του ακτιβιστή

Δυστυχώς το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί και το 2009. Έντονη ήταν η παρουσία και τότε των κατοίκων που διαμαρτύρονταν για το ΓΠΣ, τότε ζητούσαν και σταμάτημά του αλλά και μείωση της τιμής μονάδας παράλληλα με την αύξηση του συντελεστή, βλέπετε τότε υπήρχαν λεφτά και κάποιοι προσέβλεπαν στην ανοικοδόμηση (παρότι έπνεε τα λοίσθια). Μουδιασμένες οι απαντήσεις της τότε διοίκησης Αλεξανδρή: θα το ξαναδούμε, θα ζητήσουμε αύξηση των συντελεστών το 2012 (μετά την παρέλευση 5ετίας), θα προσφύγουμε στην αρμόδια επιτροπή για μείωση της τιμής μονάδας .... και θα ξανασυζητήσουμε το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή μας.
Αυτά έλεγαν στην πρώτη  "εισβολή" των κατοίκων στην αίθουσα συνεδριάσεων δίνοντας την εντύπωση πως θα επανεξεταστεί συνολικά το ζήτημα και την ξεκάθαρη υπόσχεση πως δεν θα αποσταλούν τα ειδοποιητήρια είσπραξης.
Στην επόμενη συνεδρίαση με διακοπές και μακρόσυρτες τοποθετήσεις ο δήμαρχος πήρε πίσω τις αρχικές δεσμεύσεις του αγνοώντας τις εκκλήσεις των δημοτών και προχώρησε στη συνέχιση της συνεργασίας του με το μελετητικό γραφείο (δείτε τι γράφαμε τότε ΕΔΩ).
Έχουμε λοιπόν την αίσθηση ότι και η χθεσινή συνεδρίαση με την πολυπληθή παρουσία κατοίκων που ζητούν να σταματήσει η επέκταση και να ανασταλεί η προείσπραξη του 10%, θα οδηγηθεί σε παρόμοια μονοπάτια από τους πρώην, τους νυν και τους επόμενους διαχειριστές της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Θερμαϊκού. Βασίζουμε δε την άποψή μας αυτή στα εξής γεγονότα:


  • Η χθεσινή απουσία του Δημάρχου (δικαιολογημένη) δεν καλύφθηκε από καμία τοποθέτηση των μέχρι πρόσφατα λαλίστατων αντιδημάρχων και στελεχών της διαμελισθείσας παράταξής του. Ο μόνος που έχει δεχθεί ότι ήταν λάθος η συνέχιση του ΓΠΣ και ότι πρέπει να σταματήσει (κατόπιν εορτής χρόνια πολλά κ. Αθανασιάδη), προσπάθησε να πει κάτι αλλά προκάλεσε την οργή των κατοίκων και αναγκάστηκε να σιωπήσει. ΟΛΟΙ οι παραβρεθέντες δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρκούνταν να κουνούν συγκαταβατικά τα κεφάλια τους δείχνοντας να συμφωνούν με τις τοποθετήσεις των κατοίκων. 
  • Η άποψη της παράταξης Μαυρομάτη (που είχε εκφραστεί και στη συνάντηση του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Τριάδας) ήταν η κατάθεση προσφυγών. Μια αδιέξοδη και δαπανηρή διαδικασία που στέλνει τη μπάλα σε δικηγόρους και προσδοκά μείωση της τιμής μονάδας (από τα 81 € που είναι σήμερα) χωρίς να σταματά την όλη διαδικασία του ΓΠΣ που είναι βάσει της διαμορφωμένης συγκυρίας ΑΧΡΗΣΤΗ, ΑΚΑΙΡΗ και χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.
Η μοναδική ουσιαστική λύση προτάθηκε από  κατοίκους αλλά και τον  εκπρόσωπο της Συμπολιτείας Θερμαϊκού κ. Ερμείδη και δεν μπορεί να είναι άλλη από την πολιτική απόφαση αναστολής της διαδικασίας και διακοπής της είσπραξης. Ο δημοτικός σύμβουλος της Συμπολιτείας κ. Βαγγέλης Κουκουρίγκος συγκεκριμένα πρότεινε: «Να παγώσει εδώ και τώρα όλη η διαδικασία καταλογισμού και είσπραξης των χρηματικών ποσών εισφοράς για το ΓΠΣ, προκειμένου να βρεθεί ικανοποιητική λύση από το Σεπτέμβριο που αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή». Επίσης πληροφόρησε και ρώτησε για ποιο λόγο απεμπολήθηκε η προγραμματική σύμβαση για το έργο με τη Νομαρχία που εξασφάλιζε περ. 1.000.000 €. 
Την καταγγελία της σύμβασης με τον μελετητή πρότεινε και ο σύμβουλος κ. Θανάσης Μπαλασάς.
Το ιδαίτερο παράδοξο είναι (όπως το παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος) είναι ότι ακόμη κι αν οι κάτοικοι εύρισκαν χρήματα να πληρώσουν τα παράλογα ποσά την επόμενη μέρα θα ερχόταν η εφορία να ζητήσει - με τον ΕΝΦΙΑ - αυξημένες εισφορές με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι περιουσίες τους.
Με παρέμβασή της η κ. Ντίνα Μώραλη θύμισε ότι η υποχρέωση εισφοράς  ήταν αρχικά μόνο κατά το 1/3 για τους κατοίκους τα υπόλοιπα 2/3 έπρεπε να καληφθούν από τον Δήμο και το κράτος, γεγονός που έχει μεταβληθεί με αποκλειστική εισφορά μόνο από τους δημότες.
Μετά τις ουσιαστικές τοποθετήσεις και των κατοίκων (οι οποίοι συνέταξαν και ανάλογο υπόμνημα με τις προτάσεις τους για σταμάτημα του έργου της επέκτασης) ο Πρόεδρος κ. Κούτουκας ανήγγειλε μια νέα συνεδρίαση σε 15 μέρες περίπου, αφού εξεταστούν οι δυνατότητες αντιμετώπισης του θέματος σε μια κοινή σύσκεψη των παρατάξεων και σε συζήτηση με τον μελετητή (ο οποίος να σημειωθεί πως έχει αναλάβει και τις δύο επεκτάσεις Θερμαϊκού - Μηχανιώνας αλλά και την μελέτη για τα νεκροταφεία Μηχανιώνας ύψους - αν δεν κάνουμε λάθος - κοντά στο 1.000.000 €).

Ας ελπίσουμε σε οριστική λύση αν και θεωρούμε πως υπάρχουν πολιτικές (τουλάχιστον) ευθύνες των πρώην διοικήσεων για μια επέκταση που εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να γίνει (υποδομές κλπ). Μάλιστα αρκετοί κάτοικοι χθες έθεταν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις την ανάγκη γνωστοποίησης της περίπτωσης της επέκτασης του σχεδίου πόλης στον συνήγορο του πολίτη για πιθανές αναζητήσεις ευθυνών. 

Ακούστε όσα ειπώθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση:

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.