Έκλεισε από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην Τουρκία το Τwitter η πρόσβαση στο οποίο αποκλείστηκε, όπως ανακοίνωσε αργά τη νύχτα η Διεύθυνση Τηλεπικοινωνιών, μετά από σχετική εντολή της εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.

Νωρίτερα χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πει κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας «θα ξεριζώσουμε το Τwitter και τα παρόμοια και δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι θα πει η διεθνής κοινότητα. Όλοι θα αντιληφθούν την ισχύ της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Το «Τwitter» είναι από τα κοινωνικά μέσα μέσω των οποίων διαρρέουν εδώ και λίγο καιρό ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο του ίδιου του Ερτνογάν, όσο και συγγενικών του προσώπων και συνεργατών του.

Διοικητική απόφαση ο τερματισμός του Τουϊτερ, δηλώνει ο εισαγγελέας Κωνσταντινούπολης

"Δεν τίθεται θέμα δικής μας απόφασης. Πρόκειται για διοικητική απόφαση", δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Ραντικάλ ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Φατίχ Γιαγμούρ, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την οποία ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter έγινε μετά από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Κωνσταντινούπολης.

Ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνηση Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι θεωρεί πως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter στην Τουρκία "δεν θα έχει διάρκεια" και σημείωσε: "ναι μεν δεν είναι καλό για την εικόνα της Τουρκίας, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην κάνει και τίποτα όταν υπάρχει παραβίαση του δικαίου".

Ο Υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ότι "το Twitter πρέπει να δείξει σεβασμό στην προσωπική ζωή". Η κατάσταση και τα νομικά αίτια της απαγόρευσης παραμένουν αόριστα. Στα μέσα ενημέρωσης γίνεται λόγος για προσφυγή γυναίκας από τη Σαμψούντα επειδή κυκλοφόρησε μέσω του Twitter στο Διαδίκτυο πορνογραφική εικόνα με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για την ίδια.


Ανησυχία της Κομισιόν για την απαγόρευση του Twitter στην Τουρkία
Την έντονη ανησυχία της Κομισιόν για την απαγόρευση της κοινωνικής πλατφόρμας Twitter στην Τουρκία, εξέφρασε χθες ο Επίτροπος Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.
Όπως αναφέρει ο κ. Φούλε σε γραπτή δήλωσή του η ελευθερία έκφρασης, που είναι θεμελιώδες δικαίωμα σε οποιαδήποτε δημοκρατική κοινωνία, περιλαμβάνει το δικαίωμα να μοιράζεσαι πληροφορίες και ιδέες χωρίς παρεμβάσεις από δημόσιες αρχές. «Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να επικοινωνούν και να επιλέγουν ελεύθερα τα μέσα επικοινωνίας, αυτό προφανώς περιλαμβάνει την πρόσβαση στο Ιντερνετ», τονίζει ο επίτροπος.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι ανοιχτές συζητήσεις προωθούν τη διαφάνεια και τελικά ενισχύουν τη δημοκρατία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.