Μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του δήμου Θερμαϊκού, αλλά και δραστηριότητες τέτοιες, ώστε να γίνει ο δήμος σύγχρονος, λειτουργικός και ελκυστικός, προβλέπονται στο πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», που δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στο κεντρικό site της παράταξης. Και όπως σημειώνει ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας», υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Κουζινόπουλος, «είναι πλέον ώρα να μπει ένα τέλος στην ανακύκλωση του παλιού και φθαρμένου συστήματος, που όχι μόνο δεν έχει τίποτα να προσφέρει, αλλά λειτουργεί ως βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τόπου».
Ειδικά για την ανάπτυξη στο δήμο Θερμαϊκού το πρόγραμμα της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ο Δήμος Θερμαϊκού είναι ένας προικισμένος από τη φύση δήμος. Έχει μεγάλη σε έκταση ακτογραμμή, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία (περιοχές NATURA). Η απασχόληση καλύπτει τόσο τον πρωτογενή τομέα σε πολλές μορφές, όσο και τις υπηρεσίες. Ένας αλιευτικός στόλος με ιδιαίτερη δυναμική ανήκει σε συνδημότες. Η περιοχή βρίσκεται λίγα μόνο λεπτά από το αεροδρόμιο και διαθέτει μεγάλες δημοτικές και δημόσιες εκτάσεις.
Η αναπτυξιακή προοπτική του δήμου θα πρέπει να σέβεται το περιβάλλον, να είναι βιώσιμη, να προωθεί τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες, να
αξιοποιεί τις τεχνολογικές δυνατότητες και να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, και να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Ο Δήμος Θερμαϊκού πρέπει να γίνει σύγχρονος, λειτουργικός και ελκυστικός Δήμος με δημοτικές και διοικητικές υπηρεσίες που θα συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο με μια ριζική αλλαγή στη διοίκηση του τόπου. Αλλαγή σε πρόσωπα και σε πολιτικές. Είναι πλέον ώρα να μπει ένα τέλος στην ανακύκλωση του παλιού και φθαρμένου συστήματος, που όχι μόνο δεν έχει τίποτα να προσφέρει, αλλά λειτουργεί ως βασικός ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη του τόπου.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει και να λειτουργεί Γραφείο Ανάπτυξης και κέντρο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας . Στόχοι που μπορεί να σχεδιαστούν και να προωθηθούν είναι:
- Η επεξεργασία με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των κατοίκων ενός προγράμματος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής που θα δίνει βάρος στη στήριξη όλων των επαγγελμάτων, την καταπολέμηση της ανεργίαςκαι την ενίσχυση των νέων. Υλοποίηση τοπικού σχεδίου απασχόλησης και ένταξη των ευαίσθητων ομάδων. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη και ειδική μέριμνα για τους μικροεπαγγελματίες που είναι κάτω από ένα όριο εισοδήματος (σύνταξη ειδικής μελέτης). Δέσμευση μας είναι ότι τα τέλη αιγιαλού θα πηγαίνουν αποκλειστικά σε δράσεις και έργα αναβάθμισης των εμπορικών και παραλιακών ζωνών, με ιδιαίτερο προσανατολισμό στην καινοτομία δράσεων και στον τουρισμό.
- Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου σε βάση τέτοια που να κατευθύνει την ανάπτυξη της περιοχής και όχι να ακολουθεί το μοντέλο που ήδη υπήρχε και φαίνεται ήδη πως δεν έχει προοπτική. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί και πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η εγκατάσταση και λειτουργία Πανεπιστημιακών σχολών στην περιοχή, όπως το πανεπιστήμιο Μακεδονία και το τμήμα βιολογικών σπουδών του ΑΠΘ στο Αγγελοχώρι.
- Ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού με τη βελτίωση των υποδομών, την κατασκευή συνεδριακού κέντρου για προώθηση του συνεδριακού τουρισμού, τη διαφημιστική προβολή της περιοχής, την παράλληλη προώθηση του θρησκευτικού, του αθλητικού και του εναλλακτικού Τουρισμού με βάση παραδοσιακές δραστηριότητες της περιοχής (π.χ. αμπελουργία, αλιεία).
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.