Η αποκατάσταση των αγωνιστών της Επανάστασης του '21 υπήρξε ένα από τα μείζονα διακυβεύματα που ταλάνισαν την εσωτερική πολιτική του νεοσύστατου βασιλείου, καθ' όλη την οθωνική περίοδο, διαμορφώνοντας αντιπολιτεύσεις και συμπολιτεύσεις.
Η αναγνώριση από το επίσημο κράτος της εθελοντικής συνεισφοράς των μαχητών που συμμετείχαν στους «ανορθόδοξους» πολέμους στον ελλαδικό χώρο υπήρξε πάντοτε ζήτημα περισσότερο πολιτικό παρά «τεχνικό», γύρω από το οποίο συγκροτούνταν πελατειακά δίκτυα, με μακρόχρονη επιρροή στην πολιτική ζωή.
Ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό κράτος αναγνώρισε και επιβράβευσε τη συμμετοχή μαχητών σε τρεις κομβικές πολεμικές συγκρούσεις που σημάδεψαν την ελληνική ιστορία, την Επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα και την Αντίσταση 1941-44, εξετάζεται στον συλλογικό τόμο Ήρωες των Ελλήνων: Οι καπετάνιοι, τα παλικάρια και η αναγνώριση των εθνικών αγώνων (19ος-20ός αιώνας), που επιμελείται ο καθηγητής Βασίλης Γούναρης και κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.
Στις μελέτες που δημοσιεύονται στον τόμο, η Σωτηρούλα Βασιλείου εξετάζει την αποκατάσταση των αγωνιστών του '21 κατά την οθωνική περίοδο (1833-1862) και ο Θεοδόσης Τσιρώνης μελετά τη θεσμική αναγνώριση Μακεδονομάχων ως «εθνικών ηρώων». Στη διαφοροποιημένη αναγνώριση των αντιστασιακών οργανώσεων της Κατοχής αναφέρονται οι Στράτος Δορδανάς και Βάιος Καλογρηάς, που μελετούν τις μη ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις και την αντιμετώπιση των μαχητών τους από το μεταπολεμικό κράτος (1945-1974), ενώ οι Γιώργος Αντωνίου και Ελένη Πασχαλούδη αναφέρονται στην στάση του πολιτικού συστήματος απέναντι στην ΕΑΜική αντίσταση, τόσο πριν όσο και μετά τη μεταπολίτευση και την οριστική αναγνώρισή της.
Μέσα από τις μελέτες των έξι ιστορικών, αλλά και την εισαγωγή του επιμελητή, αναδεικνύονται όχι μονάχα το μεταβαλλόμενο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται, κάθε φορά, το πολιτικό σύστημα να αναγνωρίσει τους «εθνικούς ήρωες», αλλά και οι «τεχνικές» δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε απόπειρα καταμέτρησης, αξιολόγησης, ηθικής και υλικής επιβράβευσης. Δυσκολίες μέσα από τις οποίες διευκολύνθηκαν μεροληψίες, παραγνωρίσεις, αδικίες, αλλά και γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες των ενδιαφερομένων, καθιστώντας έτσι την αναγνώριση διαχρονικό αντικείμενο πολιτικής (και πελατειακής) διαχείρισης...

Βασίλης Γούναρης (επιμ.)
Ήρωες των Ελλήνων
Οι καπετάνιοι, τα παλικάρια και η αναγνώριση των εθνικών αγώνων (19ος-20ός αιώνας)
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2014σ. 340
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.