Ο Αισχύλος έλεγε: “Κατ΄ αρχή γαρ φιλαίτιος λεώς” (μτφ Αρέσει στον λαό να κατηγορεί την εξουσία). “Και όχι άδικα“, θα συμπλήρωνα εγώ. Οι λόγοι προφανείς, συνεπώς δε θα σπαταλήσω λέξεις να εξηγήσω και να εξηγηθώ.

Αυτός είναι και ο λόγος που το “moirasou” αποφάσισε συνειδητά να μην αποτελέσει βήμα για τους υποψήφιους δημάρχους και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους τους. Εκτός εάν πρώτα έχουν αποδείξει -ο καθένας με το δικό του τρόπο- ότι…αξίζουν τον κόπο.

Και ο Γιάννης Τσακμάκας τον αξίζει. Και με το παραπάνω, επιτρέψτε μου την υποσημείωση.



Πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού στο Δήμο Θερμαϊκού και σήμερα υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον “Θερμαϊκό-Συμπολιτεία Αλληλεγγύης και Ανατροπής” με τον Σπύρο Κουζινόπουλο συνήθισε να μιλάει με έργα.

Σήμερα, στο moirasou, του ζητήσαμε να κάνει μια εξαίρεση και να μας μιλήσει για όλα αυτά που τον έκαναν αγαπητό στους συμπολίτες του.

Εκείνος δέχθηκε και παρακάτω ακολουθεί μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Πρώην Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτισμού στο Δήμο Θερμαϊκού και μια σειρά από δράσεις: Κοινωνικό Φαρμακείο, Εθελοντική Αιμοδοσία, δράσεις ενάντια της πείνας, γραφείο συμβουλευτικής για τους εφήβους, γραφείο για τα ΑΜΕΑ και τους αστέγους. Σε χαλεπούς καιρούς, δίχως κονδύλια, πώς καταφέρατε να προχωρήσετε σε τόσες κινήσεις-ματ;

Νομίζω ότι το σημαντικότερο πράγμα που πέτυχα είναι το ότι έκανα τους συνδημότες μου να μ’εμπιστευθούν. Αυτό είναι τρομερά δύσκολο στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της απαξίωσης των θεσμών και της κατάπτωσης των αξιών που ζούμε. Δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο για να το πετύχω. Ξεγύμνωσα και εξέθεσα τον εαυτό μου καταθέτοντας πάθος, ψυχή, πάρα πολύ δουλειά και λέγοντας μόνο την αλήθεια. Δεν περίμενα ποτέ να βρω ένα δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Με κοινή λογική και ένστικτο, έθετα ρεαλιστικούς στόχους, πάντα μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες μου και προσπερνώντας ένα ένα τα προβλήματα, τους υλοποιούσαμε πάντα με τη συμπαράσταση συνδημοτών και εθελοντών που βρίσκονταν δίπλα μας.

Όσοι σας γνωρίζουν, ακόμα και οι “πολιτικοί σας αντίπαλοι”, σας χαρακτηρίζουν ως ένα άνθρωπο με έντονη συναισθηματική νοημοσύνη. Πώς επιβιώνει ένας τέτοιος άνθρωπος στις μέρες μας;

Μόνο έτσι μπορεί να επιβιώσει ένας τέτοιος άνθρωπος σήμερα. Φυσικά δεν εννοώ την “πολιτική επιβίωση”. Δυστυχώς αυτή είναι συνώνυμο με το ρουσφέτι, τη συναλλαγή, την εκδούλευση και τα παραμύθια. Μιλώ για την επιβίωση της αξιοπρέπειας των αρχών, του ήθους, των απόψεων και τελικά τη “σωτηρία της ψυχής”, όπως λέει και το υπέροχο τραγούδι του Σταμάτη Κραουνάκη.


Επιλέξατε να δηλώσετε υποψηφιότητα και σε αυτήν την εκλογική μάχη. Ήταν απόφαση-μονόδρομος ή η πρότερη εμπειρία σας από την “πολιτική σκηνή” σας έκανε να σκεφτείτε πιο διεξοδικά αυτή σας την υποψηφιότητα;

Ήταν μία πάρα πολύ εύκολη απόφαση, μιας και ήταν μονόδρομος για μένα. Ο κ. Σπύρος Κουζινόπουλος είναι μία προσωπικότητα τεράστιας εμβέλειας που μπορεί να εγγυηθεί την πρόοδο, την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική διοίκηση του δήμου μας. Η Συμπολιτεία είναι η μοναδική επιλογή για ανθρώπους που επιζητούν κάτι καινούριο, πέρα από τις παθογένειες και τις πρακτικές που μας έριξαν στο τέλμα. Είμαστε αυτοί που μπορούμε να βάλουμε ένα τέρμα στους παλαιοκομματισμούς, το φθαρμένο και το παλιό, με καθαρές δουλειές, καθαρά χέρια για “καθαρό Θερμαϊκό” .

Από όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στη θητεία σας στο Δήμο Θερμαϊκού, νομίζω ξεχώρισα το έργο της εικαστικής ομάδας “Θαλασσί”. Ζωγραφική με θέμα τα λούτρινα και δωρεά πινάκων, τόσο στο Ιπποκράτειο και στο Γεννηματά, όσο και στο Χαμόγελο του Παιδιού και στον Άγιο Στυλιανό. Μοιραστείτε μαζί μας μερικές έντονες στιγμές από αυτή τη δράση.

Από το Νοσοκομείο “Γεννηματάς”

Το χαμόγελο ενός παιδιού που υποφέρει είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το περιγράψει. Αυτό που εισπράξαμε μαζί με την ομάδα “θαλασσί” ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προσφέραμε. Αυτές οι στιγμές θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στις καρδιές μας.

Τί χρειάζεται σήμερα ο Δήμος Θερμαϊκού; Κοινότοπη ερώτηση, αλλά αν σας εκλέξει ο κόσμος, τί νέο θα δούμε από εσάς;

Όποιος περιμένει από εμάς κοραλλιογενείς υφάλους, δωρεάν πετρέλαιο και άλλες τέτοιες αηδίες βρίσκεται σε λάθος διεύθυνση… Προσπαθώντας να περιγράψω με λίγες λέξεις το πρόγραμμα μας θα έλεγα πως σεβόμενοι τους συνδημότες μας υποσχόμαστε δημοκρατία, διεκδικούμε το χαμένο χαρακτήρα και τους πόρους της Τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλάζουμε τα πάντα στη διαχείριση των απορριμάτων, δημιουργούμε μια αλυσίδα και ένα ταμείο αλληλεγγύης με όλους τους συνδημότες και φορείς γιατί πρώτα πρέπει να επιβιώσουμε όλοι, ενισχύουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πολιτισμός και αισθητική χρειάζεται και το παραμικρό πράγμα στην καθημερινότητα μας, οδικό δίκτυο, σεβασμός στο περιβάλλον, στους πεζούς, ανοιχτός δήμος για όλους, πάθος, δουλειά και διάθεση για “ανατροπές” όλων όσων μας τραβάνε προς τα πίσω.

Σε μια εποχή που ο κόσμος απαξιώνει την πολιτική, ολοένα και περισσότεροι δήλωσαν υποψηφιότητα για δημοτικοί σύμβουλοι. Αποφασίσαμε ξαφνικά να σηκωθούμε από τον καναπέ μας ή όλα τελικά γίνονται για ευκαιριακούς λόγους;

Το πιο λυπηρό είναι το γεγονός ότι όλο και λιγότεροι νέοι άνθρωποι ασχολούνται με την Τ.Α. και οι μέσοι όροι των ηλικιών όλο και μεγαλώνουν. Οι δήμοι, όπως και η κεντρική πολιτική σκηνή έχουν απαξιωθεί και όχι άδικα. Καμία όμως αλλαγή και ανατροπή δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την παρουσία των νέων. Τα δημαρχεία πρέπει να πάψουν να είναι τόποι αναζήτησης προνομίων για τους υποψηφίους και να γίνουν κυψέλες δημιουργίας κινημάτων, οργάνωσης, ενημέρωσης, διεκδικήσεων, δημοκρατίας, προσφοράς και πολιτισμού.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης δήλωνε: ¨Τρία πράγματα δεν κάνεις στην πολιτική: δεν υποχωρείς, δεν ανακαλείς και δεν παραδέχεσαι τα λάθη σου¨. Στην πορεία σας, μέχρι και σήμερα, έχετε υποχωρήσει; Ανακαλέσατε; Παραδεχτήκατε τα λάθη σας;

Είναι προφανές ότι την πολιτική που περιγράφει ο Βοναπάρτης την απεχθάνομαι. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος οδηγήθηκε σε “Βατερλό”.΄Άλλωστε δεν πίστεψα ποτέ ότι είμαι πολιτικός με την έννοια που δίδεται σήμερα, ίδια έννοια από την εποχή του Ναπολέοντα. Όποιος πιστεύει ότι υπάρχουν “φωτεινοί παντογνώστες” κάνει μεγάλο λάθος. Φυσικά και έχω κάνει λάθη που φρόντισα να μην επαναλάβω. Εμπιστεύτηκα και λάθος ανθρώπους. Υποχώρησα μόνο όταν μου το επέβαλε το ένστικτο και η συνείδηση μου. Ανακάλεσα λανθασμένες εκτιμήσεις πριν αδικήσω κάποιον ή βλάψω τον Δήμο μου. Λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα.

*Για το έργο της Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Θερμαϊκού μπορείς να επισκεφτείς τον παρακάτω σύνδεσμο: koinonikiprostasia.blogspot.gr.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.