του Κυριάκου Στεφανίδη
Η ανάπτυξη μιας χώρας έχει σχέση με το τι παράγει και πως προωθεί το παραγόμενο προϊόν. Η παραγωγή είναι ένα από τα βασικά σημεία στα οποία η χώρα μας υστερεί. Δεν παράγουμε υλικά αγαθά, αφού δεν έχουμε βιομηχανία, ούτε τεχνογνωσία, αφού τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μας υπολειτουργούν, αλλά ούτε πνευματικά αγαθά, αφού αναισθητοποιήσαμε την φαντασία μας και επαναπαυθήκαμε στις κακές και φτηνές απομιμήσεις. Οι υπηρεσίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι προβληματικές - κυρίως αυτές που παράγει ο δημόσιος τομέας.
Αλλά το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο η παραγωγή, αλλά και η προώθηση. Δεν μπορούμε να προωθήσουμε αποτελεσματικά ούτε τις ιδέες μας, αλλά ούτε τον πολιτισμό μας.
Η κύρια αιτία της στασιμότητας ή της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας είναι η ελλειμματική – προβληματική διοίκηση σ’ όλους τους τομείς, που δεν αφήνει περιθώρια πραγματικής παραγωγικής ανάπτυξης. Πουθενά δεν υπάρχει σταθερό και οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας είτε των επιχειρήσεων είτε των ιδρυμάτων, είτε των συλλόγων. Δεν υπάρχει υγιής λειτουργία της αγοράς, αφού το πολυδαίδαλο νομικό σύστημα, αλλάζει καθημερινά, όχι για να έχουμε ευημερία, αλλά για να αυξηθούν τα έσοδα, για την αποπληρωμή των χρεών της χώρας μας.
Προσωπικά όμως θεωρώ ότι η αιτία της κρίσης είμαστε εμείς οι ίδιοι – η κοινωνία μας. Δεν φταίνε ούτε οι δανειστές μας, ούτε και εκείνοι οι «κακοί» που επιζητούν την οικονομική ή την γεωπολιτική μας υποτέλεια, γιατί θέλουν να κυριαρχήσουν οικονομικά σε παγκόσμια κλίμακα. Φταίει η νοοτροπία και η κουλτούρα μας που έχει τυποποιήσει - διαβρώσει την ατομική και την συλλογική συμπεριφορά μας, η οποία χαρακτηρίζεται από καταναλωτισμό και όχι από δημιουργικότητα. Στηρίζουμε και ψηφίζουμε αυτόν που θα παρουσιαστεί ως η καλύτερη λύση για να μη χάσουμε τα κεκτημένα υλικά αγαθά μας, αντί να αμφισβητήσουμε την καθιερωμένη λογική στην διοίκηση, να συμμετέχουμε, να επινοήσουμε νέες ιδέες και να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια διαφορετική κοινωνία. Να δημιουργήσουμε μια διαφορετική λογική στην διοίκηση που θα βοηθάει όσους επιχειρηματίες έχουν καινοτόμες ιδέες και δεν φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες. Που θα βοηθάει όσους ανθρώπους μπορούν να συνθέτουν δεξιότητες των ανθρώπων, όσους διαθέτουν ανθρώπινες αξίες, σκέφτονται τις ανάγκες της κοινωνίας μας και μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή εξέλιξη της ανθρωπότητας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Μια εμπνευσμένη διοίκηση με όραμα και υψηλούς στόχους για το που πρέπει να φτάσουμε ως κοινωνία. Μια οργανωμένη διοίκηση που θα τιθασεύσει την υγιή δημιουργικότητα και θα δημιουργήσει επιλεγμένα - στοχευμένα πλαίσια ανάπτυξης για να ανθίσει η κοινωνία μας.
Άρα για να αλλάξουμε την Ελλάδα μας, πρέπει να ωριμάσουμε ως κοινωνία και θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την ίδια τη νοοτροπία μας. Πρέπει να ξανα-εφεύρουμε τον «δάσκαλο», να επαναπροσδιορίσουμε τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της παιδείας μας. Πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν να αξιολογούν τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, για να μπορέσουν να πάρουν ουσιαστική γνώση και να γίνουν σωστοί και δημιουργικοί άνθρωποι και όχι καλοντυμένα ψευτο-ευγενικά, συνεπή στο 8ωρο τους ρομποτάκια, που καθοδηγούνται με κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Πρέπει να φτιάξουμε μια κοινωνία με δίκαιους και ηθικούς κανόνες και να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια του έθνους και της υγιούς φιλοπατρίας. Πρέπει ο καθένας από εμάς και η οικογένειά μας να αισθανόμαστε ότι είμαστε μέλη μιας ζωντανής κοινωνίας, και ότι έχουμε χρέος να την κρατήσουμε υγιή.
Για τους παραπάνω λόγους κ.Στεφανίδη δεν ψηφίσατε το ψήφισμα κατά της Χ.Α.;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δημιουργηθούν οι ηθικοί κανόνες όπως το ξυλοφόρτωμα, η έχθρα μεταξύ των ανθρώπων και η απέχθεια στο διαφορετικό!
Βάση ποιών ηθικών αξιών δεν καταδικάσατε τις πράξεις της ΧΑ;
Σε ποια δομημένη κοινωνία με αξίες παρατηρήσατε την ανοχή στον φασισμό;
Παρακάτω το απόσπασμα σας και πώς αυτό το συνδέεται με τις δωρεάν διανομές λαχανικών κλπ που έκανε ο συνδυασμός σας προεκλογικά.
«Πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν να αξιολογούν …..και να γίνουν σωστοί και δημιουργικοί άνθρωποι και όχι καλοντυμένα ψευτο-ευγενικά…»
Τα μεγάλα λόγια είναι ωραία αλλά όταν φτάνεις στην πράξη να βασιστείς στις αξίες σου και να υπηρετήσεις την κοινωνία αλλάζουν;