Στο χθεσινό ντιμπέιτ στο TV100, των υποψηφίων δημάρχων του Θερμαϊκού, ένα από τα κύρια σημεία αντιπαράθεσής τους ήταν τα πρόστιμα από τα τσαρδάκια, που ως γνωστόν έχουν φτάσει στα 4.591.148,84 €.

Εκεί υπήρξε ένα γαϊτανάκι μετάθεσης των ευθυνών τόσο για την επιβολή τους αλλά κυρίως για την μη διαγραφή τους. Για την δεύτερη περίπτωση ευθύνες επέρριψε ο κ. Μαυρομάτης στην Διοίκηση του Δήμου ότι σκόπιμα δεν έκανε τις αναγκαίες ενέργειες για την διαγραφή τους.

Πριν δώσουμε ένα πλήρες ιστορικό της δημιουργίας και της εξέλιξης των δυσθεώρητων προστίμων δίδουμε ένα έγγραφο που απέστειλε η Εφορία Καλαμαριάς και στο οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι δεσμεύσεις μισθωμάτων από ακίνητα του δήμου που περιέρχονται απευθείας στην εφορία. Το ύψος των κατασχεθέντων μισθωμάτων ως σήμερα είναι περίπου 400.000 ευρώ.

Στο ίδιο έγγραφο η εφορία Καλαμαριάς αναφέρει για την  κατάσχεση που έγινε σε " τριανταεννέα (39) ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου Ν. Μηχανιώνας κατόπιν της υπ'αριθμ. 22170/187/9-7-2010 παραγγελίας κατάσχεσης ακινήτων της ΔΟΥ Καλαμαριάς" και που κινδυνεύουν να βγουν σε πλειστηριασμό (εδώ).






Η αλήθεια είναι ότι η εθελουσία ανάληψη ευθύνης της επιβολής προστίμων από την διοίκηση του Γιάννη Μαυρομάτη οδήγησε σε μια διελκυστίνδα από την οποία δεν μπόρεσε ξεφύγει ούτε ο ίδιος (μέχρι το '10 που ήταν δήμαρχος) αλλά και ούτε η Διοίκηση του Καλλικρατικού Δήμου Θερμαϊκού υπό τον Γιάννη Αλεξανδρή.

Το πλήρες ιστορικό έχει ως εξής:

  1. Ανέγερση, γύρω στο 2000, των αυθαίρετων κατασκευών από  καταστηματάρχες της οδού Πολυτεχνείου στους κοινόχρηστους χώρους, μπροστά από τα μαγαζιά τους, χωρίς άδεια (τσαρδάκια ή πέργκολες)
  2. Το 2005 ασκήθηκαν καταγγελίες και η πολεοδομία επέβαλλε πρόστιμα σε κάθε καταστηματάρχη.
  3. Ο Γιάννης Μαυρομάτης (με την ιδιότητα του Δημάρχου) αυτοβούλως "πήρε επάνω του τις ευθύνες"
  4. Ακολούθησαν ενστάσεις θεραπείας από τους καταστηματάρχες με την δήλωση πως ο Δήμος χρεώνεται τις αυθαίρετες κατασκευές.
  5. Η πολεοδομία δέχτηκε τις ενστάσεις των ιδιωτών και βεβαιώνει τα πρόστιμα στον Δήμο Μηχανιώνας.
  6. Μπαίνουν τα πρόστιμα στον Δήμο Μηχανιώνας
  7. Υπάρχει κενό νόμου γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη τι γίνεται σε περίπτωση που τα αυθαίρετα έχουν κατεδαφιστεί ή βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο.
  8. 2010. Το Διοικητικό Εφετείο εξετάζει την προσφυγή του Δήμου Θερμαϊκού και αναπέμπει στην πολεοδομία του Δήμου Θέρμης για επανεξέταση της επιβολής προστίμων γιατί τα "τσαρδάκια" είχαν κατεδαφιστεί.
  9. Μετάαπό πρόταση του Γιάννη Μαυρομάτη ο Δήμος Θερμαϊκού υπογράφει σύμβαση (χωρίς οικονομική επιβάρυνση) με τον κ.Τζένο για την υπαγωγή των κατασκευών στον Ν. 4014/2011.
  10. Προσπάθειες για τροπολογία από το ΥΠΕΚΑ ώστε να μπορούν να υπαχθούν στον νόμο.
  11. Βγαίνει αντισυνταγματικός ο προηγούμενος νόμος και έρχεται ο νέος 4178/2013
  12. Λύεται η σύμβαση με τον κ. Τζένο πιστεύοντας ότι μπορεί πλέον με τον νέο νόμο να τα εντάξει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
  13. Τώρα θεωρητικά ( γιατί η εφορία, ακόμα και τον Μάρτη του '14, απειλεί με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς) μπορούν να νομιμοποιηθούν τα κατεδαφισμένα και ευρισκόμενα σε κοινόχρηστο χώρο.
  14. Είναι σε εξέλιξη η ένσταση στο ΣΥΠΟΘΑ ώστε να διεκδικηθούν και να παρθούν πίσω τα χρήματα από τις δεσμεύσεις μισθωμάτων που ανέρχονται στο ποσό των 400.000 €.
  15. Είναι στον αέρα ο νόμος 4178/13 και θα κριθεί στο ΣΤΕ στις 9 Μαΐου μετά από προσφυγή που έγινε για την πιθανή αντισυνταγματικότητά του.   

Άρα έχουμε να δούμε ακόμα πολλά επεισόδια και είναι άγνωστο τι θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες του Θερμαϊκού τα 4.591.148,84 ή τα 400.000€ που έχουν ήδη κατασχεθεί από τα μισθώματα ;

Ας μας εξηγήσει ο κ. Μαυρομάτης, που άλλα μας λέει στο βίντεο, ποιος θα τα πληρώσει; Γιατί μπορεί να διατείνεται ό,τι θέλει (και μάλιστα προεκλογικά) αλλά τα έγγραφα εφορίας, πολεοδομίας (αλλά και του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα  900.000) άλλα μας λένε .....
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.