Διάφορες απόψεις έχουν ακουστεί .
Οι εθνικοί λένε ότι έφταιγε ο χριστιανισμός .
Οι χριστιανοί λένε ότι έφταιγε η ηθική σήψη του ειδωλολατρικού κόσμου .
Ας εξετάσουμε πρώτα την άποψη των χριστιανών .
Παραθέτω τα εξής στοιχεία :
1) Η ερωμένη του αυτοκράτορα Κόμμοδου (177-192 μΧ) ήταν χριστιανή . Μάλιστα βοήθησε στον στραγγαλισμό του Κόμμοδου !
2) Ο ένθερμος χριστιανός Τερτυλλιανός ( 155-240 μΧ ) , στα γεράματά του , χαρακτήρισε τους χριστιανούς "πολύ χλιαρούς" , "νωθρούς" και "επιεικείς" .
3) Ο πάπας Κάλλιστος ( περί το 249-251 μχ ) έλεγαν πώς ξεκίνησε σαν σκλάβος . Έλεγαν πως είχε κερδίσει χρήματα με ύποπτους τρόπους , είχε γίνει τραπεζίτης και είχε κατακλέψει τους πελάτες του . Έλεγαν πως είχε καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα και είχε δραπετεύσει . Σαν πάπας διεκήρυξε οτι η μετάνοια μπορεί να εξαλείψει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ αμάρτημα ! Πολύ ύποπτο αυτό .
4) Στα χρόνια του αυτοκράτορα Ονώριου ( 384-423 μΧ ) ο ιστορικός Ζώσιμος αναφέρει :
Τον Γενέριδο , που ήταν ήδη ανώτατος διοικητής όλων των στρατευμάτων που στάθμευαν στην Άνω Παννονία ... τον διόρισε τώρα αρχιστράτηγο της Δαλματίας . Ο Γενέριδος ήταν μεν βαρβαρικής καταγωγής αλλά απο την φύση του άνθρωπος ενάρετος και υπεράνω χρημάτων . Πιστός στα πατροπαράδοτα , δεν δέχτηκε να απαρνηθεί την λατρεία των θεών . Επειδή όμως είχε θεσπιστεί νόμος που απαγόρευε σε όσους δεν ήταν χριστιανοί να κατέχουν αξιώματα , αυτός παρέδωσε την στρατιωτική ζώνη και αποσύρθηκε στο σπίτι του .
Και όταν ο αυτοκράτορας κάλεσε τον Γενέριδο , ως μέλος της ιεραρχίας , να παρουσιαστεί στα ανάκτορα , εκείνος του είπε οτι υπάρχει νόμος που του απαγορεύει να φέρει την στρατιωτική ζώνη , και οτι γενικά δεν συγκαταλέγονται στους αξιωματούχους όσοι δεν τιμούν την χριστιανική θρησκεία . Ο αυτοκράτορας του απάντησε οτι ο νόμος ιχύει για όλους τους άλλους όχι όμως γι' αυτόν που πέρασε τόσους κινδύνους για χάρη της πολιτείας . Ο Γενέριδος του απάντησε οτι δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το προνόμιο , γιατί θα ήταν προσβολή για όλους εκείνους που έχουν ήδη στερηθεί τα αξιώματά τους εξαιτίας αυτού του νόμου . Επέμεινε και δεν ανέλαβε το αξίωμά του παρά μόνον όταν ο αυτοκράτωρ κατάργησε τον νόμο αυτόν για όλους , και επέτρεψε να κατέχουν πολιτικά ή στρατιωτικά αξιώματα διατηρώντας τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις .
Ύστερα απο αυτή την εκδήλωση μεγαλοθυμίας του αυτοκράτορα μεταστράφηκε ο Γενέριδος και βάλθηκε να εξασκεί τους στρατιώτες του με συνεχή γυμνάσια , ενώ τους έδινε ό,τι μισθούς και τρόφιμα δικαιούνταν χωρίς την παραμικρή κράτηση . Μάλιστα ο ίδιος απο τον μισθό του έδινε φιλοδωρήματα στους πιό φιλότιμους στρατιώτες του ...
Ο Αδριανός ( 117-138 μΧ ) ήταν ένας εξαιρετικός αυτοκράτωρ : Εργατικός και φίλος του Ελληνικού πολιτισμού . Ταξίδευε σαν απλός ιδιώτης ακολουθούμενος απο τεχνικούς . Περπατούσε επικεφαλής των στρατιωτών του έως 40 χιλιόμετρα ημερησίως και δεν έχασε ποτέ ούτε αψιμαχία . Ένας τρελλός δούλος πήγε να τον σκοτώσει και του έδωσε χάρη . Έχτισε ( ξανά ) το Πάνθεον και την Βίλλα Αδριάνα που είναι μοναδικού κάλλους μνημεία . Κυρίως δε , επέλεξε και χάρισε στην Ρώμη έναν ακόμη πιο άξιο διάδοχο , τον Αντωνίνο .
Αντωνίνος ( 138- 161 μΧ ) . Πράος και υπομονετικός . Η γυναίκα του δεν ήταν καθόλου πιστή και ευπρεπής και την ανεχόταν στωϊκά . Έριξε όλη την ( κολοσσιαία ) περιουσία του στο κρατικό ταμείο . Όταν πέθανε δεν είχε τίποτα ενώ στο κρατικό ταμείο υπήρχαν 2,7 δίς σεστέρτιοι . Έδινε λογαριασμό στην Σύγκλητο για όλα τα έξοδα . Απηγόρευσε τα βασανιστήρια και τον φόνο σκλάβων . Δεν άφηνε την παλλακίδα του ( μετά τον θάνατο της γυναίκας του ) να αναμιγνύεται στην πολιτική . Ήταν πολιορκημένος απο πρέσβεις άλλων κρατών που ήθελαν την προσάρτησή τους στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία . Τόση ησυχία και ασφάλεια επικρατούσε ! Επέλεξε και χάρισε στην Ρώμη έναν εξαιρετικό διάδοχο , τον Μάρκο Αυρήλιο .
Μάρκος Αυρήλιος ( 161-180 μΧ ) . Φιλόσοφος που τον θαύμαζαν όλοι για την ασκητική ζωή . Εξαιρετικός στρατιωτικός . Νίκησε τους Πέρσες "δι' αλληλογραφίας" ! Έστειλε δηλαδή στον επιτελάρχη της Ανατολής ένα σχέδιο δράσης και με βάση αυτό κέρδισε την νίκη !
η τύχη δεν τον βοήθησε . Επιδημία πανούκλας και εισβολές γερμανικών φυλών τάραξαν την βασιλεία του . Η γυναίκα του ( κόρη του Αντωνίνου ) ήταν μια άπιστη σύζυγος που του χάρισε έναν γυιό ( τον Κόμμοδο ) που είχε βιολογικό πατέρα κάποιον μονομάχο .
Αν και ο Κόμμοδος νωρίς έδειξε οτι δεν ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για αυτοκράτωρ , ο Αυρήλιος τον έχρισε διάδοχό του προσφέροντας στην Ρώμη συμφορές .
Καλιγούλας ( 37-41 μΧ ) και Κόμμοδος ( 177-192 μΧ ) : Οι δύο χειρότεροι αυτοκράτορες της Ρώμης .
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
1) Καλοί και ηθικοί άνθρωποι υπήρχαν και μεταξύ των χριστιανών και μεταξύ των Εθνικών . Όπως επίσης και αχρείοι . Ακόμα και μετά την επικράτηση του χριστιανισμού υπήρχαν ηθικοί οπαδοί της Αρχαίας θρησκείας .
2) Ο Τερτυλλιανός αποκαλεί τους χριστιανούς "νωθρούς" . Δηλαδή μπορούμε να υποθέσουμε οτι δεν ήταν ο αγώνας τους που ανέτρεψε την Εθνική Θρησκεία αλλά κάποια "βοήθεια" απο τους αυτοκράτορες .
3) Οι χριστιανοί λένε οτι η Ρώμη παρήκμασε επειδή τα ήθη ξέπεσαν και κανείς δεν πίστευε τους παλαιούς θεούς . Για εξηγείστε μου , πώς γίνεται το 37 μΧ ( επι Καλιγούλα ) η Ρώμη να είναι παρηκμασμένη , το 117 έως το 180 μΧ να είναι το τελειότερο κράτος που υπήρξε ποτέ και το 192 μΧ να είναι πάλι παρηκμασμένη ;
Πώς γίνεται μόνο οι αποτυχημένοι αυτοκράτορες να κίνησαν διωγμούς κατά των χριστιανών ; Γιατί οι χριστιανοί δεν ήταν επικίνδυνοι στα χρόνια των τριών καλών αυτοκρατόρων ;
Πώς γίνεται οι πλέον αχρείοι αυτοκράτορες ( "Μέγας" Κωνσταντίνος , Θεοδόσιος , Ιουστινιανός ) να ευνοούν τον χριστιανισμό και οι ηθικοί ( Ιουλιανός) να είναι εχθροί του ;
4) Για πείτε μου ρε παλληκάρια , πώς γίνεται να έρχεται η αυτοκρατορία στον δρόμο του Θεού ( του ενός , του ΑΛΗΘΙΝΟΥ , του Ιεχωβά ) ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ;;;!!! Διότι , μην ξεχνάμε , οι ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ βάρβαροι εισέβαλλαν σαν μυρμήγκια στην Δυτική Αυτοκρατορία ( και την κατέκτησαν ) ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ . Προφανώς , η Τύχη ήταν ευνοϊκή για το Ανατολικό κομμάτι και έζησε κακήν-κακώς για άλλα χίλια χρόνια .
Πώς γίνεται με τους ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ Αδριανό , Αντωνίνο , Μ. Αυρήλιο να ακμάζει η αυτοκρατορία και με τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ( Μ. Κωνσταντίνο , Θεοδόσιο ) να παραπαίει ;
Και , θυμήστε μου σας παρακαλώ , στην χριστιανική αυτοκρατορία είχε καταργηθεί η δουλεία ; Είχε εξαφανισθεί η πορνεία ; Διότι κάτι άκουσα οτι ακόμη ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΣ του τσίρκου γινόταν αυτοκράτειρες ( Θεοδώρα ) !!!
ΘΕΩΡΙΑ
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ούτε η θρησκεία φταίει για την παρακμή , ούτε τα ήθη , ούτε το εμπόριο .
Εάν κυβερνούν ΣΩΣΤΟΙ ηγέτες η χώρα πάει καλά !
Είτε σεμνές είναι οι γυναίκες είτε ξεσαλώνουν με μονομάχους του τσίρκου . Είτε πιστεύουν οι άνθρωποι σε μηδέν θεούς είτε σε έναν είτε σε δώδεκα ή χίλιους . Αυτά δεν έχουν καμμία σημασία .
Η Τύχη το έφερε να κυβερνήσουν τρείς σωστοί άνθρωποι στην σειρά και δημιουργήθηκε η χρυσή εποχή της Ρώμης .
Σωστοί άνθρωποι κυβερνούσαν την Ρώμη τα πρώτα 600 χρόνια της . Μετά οι σωστοί έγιναν σπάνιες εξαιρέσεις . Γιατί ; Διότι τα πρώτα 600 χρόνια οι ηγετικές θέσεις μοιραζόταν απο την Σύγκλητο . Ένα σώμα σχετικά μορφωμένων αριστοκρατών . Μετά οι αυτοκράτορες εκλεγόταν απο τους αμόρφωτους λεγεωνάριους ! Να η αιτία της παρακμής ! Και γιατί η Σύγκλητος παρήκμασε και φθάσαμε στους λεγεωνάριους ;
Το Χρήμα ! Μετά την ήττα της Καρχηδόνας εισέρρευσε τόσος πλούτος στην Ρώμη που διεφθάρησαν τα πάντα . Εξ' άλλου και οι Συγκλητικοί ΔΕΝ ήταν φιλόσοφοι για να αντισταθούν . Απλώς πλούσιοι αριστοκράτες ήταν . Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι η Καρχηδόνα κατέστρεψε την Ρώμη !
Αυτό που μου κάνει εντύπωση ήταν η στάση των δύο αυτοκρατόρων ( Αντωνίνου και Μάρκου Αυρήλιου ) : Νοιάζεσαι για την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ευημερία της αυτοκρατορίας . Τί κάνεις για το ΑΥΡΙΟ όμως ; Αφήνεις την γυναίκα σου να πηδιέται με μονομάχους του τσίρκου ; Πώς θα δώσεις ΣΩΣΤΟ διάδοχο ; Και αφού βλέπεις κύριε Αυρήλιε οτι το μπάσταρδο δεν παίρνει απο γράμματα και φιλοσοφίες . Βλέπεις οτι βρίζει χειρότερα απο λιμενεργάτης . Νοιάζεται μόνο να μονομαχεί με τίγρεις . Τί τον παρουσιάζεις στις λεγεώνες σου σαν διάδοχό σου ; Βρές έναν φιλόσοφο μέσα στην αχανή αυτοκρατορία σου και κάνε τον διάδοχο !
Και μέσα σε εκείνους τους λεγεωνάριους που είδαν τον Κόμμοδο δεν βρέθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ να πεί "Εμείς φάγαμε την ζωή μας στον στρατό για να αποδείξουμε την αξία μας . Και εσύ Αυρήλιε μας παρουσιάζεις αυτό το παιδάκι για αυτοκράτορα ; Για φέρτον εδώ στην λεγεώνα σαν απλό λεγεωνάριο . Να αποδείξει πρώτα την αξία του και μετά ΕΜΕΙΣ θα τον κάνουμε αυτοκράτορα !" .Ο ύπατος Τίτος Μάνλιος Τορκουάτος ( γύρω στο 340 πΧ ) , για να επιβάλλει την πειθαρχία στο στράτευμα , εκτέλεσε τον ίδιο τον γυιό του ( για το καλό της Ρώμης ) . Και ο Αυρήλιος δεν τόλμησε να τον στείλει σε ένα κτηματάκι στην επαρχία απ' όπου δεν θα μπορούσε να βλάψει την αυτοκρατορία .
Πώς γίνεται χιλιάδες άνθρωποι , σαν υπνωτισμένοι , να οδηγούνται στην καταστροφή και να μην μιλάνε ;
Αυτοί οι στωϊκοί ( Αδριανός , Αυρήλιος ) έδειξαν οτι ΔΕΝ είχαν τσαγανό , δεν είχαν το "νεύρο" ενός Πλάτωνα . Ο Πλάτων , πρώτος , συνέλαβε την ιδέα μιας "φάρμας παραγωγής και εκτροφής ηγετών" !
Μαζεύεις τους 100 καλύτερους φιλοσόφους σε ένα κοινόβιο . ΑΥΤΟΙ διοικούν την αυτοκρατορία . Μαζεύεις και τις 100 πιο σοφές γυναίκες στο ίδιο κοινόβιο . Μπορεί και αυτές να συμμετέχουν στην διοίκηση αν έχουν το ταλέντο του πολιτικού . Τους αφήνεις να συμμίγνυνται ελεύθερα μεταξύ τους ( όχι με άτομα εκτός κοινοβίου ) . Γεννιούνται καλής ποιότητας παιδιά . Μόλις ενηλικιωθούν τα στέλνεις εκτός κοινοβίου για να δοκιμασθούν επι ίσοις όροις με τα παιδιά του απλού λαού . Όταν πεθαίνει κάποιος εντός κοινοβίου τον αναπληρώνεις ανασύροντας τον καλύτερο απο τους εκτός κοινοβίου ( μπορεί να είναι απο τα παιδιά που γεννήθηκαν εντός του κοινοβίου ή και απλό παιδί του λαού ) .
Ο στωϊκός Αδριανός ( ο πρώτος της καλής τριάδας ) έγινε αυτοκράτορας επειδή έτυχε να είναι εραστής της συζύγου του αυτοκράτορα Τραϊανού (που πέθανε χωρίς να αφήσει διάδοχο ). Τί θα γινόταν άραγε εάν ο εραστής τύχαινε να είναι οπαδός του Πλάτωνα ;
ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΗΚΜΑΣΕ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ;
ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ : Το ΧΡΗΜΑ απο τις κατακτημένες επαρχίες κάνει τους Ρωμαίους μαλθακούς .
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ : Οι λεγεώνες επανδρώνονται με μή Ρωμαίους . Οι μή Ρωμαίοι λεγεωνάριοι δεν αισθάνονται κανέναν σεβασμό στην Ρώμη . Σέβονται μόνο τους ταλαντούχους στρατηγούς που ξέρουν να οδηγούν τον στρατό σε νίκες ( Σύλλας , Καίσαρ ) . ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ : Οι ταλαντούχοι στρατηγοί παραμερίζουν την Σύγκλητο και γίνονται αυτοκράτορες .ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ : Κάθε φορά που δολοφονείται ένας τρελλός αυτοκράτωρ ή πεθαίνει χωρίς διάδοχο , οι λεγεώνες αποφασίζουν για τον επόμενο αυτοκράτορα . Δεν υπάρχει πλέον ένα ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΟΦΩΝ που να αποφασίζει ποιός είναι ο καλύτερος . Απο εδώ και πέρα η κατρακύλα δεν έχει σταματημό . ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ : Κάποια στιγμή έρχεται , αναπόφευκτα , η ιδέα : Οι αρχαίες αυτοκρατορίες ( Περσία , Αίγυπτος ) χρησιμοποιούσαν την θρησκεία για να ελέγχουν τον λαουτζίκο . ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ; ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ : Η Αρμενία κάνει τον χριστιανισμό επίσημη ( και μόνη ) θρησκεία και όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά .
ΑΦΟΥ Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ;
Ο χριστιανισμός και ο επικουρισμός ήταν δύο διαδεδομένες ιδεολογίες εκείνη την εποχή . Ο χριστιανισμός όμως ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΕΙ τις μάζες ! Τί καλύτερο να ψάξει ένας αφιλοσόφητος στρατηγός που τον εξέλεξαν αυτοκράτορα οι αμόρφωτοι λεγεωνάριοι ;
Η κατάργηση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΟΦΩΝ έφερε τον Μεσαίωνα . Στις πόλεις -κράτη της Ιταλίας ( που δεν είχαν για διοικητή έναν αφιλοσόφητο στρατηγό ) δημιουργούνται οι ίδιες συνθήκες με τις πόλεις-κράτη της Αρχαίας Ελλάδος . Ξαναδιαβάζουν τα γραπτά των Ελλήνων φιλοσόφων και αρχίζει η Αναγέννηση .
Σήμερα , οι πολιτικοί εκλέγονται απο αφιλοσόφητους και ηλίθιους τραπεζίτες . Ένας νέος Μεσαίωνας είναι προ των πυλών ( εάν δεν αντιδράσουν οι λίγοι διεσπαρμένοι σοφοί ) !
πηγή
Οι εθνικοί λένε ότι έφταιγε ο χριστιανισμός .
Οι χριστιανοί λένε ότι έφταιγε η ηθική σήψη του ειδωλολατρικού κόσμου .
Ας εξετάσουμε πρώτα την άποψη των χριστιανών .
Παραθέτω τα εξής στοιχεία :
1) Η ερωμένη του αυτοκράτορα Κόμμοδου (177-192 μΧ) ήταν χριστιανή . Μάλιστα βοήθησε στον στραγγαλισμό του Κόμμοδου !
2) Ο ένθερμος χριστιανός Τερτυλλιανός ( 155-240 μΧ ) , στα γεράματά του , χαρακτήρισε τους χριστιανούς "πολύ χλιαρούς" , "νωθρούς" και "επιεικείς" .
3) Ο πάπας Κάλλιστος ( περί το 249-251 μχ ) έλεγαν πώς ξεκίνησε σαν σκλάβος . Έλεγαν πως είχε κερδίσει χρήματα με ύποπτους τρόπους , είχε γίνει τραπεζίτης και είχε κατακλέψει τους πελάτες του . Έλεγαν πως είχε καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα και είχε δραπετεύσει . Σαν πάπας διεκήρυξε οτι η μετάνοια μπορεί να εξαλείψει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ αμάρτημα ! Πολύ ύποπτο αυτό .
4) Στα χρόνια του αυτοκράτορα Ονώριου ( 384-423 μΧ ) ο ιστορικός Ζώσιμος αναφέρει :
Τον Γενέριδο , που ήταν ήδη ανώτατος διοικητής όλων των στρατευμάτων που στάθμευαν στην Άνω Παννονία ... τον διόρισε τώρα αρχιστράτηγο της Δαλματίας . Ο Γενέριδος ήταν μεν βαρβαρικής καταγωγής αλλά απο την φύση του άνθρωπος ενάρετος και υπεράνω χρημάτων . Πιστός στα πατροπαράδοτα , δεν δέχτηκε να απαρνηθεί την λατρεία των θεών . Επειδή όμως είχε θεσπιστεί νόμος που απαγόρευε σε όσους δεν ήταν χριστιανοί να κατέχουν αξιώματα , αυτός παρέδωσε την στρατιωτική ζώνη και αποσύρθηκε στο σπίτι του .
Και όταν ο αυτοκράτορας κάλεσε τον Γενέριδο , ως μέλος της ιεραρχίας , να παρουσιαστεί στα ανάκτορα , εκείνος του είπε οτι υπάρχει νόμος που του απαγορεύει να φέρει την στρατιωτική ζώνη , και οτι γενικά δεν συγκαταλέγονται στους αξιωματούχους όσοι δεν τιμούν την χριστιανική θρησκεία . Ο αυτοκράτορας του απάντησε οτι ο νόμος ιχύει για όλους τους άλλους όχι όμως γι' αυτόν που πέρασε τόσους κινδύνους για χάρη της πολιτείας . Ο Γενέριδος του απάντησε οτι δεν μπορεί να δεχτεί αυτό το προνόμιο , γιατί θα ήταν προσβολή για όλους εκείνους που έχουν ήδη στερηθεί τα αξιώματά τους εξαιτίας αυτού του νόμου . Επέμεινε και δεν ανέλαβε το αξίωμά του παρά μόνον όταν ο αυτοκράτωρ κατάργησε τον νόμο αυτόν για όλους , και επέτρεψε να κατέχουν πολιτικά ή στρατιωτικά αξιώματα διατηρώντας τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις .
Ύστερα απο αυτή την εκδήλωση μεγαλοθυμίας του αυτοκράτορα μεταστράφηκε ο Γενέριδος και βάλθηκε να εξασκεί τους στρατιώτες του με συνεχή γυμνάσια , ενώ τους έδινε ό,τι μισθούς και τρόφιμα δικαιούνταν χωρίς την παραμικρή κράτηση . Μάλιστα ο ίδιος απο τον μισθό του έδινε φιλοδωρήματα στους πιό φιλότιμους στρατιώτες του ...
Ο Αδριανός ( 117-138 μΧ ) ήταν ένας εξαιρετικός αυτοκράτωρ : Εργατικός και φίλος του Ελληνικού πολιτισμού . Ταξίδευε σαν απλός ιδιώτης ακολουθούμενος απο τεχνικούς . Περπατούσε επικεφαλής των στρατιωτών του έως 40 χιλιόμετρα ημερησίως και δεν έχασε ποτέ ούτε αψιμαχία . Ένας τρελλός δούλος πήγε να τον σκοτώσει και του έδωσε χάρη . Έχτισε ( ξανά ) το Πάνθεον και την Βίλλα Αδριάνα που είναι μοναδικού κάλλους μνημεία . Κυρίως δε , επέλεξε και χάρισε στην Ρώμη έναν ακόμη πιο άξιο διάδοχο , τον Αντωνίνο .
Αντωνίνος ( 138- 161 μΧ ) . Πράος και υπομονετικός . Η γυναίκα του δεν ήταν καθόλου πιστή και ευπρεπής και την ανεχόταν στωϊκά . Έριξε όλη την ( κολοσσιαία ) περιουσία του στο κρατικό ταμείο . Όταν πέθανε δεν είχε τίποτα ενώ στο κρατικό ταμείο υπήρχαν 2,7 δίς σεστέρτιοι . Έδινε λογαριασμό στην Σύγκλητο για όλα τα έξοδα . Απηγόρευσε τα βασανιστήρια και τον φόνο σκλάβων . Δεν άφηνε την παλλακίδα του ( μετά τον θάνατο της γυναίκας του ) να αναμιγνύεται στην πολιτική . Ήταν πολιορκημένος απο πρέσβεις άλλων κρατών που ήθελαν την προσάρτησή τους στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία . Τόση ησυχία και ασφάλεια επικρατούσε ! Επέλεξε και χάρισε στην Ρώμη έναν εξαιρετικό διάδοχο , τον Μάρκο Αυρήλιο .
Μάρκος Αυρήλιος ( 161-180 μΧ ) . Φιλόσοφος που τον θαύμαζαν όλοι για την ασκητική ζωή . Εξαιρετικός στρατιωτικός . Νίκησε τους Πέρσες "δι' αλληλογραφίας" ! Έστειλε δηλαδή στον επιτελάρχη της Ανατολής ένα σχέδιο δράσης και με βάση αυτό κέρδισε την νίκη !
η τύχη δεν τον βοήθησε . Επιδημία πανούκλας και εισβολές γερμανικών φυλών τάραξαν την βασιλεία του . Η γυναίκα του ( κόρη του Αντωνίνου ) ήταν μια άπιστη σύζυγος που του χάρισε έναν γυιό ( τον Κόμμοδο ) που είχε βιολογικό πατέρα κάποιον μονομάχο .
Αν και ο Κόμμοδος νωρίς έδειξε οτι δεν ήταν το κατάλληλο πρόσωπο για αυτοκράτωρ , ο Αυρήλιος τον έχρισε διάδοχό του προσφέροντας στην Ρώμη συμφορές .
Καλιγούλας ( 37-41 μΧ ) και Κόμμοδος ( 177-192 μΧ ) : Οι δύο χειρότεροι αυτοκράτορες της Ρώμης .
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
1) Καλοί και ηθικοί άνθρωποι υπήρχαν και μεταξύ των χριστιανών και μεταξύ των Εθνικών . Όπως επίσης και αχρείοι . Ακόμα και μετά την επικράτηση του χριστιανισμού υπήρχαν ηθικοί οπαδοί της Αρχαίας θρησκείας .
2) Ο Τερτυλλιανός αποκαλεί τους χριστιανούς "νωθρούς" . Δηλαδή μπορούμε να υποθέσουμε οτι δεν ήταν ο αγώνας τους που ανέτρεψε την Εθνική Θρησκεία αλλά κάποια "βοήθεια" απο τους αυτοκράτορες .
3) Οι χριστιανοί λένε οτι η Ρώμη παρήκμασε επειδή τα ήθη ξέπεσαν και κανείς δεν πίστευε τους παλαιούς θεούς . Για εξηγείστε μου , πώς γίνεται το 37 μΧ ( επι Καλιγούλα ) η Ρώμη να είναι παρηκμασμένη , το 117 έως το 180 μΧ να είναι το τελειότερο κράτος που υπήρξε ποτέ και το 192 μΧ να είναι πάλι παρηκμασμένη ;
Πώς γίνεται μόνο οι αποτυχημένοι αυτοκράτορες να κίνησαν διωγμούς κατά των χριστιανών ; Γιατί οι χριστιανοί δεν ήταν επικίνδυνοι στα χρόνια των τριών καλών αυτοκρατόρων ;
Πώς γίνεται οι πλέον αχρείοι αυτοκράτορες ( "Μέγας" Κωνσταντίνος , Θεοδόσιος , Ιουστινιανός ) να ευνοούν τον χριστιανισμό και οι ηθικοί ( Ιουλιανός) να είναι εχθροί του ;
4) Για πείτε μου ρε παλληκάρια , πώς γίνεται να έρχεται η αυτοκρατορία στον δρόμο του Θεού ( του ενός , του ΑΛΗΘΙΝΟΥ , του Ιεχωβά ) ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ;;;!!! Διότι , μην ξεχνάμε , οι ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ βάρβαροι εισέβαλλαν σαν μυρμήγκια στην Δυτική Αυτοκρατορία ( και την κατέκτησαν ) ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ . Προφανώς , η Τύχη ήταν ευνοϊκή για το Ανατολικό κομμάτι και έζησε κακήν-κακώς για άλλα χίλια χρόνια .
Πώς γίνεται με τους ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ Αδριανό , Αντωνίνο , Μ. Αυρήλιο να ακμάζει η αυτοκρατορία και με τους ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ( Μ. Κωνσταντίνο , Θεοδόσιο ) να παραπαίει ;
Και , θυμήστε μου σας παρακαλώ , στην χριστιανική αυτοκρατορία είχε καταργηθεί η δουλεία ; Είχε εξαφανισθεί η πορνεία ; Διότι κάτι άκουσα οτι ακόμη ΚΑΙ ΠΟΡΝΕΣ του τσίρκου γινόταν αυτοκράτειρες ( Θεοδώρα ) !!!
ΘΕΩΡΙΑ
Κατά την ταπεινή μου γνώμη ούτε η θρησκεία φταίει για την παρακμή , ούτε τα ήθη , ούτε το εμπόριο .
Εάν κυβερνούν ΣΩΣΤΟΙ ηγέτες η χώρα πάει καλά !
Είτε σεμνές είναι οι γυναίκες είτε ξεσαλώνουν με μονομάχους του τσίρκου . Είτε πιστεύουν οι άνθρωποι σε μηδέν θεούς είτε σε έναν είτε σε δώδεκα ή χίλιους . Αυτά δεν έχουν καμμία σημασία .
Η Τύχη το έφερε να κυβερνήσουν τρείς σωστοί άνθρωποι στην σειρά και δημιουργήθηκε η χρυσή εποχή της Ρώμης .
Σωστοί άνθρωποι κυβερνούσαν την Ρώμη τα πρώτα 600 χρόνια της . Μετά οι σωστοί έγιναν σπάνιες εξαιρέσεις . Γιατί ; Διότι τα πρώτα 600 χρόνια οι ηγετικές θέσεις μοιραζόταν απο την Σύγκλητο . Ένα σώμα σχετικά μορφωμένων αριστοκρατών . Μετά οι αυτοκράτορες εκλεγόταν απο τους αμόρφωτους λεγεωνάριους ! Να η αιτία της παρακμής ! Και γιατί η Σύγκλητος παρήκμασε και φθάσαμε στους λεγεωνάριους ;
Το Χρήμα ! Μετά την ήττα της Καρχηδόνας εισέρρευσε τόσος πλούτος στην Ρώμη που διεφθάρησαν τα πάντα . Εξ' άλλου και οι Συγκλητικοί ΔΕΝ ήταν φιλόσοφοι για να αντισταθούν . Απλώς πλούσιοι αριστοκράτες ήταν . Δεν είναι υπερβολή να πούμε οτι η Καρχηδόνα κατέστρεψε την Ρώμη !
Αυτό που μου κάνει εντύπωση ήταν η στάση των δύο αυτοκρατόρων ( Αντωνίνου και Μάρκου Αυρήλιου ) : Νοιάζεσαι για την ΣΗΜΕΡΙΝΗ ευημερία της αυτοκρατορίας . Τί κάνεις για το ΑΥΡΙΟ όμως ; Αφήνεις την γυναίκα σου να πηδιέται με μονομάχους του τσίρκου ; Πώς θα δώσεις ΣΩΣΤΟ διάδοχο ; Και αφού βλέπεις κύριε Αυρήλιε οτι το μπάσταρδο δεν παίρνει απο γράμματα και φιλοσοφίες . Βλέπεις οτι βρίζει χειρότερα απο λιμενεργάτης . Νοιάζεται μόνο να μονομαχεί με τίγρεις . Τί τον παρουσιάζεις στις λεγεώνες σου σαν διάδοχό σου ; Βρές έναν φιλόσοφο μέσα στην αχανή αυτοκρατορία σου και κάνε τον διάδοχο !
Και μέσα σε εκείνους τους λεγεωνάριους που είδαν τον Κόμμοδο δεν βρέθηκε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ να πεί "Εμείς φάγαμε την ζωή μας στον στρατό για να αποδείξουμε την αξία μας . Και εσύ Αυρήλιε μας παρουσιάζεις αυτό το παιδάκι για αυτοκράτορα ; Για φέρτον εδώ στην λεγεώνα σαν απλό λεγεωνάριο . Να αποδείξει πρώτα την αξία του και μετά ΕΜΕΙΣ θα τον κάνουμε αυτοκράτορα !" .Ο ύπατος Τίτος Μάνλιος Τορκουάτος ( γύρω στο 340 πΧ ) , για να επιβάλλει την πειθαρχία στο στράτευμα , εκτέλεσε τον ίδιο τον γυιό του ( για το καλό της Ρώμης ) . Και ο Αυρήλιος δεν τόλμησε να τον στείλει σε ένα κτηματάκι στην επαρχία απ' όπου δεν θα μπορούσε να βλάψει την αυτοκρατορία .
Πώς γίνεται χιλιάδες άνθρωποι , σαν υπνωτισμένοι , να οδηγούνται στην καταστροφή και να μην μιλάνε ;
Αυτοί οι στωϊκοί ( Αδριανός , Αυρήλιος ) έδειξαν οτι ΔΕΝ είχαν τσαγανό , δεν είχαν το "νεύρο" ενός Πλάτωνα . Ο Πλάτων , πρώτος , συνέλαβε την ιδέα μιας "φάρμας παραγωγής και εκτροφής ηγετών" !
Μαζεύεις τους 100 καλύτερους φιλοσόφους σε ένα κοινόβιο . ΑΥΤΟΙ διοικούν την αυτοκρατορία . Μαζεύεις και τις 100 πιο σοφές γυναίκες στο ίδιο κοινόβιο . Μπορεί και αυτές να συμμετέχουν στην διοίκηση αν έχουν το ταλέντο του πολιτικού . Τους αφήνεις να συμμίγνυνται ελεύθερα μεταξύ τους ( όχι με άτομα εκτός κοινοβίου ) . Γεννιούνται καλής ποιότητας παιδιά . Μόλις ενηλικιωθούν τα στέλνεις εκτός κοινοβίου για να δοκιμασθούν επι ίσοις όροις με τα παιδιά του απλού λαού . Όταν πεθαίνει κάποιος εντός κοινοβίου τον αναπληρώνεις ανασύροντας τον καλύτερο απο τους εκτός κοινοβίου ( μπορεί να είναι απο τα παιδιά που γεννήθηκαν εντός του κοινοβίου ή και απλό παιδί του λαού ) .
Ο στωϊκός Αδριανός ( ο πρώτος της καλής τριάδας ) έγινε αυτοκράτορας επειδή έτυχε να είναι εραστής της συζύγου του αυτοκράτορα Τραϊανού (που πέθανε χωρίς να αφήσει διάδοχο ). Τί θα γινόταν άραγε εάν ο εραστής τύχαινε να είναι οπαδός του Πλάτωνα ;
ΓΙΑΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΗΚΜΑΣΕ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ;
ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ : Το ΧΡΗΜΑ απο τις κατακτημένες επαρχίες κάνει τους Ρωμαίους μαλθακούς .
ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ : Οι λεγεώνες επανδρώνονται με μή Ρωμαίους . Οι μή Ρωμαίοι λεγεωνάριοι δεν αισθάνονται κανέναν σεβασμό στην Ρώμη . Σέβονται μόνο τους ταλαντούχους στρατηγούς που ξέρουν να οδηγούν τον στρατό σε νίκες ( Σύλλας , Καίσαρ ) . ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ : Οι ταλαντούχοι στρατηγοί παραμερίζουν την Σύγκλητο και γίνονται αυτοκράτορες .ΒΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ : Κάθε φορά που δολοφονείται ένας τρελλός αυτοκράτωρ ή πεθαίνει χωρίς διάδοχο , οι λεγεώνες αποφασίζουν για τον επόμενο αυτοκράτορα . Δεν υπάρχει πλέον ένα ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΟΦΩΝ που να αποφασίζει ποιός είναι ο καλύτερος . Απο εδώ και πέρα η κατρακύλα δεν έχει σταματημό . ΒΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ : Κάποια στιγμή έρχεται , αναπόφευκτα , η ιδέα : Οι αρχαίες αυτοκρατορίες ( Περσία , Αίγυπτος ) χρησιμοποιούσαν την θρησκεία για να ελέγχουν τον λαουτζίκο . ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ; ΒΗΜΑ ΕΚΤΟ : Η Αρμενία κάνει τον χριστιανισμό επίσημη ( και μόνη ) θρησκεία και όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά .
ΑΦΟΥ Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ;
Ο χριστιανισμός και ο επικουρισμός ήταν δύο διαδεδομένες ιδεολογίες εκείνη την εποχή . Ο χριστιανισμός όμως ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΕΙ τις μάζες ! Τί καλύτερο να ψάξει ένας αφιλοσόφητος στρατηγός που τον εξέλεξαν αυτοκράτορα οι αμόρφωτοι λεγεωνάριοι ;
Η κατάργηση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΟΦΩΝ έφερε τον Μεσαίωνα . Στις πόλεις -κράτη της Ιταλίας ( που δεν είχαν για διοικητή έναν αφιλοσόφητο στρατηγό ) δημιουργούνται οι ίδιες συνθήκες με τις πόλεις-κράτη της Αρχαίας Ελλάδος . Ξαναδιαβάζουν τα γραπτά των Ελλήνων φιλοσόφων και αρχίζει η Αναγέννηση .
Σήμερα , οι πολιτικοί εκλέγονται απο αφιλοσόφητους και ηλίθιους τραπεζίτες . Ένας νέος Μεσαίωνας είναι προ των πυλών ( εάν δεν αντιδράσουν οι λίγοι διεσπαρμένοι σοφοί ) !
πηγή
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.