ικανότητα των μέχρι σήμερα διοικήσεων να χειριστούν τις καταστάσεις στο Δήμο μας
- H ανεργία και οι επιπτώσεις της σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας
- Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, λόγω αστοχίας του τελευταίου να δώσει λύσεις για το σήμερα και πολύ περισσότερο για το αύριο
- Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Θερμαϊκού που δεν έχουν αναδειχθεί.
Β) Τα προβλήματα
- Η μη συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά δρώμενα και η απαξίωση του τοπικού πολιτικού συστήματος
- Η ανυπαρξία πόρων για την άσκηση καθημερινών λειτουργικών αναγκών
- Η έλλειψη οράματος κι έξυπνων ιδεών για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων
- Η έλλειψη στόχευσης για μεγάλα έργα και για αντιμετώπιση του μέλλοντος με συγκεκριμένες προοπτικές
- Η στήριξη του δημοτικού οικοδομήματος σε πελατειακές σχέσεις, οικογενειοκρατικέςαλληλουποστηρίξεις και λυκοφιλίες πολιτικών σχηματισμών, με αποτέλεσμα σημαντικές προσωπικές να μη μπορούν να προσφέρουν και να παραμένουν στην αφάνεια, ενώ ασήμαντες διαφωνίες να μνημονεύονται ως μέγιστες πολιτικές διαφορές, μειώνοντας το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου στο ίδιο επίπεδο της ευφυίας διαφόρων πολιτικών «νάνων»
- Η αδυναμία της διοίκησης και του προσωπικού του Δήμου να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων, για την ένταξη έργων σε αυτά.
Γ) Οι στόχοι
- Η αύξηση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η απαγκίστρωση από μνημονιακές λογικές και επιλογές
- Η σύμπλευση υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας
- Η αναδιάταξη του τρόπου λειτουργίας του προσωπικού του Δήμου
- Η συμμετοχή όλων των κατοίκων στα τοπικά δρώμενα
- Η ενεργοποίηση του εθελοντικού κινήματος
- Η έμπρακτη αλληλεγγύη στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες
- Η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης και στην επιλογή λύσεων σε μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Δ) Οι λύσεις
- Για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών: δημιουργία ενός Ηλεκτρονικού Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο θα μπαίνουν όλα τα θέματα λίγες μέρες πριν τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Ηλεκτρονικό Δημοτικό Συμβούλιου (e- Δ.Σ.) θα μπορεί να λειτουργεί και ως δεξαμενή γνώσης για όλα τα θέματα
- Για την αύξηση πόρων και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας: εξορθολογισμός δαπανών όπου είναι εφικτό, διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση, ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων και συμμετοχή του δήμου σε μεγάλες επενδύσεις, ενεργοποίηση εθελοντών για την υποβοήθηση του Δήμου στην υλοποίηση καθηκόντων όπως π.χ. πράσινο, καθαριότητα κ.α.
- Για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων με έξυπνο τρόπο: με τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Δημοτικού Συμβουλίου και με την αποδοχή υλοποιήσιμων προτάσεων, αξιοποιείται το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να προσφέρει με έξυπνες ιδέες στα τοπικά δρώμενα
- Για την έλλειψη στόχευσης για μεγάλα έργα και για αντιμετώπιση του μέλλοντος με συγκεκριμένες προοπτικές: αποκατάσταση της σχέσης πολιτών – δημοτικού συμβουλίου, συμμετοχή φορέων σε διαβουλεύσεις, επαφές με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δρομολόγηση λύσεων αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία
- Για την έλλειψη συμμετοχής σημαντικών προσωπικοτήτων στο τοπικό γίγνεσθαι: προσεκτική επιλογή σωστών ανθρώπων κατά τη διάρκεια των εκλογών…..
- Για την αδυναμία της διοίκησης και του προσωπικού του Δήμου να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων: εκπαίδευση προσωπικού και αιρετών στις νέες αυξημένες απαιτήσεις.
ΙΙ) ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Η ιδρυτική διακήρυξη ενός συνδυασμού νίκηςθα πρέπει να:
- Αποτυπώνει με απλό τρόπο τα γεγονότα
- Προτείνει υλοποιήσιμες λύσεις
- Δίνει πλαίσιο αρχών κι όχι ευχολογίων
- Αγκαλιάζει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες
- Μην είναι βερμπαλιστική…..
ΙΙΙ) ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Α) Γενικό πολιτικό πλαίσιο
Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Σε αυτές τις συνθήκες η αυτοδιοίκηση τίθεται στο επίκεντρο της μνημονιακής πολιτικής ενώ αμφισβητείται ο ρόλος της ως δημοκρατικού λαϊκού θεσμού σε όλα τα επίπεδα εσωτερικής διοίκησης και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς επίσης και στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες αποκτούν βαρύνουσα πολιτική σημασία τα θέματα τίθενται διλημματικά: ή η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε πραγματική αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία, με ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με βασικό στόχο την πλήρη ανατροπή των μνημονιακών αποφάσεων.
Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση όπου η Δημοκρατία θα λειτουργεί από την αρχή και επί της αρχής με την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε κάθε εκλογική διαδικασία, ενώ θα έχει ως σημαία της το δημοκρατικό προγραμματισμό, θα αποδέχεται το διάλογο και θα επιζητά την πραγματική συμμετοχή των πολιτών. Θα οργανώνει δίκτυα κοινωνικής Αλληλεγγύης, και θα διαμορφώσει υλοποιήσιμο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή μας μέσα από πραγματική διαβούλευση.
Β) Η πρόκληση των επερχόμενων εκλογών στο Δήμο Θερμαϊκού
Ο Δήμος Θερμαϊκού «μαστίζεται» από πλείστα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, δίχως να διαφαίνεται κάποια προοπτική, ενώ τα πάντα είναι αφημένα στην τύχη τους….
Επειδή πιστεύουμε ότι εχθρός της εγκατάλειψης είναι η δράση, αποφασίσαμε την ίδρυση της δημοτικής παράταξης "Θερμαϊκός - Συμπολιτεία αλληλεγγύης και ανατροπής". Σκοπός μας είναι η επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την Αυτοδιοίκηση και για το Δήμο μας.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, η δημοτική παράταξη δεσμεύεται:
1) Να στοχεύσει γιαέναν πραγματικά δημοκρατικό στη λειτουργία του Δήμο, με ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών και την πραγματική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων μέσω των λαϊκών συνελεύσεων καθώς επίσης και με τη χρήση του διαδικτύου. Η οργάνωση νέων θεσμών και οι ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, είναι η απάντηση στο υπάρχον δημαρχοκεντρικό μοντέλο.
2) Να συστρατευθεί με άλλους φορείς για ανατροπή των μνημονιακών επιταγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην κοινωνία συνολικά.
3) Να στηρίξει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσω σταθερών δομών αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των πολιτών, του Δήμου και ιδιωτικών επιχειρήσεων – χορηγών.
4) Να βάλει φρένο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η δημόσια περιουσία χρησιμοποιείται για την υποστήριξη του κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι ιδιωτικές επενδύσεις εντάσσονται σε έναν ενιαίο σχεδιασμό με αυταπόδεικτο όφελος για τους πολίτες και το Δήμο.
5) Να ορθολογικοποιήσει τη δομή των στελεχών και υπαλλήλων του Δήμου, στη βάση ενός αξιοκρατικού συστήματος ελέγχου της παραγωγικότητας κι επιβράβευσης των άξιων και ικανών.
6) Να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη και προστασία των υδροβιοτόπων, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και των διαθέσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση του νερού και της γης, στη βάση ενός ενιαίου αειφορικού σχεδιασμού, για να μη λείψει κανένας πόρος στο μέλλον.
7) Να διαχειριστεί τον οικιστικό και εξωοικιστικό χώρο με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών και η μέγιστη παραγωγή πλούτου, δίχως να υπονομεύεται το μέλλον του τόπου.
8) Να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για την οργάνωση και δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των υπηρεσιών, των έργων κι εργασιών του Δήμου. Η πραγματική συμμετοχή των πολιτών στις εν λόγω διεργασίες, είναι η κύρια στόχευση: από τους πολίτες, για τους πολίτες.
9) Να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Δήμου να είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διασφάλιση του μέγιστου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους και με την παρότρυνση κι ενεργοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και εισερχόμενων ιδιωτικών κεφαλαίων, στη βάση της εξασφάλισης νέων –πραγματικών- θέσεων εργασίας.
10) Να διασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες σε όλα τα επίπεδα ποιότητας ζωής των πολιτών (εκπαίδευση, παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας, πολιτισμός, ποιότητα ζωής, αθλητισμός), μέσω της ισόρροπης κατανομής έργων και υπηρεσιών.
Η παράταξη μας θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις που επιδιώκουν τη σύνθεση των απόψεων. Αυτό και πράττουμε. Συγκροτούμε μια λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας , ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ή ανήκουν. Για ένα νέο και ουσιαστικό τρόπο αυτοδιοίκησης που θα αντικαταστήσει το παλιό και φθαρμένο μοντέλο διοίκησης και θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή μας.
Ι) ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Α) Τα δεδομένα
- Η περικοπή εσόδων και προσωπικού από την Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω μνημονιακών αποφάσεων
- Η μη ικανότητα των μέχρι σήμερα διοικήσεων να χειριστούν τις καταστάσεις στο Δήμο μας
- H ανεργία και οι επιπτώσεις της σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας
- Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, λόγω αστοχίας του τελευταίου να δώσει λύσεις για το σήμερα και πολύ περισσότερο για το αύριο
- Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Θερμαϊκού που δεν έχουν αναδειχθεί.
Β) Τα προβλήματα
- Η μη συμμετοχή των πολιτών στα δημοτικά δρώμενα και η απαξίωση του τοπικού πολιτικού συστήματος
- Η ανυπαρξία πόρων για την άσκηση καθημερινών λειτουργικών αναγκών
- Η έλλειψη οράματος κι έξυπνων ιδεών για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων
- Η έλλειψη στόχευσης για μεγάλα έργα και για αντιμετώπιση του μέλλοντος με συγκεκριμένες προοπτικές
- Η στήριξη του δημοτικού οικοδομήματος σε πελατειακές σχέσεις, οικογενειοκρατικέςαλληλουποστηρίξεις και λυκοφιλίες πολιτικών σχηματισμών, με αποτέλεσμα σημαντικές προσωπικές να μη μπορούν να προσφέρουν και να παραμένουν στην αφάνεια, ενώ ασήμαντες διαφωνίες να μνημονεύονται ως μέγιστες πολιτικές διαφορές, μειώνοντας το επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου στο ίδιο επίπεδο της ευφυίας διαφόρων πολιτικών «νάνων»
- Η αδυναμία της διοίκησης και του προσωπικού του Δήμου να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων, για την ένταξη έργων σε αυτά.
Γ) Οι στόχοι
- Η αύξηση των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η απαγκίστρωση από μνημονιακές λογικές και επιλογές
- Η σύμπλευση υγιώς σκεπτόμενων πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών επιλογών σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας
- Η αναδιάταξη του τρόπου λειτουργίας του προσωπικού του Δήμου
- Η συμμετοχή όλων των κατοίκων στα τοπικά δρώμενα
- Η ενεργοποίηση του εθελοντικού κινήματος
- Η έμπρακτη αλληλεγγύη στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες
- Η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της διοίκησης και στην επιλογή λύσεων σε μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Δ) Οι λύσεις
- Για μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών: δημιουργία ενός Ηλεκτρονικού Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο θα μπαίνουν όλα τα θέματα λίγες μέρες πριν τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Ηλεκτρονικό Δημοτικό Συμβούλιου (e- Δ.Σ.) θα μπορεί να λειτουργεί και ως δεξαμενή γνώσης για όλα τα θέματα
- Για την αύξηση πόρων και τη μείωση των δαπανών λειτουργίας: εξορθολογισμός δαπανών όπου είναι εφικτό, διεκδίκηση πόρων από την κεντρική διοίκηση, ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων και συμμετοχή του δήμου σε μεγάλες επενδύσεις, ενεργοποίηση εθελοντών για την υποβοήθηση του Δήμου στην υλοποίηση καθηκόντων όπως π.χ. πράσινο, καθαριότητα κ.α.
- Για την αντιμετώπιση απλών προβλημάτων με έξυπνο τρόπο: με τη λειτουργία του Ηλεκτρονικού Δημοτικού Συμβουλίου και με την αποδοχή υλοποιήσιμων προτάσεων, αξιοποιείται το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να προσφέρει με έξυπνες ιδέες στα τοπικά δρώμενα
- Για την έλλειψη στόχευσης για μεγάλα έργα και για αντιμετώπιση του μέλλοντος με συγκεκριμένες προοπτικές: αποκατάσταση της σχέσης πολιτών – δημοτικού συμβουλίου, συμμετοχή φορέων σε διαβουλεύσεις, επαφές με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δρομολόγηση λύσεων αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία
- Για την έλλειψη συμμετοχής σημαντικών προσωπικοτήτων στο τοπικό γίγνεσθαι: προσεκτική επιλογή σωστών ανθρώπων κατά τη διάρκεια των εκλογών…..
- Για την αδυναμία της διοίκησης και του προσωπικού του Δήμου να προσαρμοστεί στις αυξημένες απαιτήσεις των χρηματοδοτικών εργαλείων: εκπαίδευση προσωπικού και αιρετών στις νέες αυξημένες απαιτήσεις.
ΙΙ) ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Η ιδρυτική διακήρυξη ενός συνδυασμού νίκηςθα πρέπει να:
- Αποτυπώνει με απλό τρόπο τα γεγονότα
- Προτείνει υλοποιήσιμες λύσεις
- Δίνει πλαίσιο αρχών κι όχι ευχολογίων
- Αγκαλιάζει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες
- Μην είναι βερμπαλιστική…..
ΙΙΙ) ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Α) Γενικό πολιτικό πλαίσιο
Η ελληνική κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Σε αυτές τις συνθήκες η αυτοδιοίκηση τίθεται στο επίκεντρο της μνημονιακής πολιτικής ενώ αμφισβητείται ο ρόλος της ως δημοκρατικού λαϊκού θεσμού σε όλα τα επίπεδα εσωτερικής διοίκησης και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς επίσης και στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες αποκτούν βαρύνουσα πολιτική σημασία τα θέματα τίθενται διλημματικά: ή η αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να λειτουργεί στο σημερινό μνημονιακό πλαίσιο ή θα μετασχηματιστεί σε πραγματική αποκεντρωμένη δημοκρατική εξουσία, με ενεργό συμμετοχή των πολιτών, με βασικό στόχο την πλήρη ανατροπή των μνημονιακών αποφάσεων.
Θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση όπου η Δημοκρατία θα λειτουργεί από την αρχή και επί της αρχής με την καθιέρωση της απλής αναλογικής σε κάθε εκλογική διαδικασία, ενώ θα έχει ως σημαία της το δημοκρατικό προγραμματισμό, θα αποδέχεται το διάλογο και θα επιζητά την πραγματική συμμετοχή των πολιτών. Θα οργανώνει δίκτυα κοινωνικής Αλληλεγγύης, και θα διαμορφώσει υλοποιήσιμο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή μας μέσα από πραγματική διαβούλευση.
Β) Η πρόκληση των επερχόμενων εκλογών στο Δήμο Θερμαϊκού
Ο Δήμος Θερμαϊκού «μαστίζεται» από πλείστα προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, δίχως να διαφαίνεται κάποια προοπτική, ενώ τα πάντα είναι αφημένα στην τύχη τους….
Επειδή πιστεύουμε ότι εχθρός της εγκατάλειψης είναι η δράση, αποφασίσαμε την ίδρυση της δημοτικής παράταξης "Θερμαϊκός - Συμπολιτεία αλληλεγγύης και ανατροπής". Σκοπός μας είναι η επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης για την Αυτοδιοίκηση και για το Δήμο μας.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, η δημοτική παράταξη δεσμεύεται:
1) Να στοχεύσει γιαέναν πραγματικά δημοκρατικό στη λειτουργία του Δήμο, με ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών και την πραγματική συμμετοχή των πολιτών και των φορέων μέσω των λαϊκών συνελεύσεων καθώς επίσης και με τη χρήση του διαδικτύου. Η οργάνωση νέων θεσμών και οι ουσιαστικές αρμοδιότητες στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, είναι η απάντηση στο υπάρχον δημαρχοκεντρικό μοντέλο.
2) Να συστρατευθεί με άλλους φορείς για ανατροπή των μνημονιακών επιταγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην κοινωνία συνολικά.
3) Να στηρίξει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μέσω σταθερών δομών αλληλεγγύης με τη συμμετοχή των πολιτών, του Δήμου και ιδιωτικών επιχειρήσεων – χορηγών.
4) Να βάλει φρένο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η δημόσια περιουσία χρησιμοποιείται για την υποστήριξη του κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου, ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία και οι ιδιωτικές επενδύσεις εντάσσονται σε έναν ενιαίο σχεδιασμό με αυταπόδεικτο όφελος για τους πολίτες και το Δήμο.
5) Να ορθολογικοποιήσει τη δομή των στελεχών και υπαλλήλων του Δήμου, στη βάση ενός αξιοκρατικού συστήματος ελέγχου της παραγωγικότητας κι επιβράβευσης των άξιων και ικανών.
6) Να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη και προστασία των υδροβιοτόπων, την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και των διαθέσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση του νερού και της γης, στη βάση ενός ενιαίου αειφορικού σχεδιασμού, για να μη λείψει κανένας πόρος στο μέλλον.
7) Να διαχειριστεί τον οικιστικό και εξωοικιστικό χώρο με τέτοιον τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών και η μέγιστη παραγωγή πλούτου, δίχως να υπονομεύεται το μέλλον του τόπου.
8) Να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για την οργάνωση και δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων των υπηρεσιών, των έργων κι εργασιών του Δήμου. Η πραγματική συμμετοχή των πολιτών στις εν λόγω διεργασίες, είναι η κύρια στόχευση: από τους πολίτες, για τους πολίτες.
9) Να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής ανάπτυξης, με τη συμμετοχή του Δήμου να είναι αποφασιστικής σημασίας για τη διασφάλιση του μέγιστου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους και με την παρότρυνση κι ενεργοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και εισερχόμενων ιδιωτικών κεφαλαίων, στη βάση της εξασφάλισης νέων –πραγματικών- θέσεων εργασίας.
10) Να διασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες σε όλα τα επίπεδα ποιότητας ζωής των πολιτών (εκπαίδευση, παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας, πολιτισμός, ποιότητα ζωής, αθλητισμός), μέσω της ισόρροπης κατανομής έργων και υπηρεσιών.
Η παράταξη μας θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από ευρείες συσπειρώσεις που επιδιώκουν τη σύνθεση των απόψεων. Αυτό και πράττουμε. Συγκροτούμε μια λαϊκή συμμαχία με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας , ανεξάρτητα από τον πολιτικό χώρο που προέρχονται ή ανήκουν. Για ένα νέο και ουσιαστικό τρόπο αυτοδιοίκησης που θα αντικαταστήσει το παλιό και φθαρμένο μοντέλο διοίκησης και θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή μας.
* Δημότης Δήμου Θερμαϊκού
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.