To βιβλίο του Σπύρου Τζόκα «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων», που είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο τη ζωή του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Ναπολέοντα Σουκατζίδη, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 9  Ιουλίου, στις 7:30 μ.μ, στo Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, (Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:  
-Σπύρος Κουζινόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας
-ΜαρίαΚαβάλα, μεταδιδάκτορας Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
-Απόστολος Λυκεσάςδημοσιογράφος Στο Κόκκινο 93,4 – συγγραφέας
και ο συγγραφέας του βιβλίου, Σπύρος Τζόκας.
Θα συντονίσει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, δημοτικός σύμβουλος "Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη".

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τον άνθρωπο μπορείς αν θες να τον εξοντώσεις, αλλά δεν μπορείς να τον νικήσεις.
Τη φράση αυτή του Έρνεστ Χεμινγουαίη έχει κατά νου ο συγγραφέας όταν σκέφτεται  τη μορφή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, του ήρωα του ιστορικού μυθιστορήματος στο βιβλίο του Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Εύμαρος.
Το τελευταίο του βράδυ, αυτό που ξημέρωνε η Πρωτομαγιά του 1944, προσπαθεί να συνθέσει το παζλ της σύντομης και ταυτόχρονα λεηλατημένης ζωής του. Αυτό το βράδυ μιλάει με το παρελθόν. Μεταφέρεται στο χρόνο. Στη διαδρομή της ιστορίας, από το 1909 που γεννήθηκε. Βρίσκεται στο Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Τα χνάρια της αναζήτησης τον πάνε πίσω. Όχι πολύ πίσω… έτσι και αλλιώς η ζωή του δεν είναι μεγάλη. Μικρή είναι. Και βασανιστική. Από φύτρα μικρασιατική είναι. Από εκεί ξεκινάει η Ιστορία του.
Και η ιστορία του τόπου 1909–1944. Οι μικρασιάτικοι τόποι, οι σχέσεις με τους Τούρκους, οι εκτοπισμοί του 1914–15, η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών, η τραγωδία και η καταστροφή, ο νόστος και η απώλεια, η αποκατάσταση και η προσαρμογή, ο μεσοπόλεμος, το ιδιώνυμο, η οικονομική κρίση, οι τόποι εξορίας, η 4η Αυγούστου, ο πόλεμος, η κατοχή, η αντίσταση, οι εκτελέσεις.Όλα αυτά στη σύντομη και λεηλατημένη ζωή ενός ανθρώπου, ενός αγωνιστή, ενός ήρωα.
Η τραγική ιστορία της πατρίδας μας με φόντο τη διαδρομή ενός προσώπου, ενός τραγικού ανθρώπου.
«Μην ξεχνάτε τους Έλληνες!». Έτσι τελείωνε μια δραματική ανταπόκριση. Η κραυγή του Χεμινγουαίη για την τραγωδία του μικρασιατικού Ελληνισμού έφτανε όχι μόνο στον Καναδά, που έστελνε τις ανταποκρίσεις, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Αυτή η κραυγή ακουγόταν τη νύχτα αυτή στο κελί του. Στην κραυγή αυτή πρόσθετε και τη δικιά του, για την πατρίδα του, για τους ανθρώπους της, για την αξιοπρέπεια. Μια κραυγή που ερχόταν από πολύ μακριά. Αρκετούς αιώνες πίσω. Τότε που ο Σωκράτης από το κελί του έδινε νόημα στην ανθρώπινη ύπαρξη: «το σώμα μου είναι φυλακισμένο, όχι το πνεύμα μου»… Είναι πραγματικά έτσι; Έτσι είναι. Ο καθολικός άνθρωπος ζει πέρα από το χώρο και το χρόνο και διαρκώς αναλογίζεται το χρέος του. Και διαρκώς είναι ελεύθερος.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σπύρος Τζόκας γεννήθηκε στην Καισαριανή. Αποφοίτησε από το Ιστορικό - Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Universite de Paris I, όπου απέκτησε το DEA, με βαθμό Άριστα.
Το 1985 διορίστηκε στη Μέση εκπαίδευση και παράλληλα συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ελλάδα.
Τον Ιούλιο του 1989 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή και απέκτησε τον διδακτορικό τίτλο με βαθμό άριστα.
Το 1994 περνάει από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Από το 1994 ως και σήμερα έχει διδάξει στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας – Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία και στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Κυριότερα έργα του :

  • “Ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα στα τέλη του 19ου αι. Υπανάπτυξη ή εξαρτημένη ανάπτυξη;” Θεμέλιο, 1988.
  • “Καισαριανή. Η φυσιογνωμία μιας πόλης,” 1988.
  • “Ο Χαρίλαος Τρικούπης και η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Οδοιπορικό στον 19ο αι.», Θεμέλιο 1999. Το βιβλίο αυτό πήρε το Α’ βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
  • “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το εγχείρημα του Αστικού εκσυγχρονισμού 1928-1932. Η οικοδόμηση του αστικού κράτους”,Θεμέλιο, 2000. Το βιβλίο αυτό, επίσης, απέσπασε το Α’ βραβείο από τη Βουλή των Ελλήνων.
  • Διδακτικές στρατηγικές στο μάθημα της Ιστορίας. Εικαστικές και οπτικοακουστικές πηγές.
  • “Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Ιστορική διαδρομή και σύγχρονη πραγματικότητα”. Θεμέλιο 2006
  • «Aνθρώπινη πρόοδος ή σύγχρονος προκρούστης», Αθήνα Πατάκης 1996.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.