Σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος *
Παρακολουθώντας με προσοχή τις δηλώσεις νεοδημοκρατών και πασόκων κυβερνητικών αξιωματούχων για την κρίση στην Ουκρανία και την συνακόλουθη προστριβή μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ από την μια πλευρά και Ρωσίας από την άλλη, νομίζω πως «ανακάλυψα» την ιδεοπολιτική πηγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού δράματος.
Πρόκειται για μια σοβαρή παρεξήγηση που είναι είτε προϊόν ιδεοπολιτικής αυταπάτης, είτε προϊόν συγκυριακής ανάγκης του κυβερνητικού συνασπισμού για την πολιτική νομιμοποίηση στο εσωτερικό της Ελλάδας της καιροσκοπικής, πελατειακής του κουλτούρας, που οδήγησε στην συγκεκριμένη μορφή πτώχευσης με εσωτερική υποτίμηση και στην πρόκληση ενός τεράστιου Κοινωνικού Ζητήματος, που ασφαλώς δεν αντιμετωπίζεται με νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, ξεπούλημα εθνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και υπανάπτυξη.
Η ελληνική κεντροδεξιά και κεντροαριστερά συμπεριφέρονται σαν να νομίζουν πως η ΕΕ είναι μια μορφή Ιεράς Συμμαχίας σαν και αυτή που σύναψαν αρχικά οι νικητές των ναπολεόντειων πολέμων, Αυτοκράτορες Αλέξανδρος ο Α’ της Ρωσίας, Φραγκίσκος Α’ της Αυστρίας και ο Βασιλιάς Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ’ της Πρωσίας, για να προσχωρήσει αργότερα την ίδια χρονιά (1815) η Αγγλία και να προστεθεί το 1818 και η Γαλλία, με την συνθήκη του Aix-la-Chapelle [πρόκειται για το αγαπημένο μου Aachen]!
Είναι πολύ μεγάλη παρεξήγηση αυτή, που αφορά στην γενεαλογία και αρχαιολογία της μεταδιπολικής τάξης πραγμάτων την Ευρώπη, η οποία αν δεν λυθεί σύντομα, θα καταλήξουμε σε απίθανες φάρσες, ιστορικού, πολιτικού και νομικού χαρακτήρα στην πατρίδα μας.
Αν δεις την ΕΕ σαν την «Ιερά Συμμαχία» προφανώς βιώνεις ένα πολιτικό αναχρονισμό ως ζώσα πραγματικότητα, ο οποίος καμία απολύτως σχέση δεν έχει με την δημοκρατική αντίληψη και την κοινωνική θεωρία του σύγχρονου ευρωπαϊσμού, εντός της παγκοσμιοποίησης.
Αν εσύ, κεντροδεξιέ και κεντροαριστερέ, που δηλώνεις μάλιστα φλογερός ευρωπαϊστής, βλέπεις και αντιμετωπίζεις την ΕΕ σαν την «Ιερά Συμμαχία», κάθε φορά που μιλάς για την εξωτερική ή εμπορική πολιτική της χώρας σου, τότε πώς περιμένεις να την δουν οι ευρωσκεπτικιστές πολιτικοί σου αντίπαλοι;
Αν εσύ παραμορφώνεις τόσο βίαια ερμηνευτικώς την θεσμική και πολιτική πραγματικότητα στην ΕΕ, πώς να μην ακολουθήσουν οι πολιτικοί σου αντίπαλοι, οι οποίοι σε αυτήν την περίπτωση ευλόγως (αλλά επίσης στο πλαίσιο μιας ιστορικής φάρσας) ανατρέχουν στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία ράπισε μεγαλοπρεπώς την πολιτική υπόσταση της «Ιεράς Συμμαχίας», αποτελώντας ένα δομικό επεισόδιο που σήμανε το τέλος της;
Η ΕΕ δεν είναι «Ιερά Συμμαχία» και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συμπεριφέρεται στις διεθνείς πολιτικές σαν Ιερή Συμμαχία. Αυτό το τόσο σημαντικό πράγμα λέει η σύγχρονη αριστερά στην Ευρώπη και αυτό υποστηρίζει η επιστημονική προσέγγιση στην πολιτική και θεσμική της αρχιτεκτονική. Όσοι αναφέρονται στην ΕΕ, προδηλώνοντας ή υποδηλώνοντας πως έχει ουσιαστική πολιτική υπόσταση α λα «Ιεράς Συμμαχίας», είναι προφανές πως το τελευταίο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι ο δημοκρατικός μετασχηματισμός της και η κοινωνική πρόοδος εντός αυτής.
Αν συνεχίσει να κυριαρχεί αυτή η παρεξήγηση στο κεφάλι ελλήνων που δηλώνουν μάλιστα ευρωπαϊστές, είναι απολύτως βέβαιο πως αυτό που πάσχει περισσότερο από όλα στην Ελλάδα είναι η βασική ιδέα που δομεί την Μορφή του ελληνικού Πολιτεύματος, το κατά το Σύνταγμα Θεμέλιό του και κατά το Σύνταγμα «Πηγή των Εξουσιών».
Άρα όσοι αναφέρονται στην εξωτερική και εμπορική πολιτική της Ελλάδας, θεωρώντας την ΕΕ σύγχρονη «Ιερά Συμμαχία», υπονομεύουν θανάσιμα το πολίτευμα της χώρας. Τουλάχιστον ας μην γελοιοποιούνται, αναζητώντας άλλους και αλλού υπονομευτές. Όπως είναι αυτοί που ευθύνονται για την πτώχευση και την φτωχοποίηση στην Ελλάδα, είναι και πάλι αυτοί που ευθύνονται για την έκπτωση της δημοκρατίας και την υπονόμευση του Πολιτεύματος, που εντόπισε και επεσήμανε ακόμη και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, με ελάχιστους, δυστυχώς, να δίνουν συνέχεια στην υπόθεση αυτή.
* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.