Του Χάρη Αμμανατίδη *
Το ζητούμενο στην καθαριότητα, είναι η μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων. Λιγότερα απορρίμματα, λιγότερο κόστος, προστασία του περιβάλλοντος. Απλά πράγματα.
Το ζητούμενο στην καθαριότητα, είναι η μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων. Λιγότερα απορρίμματα, λιγότερο κόστος, προστασία του περιβάλλοντος. Απλά πράγματα.
Άρα: για να έχουμε λιγότερα απορρίμματα, θα πρέπει να έχουμε είτε συνειδητοποιημένους πολίτες, είτε πολίτες που θα έχουν κίνητρο να παράγουν λιγότερα απορρίμματα. Πιο εύκολο είναι το δεύτερο, το πρώτο απαιτεί ένα σύνολο διεργασιών.
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σπάσει η σχέση τμ/ανταποδοτικά τέλη και θα πρέπει να πάμε σε «προσωποποιημένα» δημοτικά τέλη, τουλάχιστον σε επίπεδο γειτονιάς.
Χωροθετούμε κι αριθμούμε τους κάδους.
Τοποθετούμε μαγνητικές κλειδαριές σε όλο τον Δήμο που ανοίγουν με κάρτα (σαν τις πιστωτικές) –τα απορριμματοφόρα εφοδιάζονται με κάρτες «πασπαρτού»- σε όλους τους κάδους και διανέμουμε σε κάθε οικογένεια μία κάρτα. Μία κάρτα, ανοίγει μόνον έναν κάδο.
Άρα η κάθε οικογένεια ρίχνει τα σκουπίδια της σε έναν κάδο. Οπότε σε έναν κάδο, ρίχνουν 10 π.χ. άτομα τα σκουπίδια τους.
Ο κάθε κάδος, εντάσσεται σε μία ομάδα κάδων σε επίπεδο γειτονιάς.
3-4 φορές το χρόνο, δειγματοληπτικά και σε τυχαία –μη γνωστή εκ των προτέρων- ημερομηνία, ζυγίζεται ένας κάδος ανά γειτονιά.
Στις 10 γειτονιές που έχουν το χαμηλότερο βάρος απορριμμάτων ανά κάτοικο σε επίπεδο έτους, δίνουμε μείωση ανταποδοτικών τελών κατά 90%.
Την επόμενη χρονιά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε τουλάχιστον 20-30% λιγότερα απορρίμματα.
Το κόστος των μαγνητικών κλειδαριών είναι ελάχιστο, απαιτείται οργάνωση στο αρχικό στάδιο λειτουργίας του συστήματος.
Εξωπραγματικό;;; Δε νομίζω.
Βούληση απαιτείται….
Εύχομαι να υλοποιηθεί κι ας μη γίνει αναφορά του "πατέρα" της ιδέας....
* δημότης Δήμου Θερμαϊκού
* δημότης Δήμου Θερμαϊκού
Θα συμφωνήσω μαζί σου και θα μου επιτρέψεις να σου παρουσιάσω επιγραμματικά προτάσεις που είχαν γίνει στον Δήμο Μηχανίωνας
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαχείριση απορριμμάτων με οικονομικά οφέλη.
Συγκομιδή ανακυκλώσιμών υλικών και η επιστροφή δημοτικών τελών από την πώληση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.
Λάδια οικιακής και επαγγελματικής χρήσης (εστίαση, μηχανικοί, ανεμοτράτες κλπ.). Ο Δήμος μπορεί να συλλέγει τα λάδια ή να συνεργαστεί με κάποια εταιρεία του χώρου και να έχει απολαβές. Στο ίδιο κεφάλαιο μπορούν να ενταχθούν οι ηλεκτρονικές συσκευές.
Κομποστοποίηση απορριμμάτων από κήπους και αγροτικές καλλιέργειες. Όλους αυτούς τους λόφους που βλέπουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο από χόρτα και κλαδιά θα μπορούσε να διαθέτει συνεργείο συγκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων. Το ίδιο να γίνεται και με τα αγροτικά απορρίμματα.
Εκπαίδευση πολιτών για την ανακύκλώση.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς (έχουμε αρκετούς εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς) θα αναπτυχθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποιό θα βασίζεται σε δραστηριότητες στο ύπαιθρο, παιχνίδια αλληλεπίδρασης αλλά και δράσεις άμεσης παρέμβασης.
Δενδροφυτέψεις βάση σχεδίου ανάπτυξης της πανίδας ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες, υιοθεσία δένδρων από οικογένειες. Αναδοχή πάρκων από σχολεία, φορείς και συλλογικότητες.
Φαντάσου να έρχονται τα παιδιά σου στο σπίτι και να σου ζήτάνε να μαζεύεις όλες τις μεταλλικές συσκευασίες για να φτιάξουν ένα ρομπότ. Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι για τους γονείς.
Η νοοτροπία που απεγνώσμένα θέλουμε να αλλάξει βασίζεται στις αξίες του σεβασμού και της αγάπης για την κοινωνία μας. Όταν θα προσπαθήσουμε να πάψουμε να βάζουμε το εγώ πάνω από το εμείς και την απέχθεια μας να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες των πράξεων μας τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για την απαρχή της αλλαγής!
Γιατί Χάρη η πυρίτιδα έχει εφευρεθεί πολλά χρόνια και τα παραπάνω που σου ανέφερα προέκυψαν μέσα από έρευνα σχεδόν τίποτα δεν είναι πρωτοποριακό. Σίγουρα από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.
Νίκο ξέρεις ότι με βρίσκουν σύμφωνο όλες οι απόψεις σου οι οποίες εντάσσονται κυρίως στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης, που είναι και το ζητούμενο, αλλά και το πιο δύσκολο. Και προφανώς ότι φαντάζει εδώ καινοτόμο, έχει γίνει αλλού 30 χρόνια νωρίτερα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρης Αμμανατίδης
Εγώ πάντως που είμαι ασυνείδητος θα αφήνω τα σκουπίδια μου έξω από το κάδο των άλλων....και ο δικός μου θα είναι άδειος. Έτσι θα έχω μηδενικά τέλη, χι,χι... και μη πείτε ότι θα αστυνομεύετε τους κάδους...Προσγειωθείτε κύριοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια wifi κρυφή κάμερα, με άδεια από την αρμόδια υπηρεσία για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, κοστίζει 20 ευρώ πλέον... Οπότε τέτοιοι τύποι, πιάνονται εύκολα...
ΑπάντησηΔιαγραφή