Μετά την μεταφορά του ΙΚΑ Μηχανιώνας που μετατέθηκε για τον Μάϊο (εκλογικοί οι λόγοι της προσωρινής αναβολής) ένα νέο κρούσμα επίθεσης που απαξιώνει το Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας και που μπορεί να σχετίζεται με το μακιαβελικό σχέδιο συρρίκνωσης, υποβάθμισης και τελικά κατάργησής του αποκαλύφθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του κ. Αθανάσιο Συμεωνίδη, με απόφαση του Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ κ. Θράσου Βεντούρη, το μοναδικό ασθενοφόρο (που παραλείφθηκε πριν από ένα μήνα) του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας φεύγει και πηγαίνει στον νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης. Και παίρνει και "προίκα" τους δύο οδηγούς του, που αποσπώνται (για δύο μήνες ;;;) στο ΑΧΕΠΑ και στο Άγιος Παύλος.

Πρόκειται για μια ακατανόητη και εξοντωτική ενέργεια που βλάπτει και περιορίζει ανεπανόρθωτα τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που παρέχονται στους κατοίκους του Θερμαϊκού. Και αυτό για δύο κύρια λόγους: 


Πρώτον θα μείνουν κυριολεκτικά στον αέρα επείγοντα περιστατικά της περιοχής και ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που παρατηρούνται (στατιστικά) περισσότερα καρδιολογικά και κυκλοφοριακά περιστατικά (εμφράγματα, εγκεφαλικά, κλπ). Αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για την ίδια την επιβίωση συμπολιτών μας αφού ενδεχόμενη κάλυψη από τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ (υπηρεσία που ούτως ή άλλως υπολειτουργεί λόγω της απαξίωσής της από την πολιτεία και τον ανεκδιήγητο υπουργό υγείας Άδωνη) θα αυξήσει τον κρίσιμο χρόνο επέμβασης.

Και δεύτερον στέλνονται, πλέον και με τη βούλα, οι ασθενείς στα ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια, αφού οι υποβαθμισμένες ήδη υπηρεσίες που παρέχονταν με την μεταφορά του αίματος (μέσω της ημερήσιας κίνησης που την πραγματοποιούσαν οι οδηγοί) στο νοσοκομείο του Άγιου Παύλου, χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο.

Παρατηρούμε με οδύνη να δέχονται ολομέτωπη επίθεση οι κατακτημένες από χρόνια υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης των πολιτών στον Θερμαϊκό και οι, ήδη εξουθενωμένοι από την κρίση και την δικομματική λαίλαπα της συνδιαλλαγής,  δημότες βλέπουν να επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο το μειωμένο εισόδημά τους και να διαγράφεται ένα χειρότερο μέλλον για την κάλυψη των αναγκών υγείας των ιδίων και των συγγενών τους.

Ως απόρροια και για την αντιμετώπιση αυτής της ακατανόητης και αιφνιδιαστικής απόφασης του ΔΥΠΕάρχη της κυβέρνησης, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας κάλεσε τους υποψήφιους δημάρχους όλων των παρατάξεων και τους ενημέρωσε ζητώντας παράλληλα την βοήθειά τους. Τους ενημέρωσε δε και για την επιστολή που απέστειλε στον ΔΥΠΕάρχη ζητώντας του βοήθεια ώστε " να κατανοήσουμε τι ρόλο μας επιφυλάσσετε στο νέο τοπίο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις μας, όπως η αποψίλωση του προσωπικού, η διακοπή λειτουργίας του εργαστηρίου και η αχρήστευση του ασθενοφόρου". Εκφράζει μ' αυτόν τον τρόπο την αγωνία του για το μέλλον του ΚΥ, που δείχνει να ενισχύει την φημολογία που έρπει και μιλάει για κατάργηση του Κέντρου Υγείας.

Μοναδική πλέον απάντηση στα δολοπλόκα σχέδια που εξυφαίνονται αποτελεί η αντίσταση εργαζομένων και κατοίκων που πρέπει να σταθούν όρθιοι και απέναντι σε επιβουλές συρρίκνωσης, υποβάθμισης, σαλαμοποίησης και τελικά κατάργησης του μοναδικού δημόσιου φορέα υγείας σε μια περιοχή 60.000 κατοίκων. Του μοναδικού τοπικού φορέα υγείας που καλύπτει τα Δημοτικά Διαμερίσματα Ν.Μηχανιώνας, Αγγελοχωρίου, Ν.Κερασιάς, Αγ.Τριάδας, Ν.Επιβατών, Περαίας, Επανομής, Μεσημερίου αλλά και τη Δημοτική Κοινότητα Πλαγιαρίου. Που αντί να εμπλουτισθεί και να ενδυναμωθεί το Κ.Υ. Μηχανιώνας, όπως θα έπρεπε κανονικά, διαρκώς αποψιλώνεται από προσωπικό και υπηρεσίες. Σήμερα, χρειάζονται άμεσα ειδικότητες ιατρών, όπως είναι 4 γενικοί γιατροί, 2 παιδίατροι, 1 οδοντίατρος, 3 νοσηλεύτριες και 1 κοινωνική λειτουργός, καθώς και η συμπλήρωσή του με επισκέπτες γιατρούς καρδιολόγο, ορθοπεδικό, δερματολόγο και γυναικολόγο.

Ο επικεφαλής της Συμπολιτείας Θερμαϊκού, υποψήφιος Δήμαρχος κ. Σπύρος Κουζινόπουλος κατά τη συνάντηση δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του λέγοντας: «Σε μία τέτοια δύσκολη εποχή, όπου λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάνθρωποί μας, με συνέπεια διαρκώς και περισσότεροι να καταφεύγουν στη δημόσια Υγεία, θα έπρεπε κανονικά να ενισχυθεί ο θεσμός των Κέντρων Υγείας, και είναι απαράδεκτο αυτά να αποδυναμώνονται».

Το Κέντρο Υγείας που λειτουργεί στη Νέα Μηχανιώνα από το 1986, καλύπτει σήμερα το 95% των προβλημάτων Υγείας της περιοχής, έχοντας δημιουργήσει στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας για την 24ωρη κάλυψη των επειγόντων και έκτακτων περιστατικών. Δυστυχώς τώρα όλη αυτή η φροντίδα για την Υγεία των δημοτών του δήμου Θερμαϊκού και όχι μόνο, κλονίζεται με την αποδυνάμωση και την απαξίωσή του. Κάτι για το οποίο θα πρέπει να αντιδράσουν με κάθε τρόπο οι πολίτες.


Μια πρώτη πράξη αντίδρασης των δημοτών στην μεθόδευση αυτή υποβάθμισης μπορεί να είναι προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες των κατοίκων με αποδέκτη τον εμπνευστή της Διοικητή της 4η ΔΥΠΕ κ. Θράσο Βεντούρη. Τηλ. υπηρεσίας: 2313-327805 και mail: director@4ype.gr
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.