Οι φθινοπωρινές εικόνες, παρότι μελαγχολικές, κρύβουν μέσα τους γλυκούς πρωταγωνιστές, που ζητούν θεατές. Ανάμεσα σε πορτοκαλοκίτρινες αποχρώσεις, σε χορευτικά που
ορίζει το φύσημα του ανέμου, οι καστανιές ρίχνουν τους καρπούς τους, ώριμους πια, και οι καστανάδες έχουν καταλάβει ξανά τις γωνιές τους στα γκρίζα πεζοδρόμια της πόλης, κρατώντας αναλλοίωτο το ρόλο τους στην εικόνα.
Καστανεώνες που ζητούν επισκέπτες
Στο Πήλιο, στο Πάικο, στο Καρπενήσι, στον Πάρνωνα, στα Χανιά, στην Αρτα και στη Λέσβο οι καστανεώνες είναι έτοιμοι να δεχτούν... γκουρμέ επισκέπτες.
Για την ανάδειξη του πλούσιου καρπού της καστανιάς διοργανώνονται εκδηλώσεις κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου σε πολλές περιοχές της χώρας.
Κισσός - Πήλιο
Στο μυθικό βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, στην ανατολική πλευρά του βουνού, οι καστανιές επιδεικνύουν τους καρπούς τους. Οπως κάθε χρόνο διοργανώνεται η γιορτή κάστανου στο δήμο Μουρεσίου – Ζαγοράς. Φέτος η γιορτή θα λάβει χώρα στο χωριό Κισσός, έναν γραφικό οικισμό, με τη χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, από τις 25 έως τις 27 Οκτωβρίου.
Η μυρωδιά του κάστανου θα είναι διάχυτη το τριήμερο των εκδηλώσεων, ενώ θα προσφέρονται βραστά και ψητά κάστανα στους επισκέπτες. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν έκθεση προϊόντων με βάση το κάστανο, όπως μέλι καστανιάς και γλυκό κουταλιού, ενώ δε θα λείπουν το κρασί και το τσίπουρο. Οι παραδοσιακοί χοροί θα ντύσουν μουσικά τις εκδηλώσεις, ενώ θα υπάρξουν και συζητήσεις ειδικών για την πλήρη στροφή σε καθαρά βιολογικές καλλιέργειες κάστανου, σύμφωνα με την Τζωρτζίνα Χριστοδούλου, υπεύθυνη των εκδηλώσεων του δήμου Μουρεσίου.
Στην Καστανερή
«Κάστανο - Κρασί – Τυρί» θα είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί για 18η χρονιά από το δήμο Παιονίας, στις 26 Οκτωβρίου στη Γρίβα, σε ένα από τα ωραιότερα και γραφικότερα βουνά, το Πάικο.
Υπό τον ήχο των Χάλκινων της Γουμένισσας και την παρουσία πολλών χορευτικών συγκροτημάτων ακόμη και νησιώτικων και κρητικών, θα προσφέρονται κάστανα των κατοίκων του χωριού, κρασί και τυρί από τα οινοποιία και τις γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής και παραδοσιακές πίτες από τις νοικοκυρές του χωριού. Το κάστανο της Γρίβας έχι ήδη κάνει τη στροφή του στις αγορές του εξωτερικού, κυρίως της Ιταλίας.
Στο πλαίσιο της γιορτής θα υπάρχει έκθεση τοπικών προϊόντων από ντόπιους παραγωγούς.
Σε υψόμετρο 1.658 μ. το Πάικο γοητεύει τον επισκέπτη με τα υπέροχα δάση, τις κατάφυτες πλαγιές και κορυφές του γεμάτες καστανιές, βαλανιδιές και οξιές. Τα νερά είναι άφθονα παντού και τρέχουν ασταμάτητα όλο το χρόνο, σχηματίζοντας ποτάμια, ρέματα και καταρράκτες συμπληρώνοντας το πανέμορφο τοπίο.
Μαυρίλο – Καρπενήσι
Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η καθιερωμένη ετήσια γιορτή κάστανου και στο Μαυρίλο Ευρυτανίας με παραδοσιακή μουσική.
Στην πλατεία του χωριού, από τις 11 το πρωί η μυρωδιά του ψητού κάστανου θα δώσει το σήμα της έναρξης. Ο επισκέπτης καλωσορίζεται με ψημένα - βραστά κάστανα και ζεστό τσίπουρο, μόλις αποσταγμένο από το ρακαριό που καίει στην πλατεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο. Προσφέρονται ακόμη καφές φίλτρου, σουβλάκια, λουκάνικα, παραδοσιακές πίτες, γλυκά κάστανο, μηλόπιτα και κυδώνι γλυκό του κουταλιού.
Η πλούσια υπαίθρια αγορά εκθέτει τα προϊόντα της που οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν από τους ντόπιους παραγωγούς. Βεβαίως όχι μόνο κάστανα, αλλά και όλα τα προϊόντα του φθινοπώρου, όπως αρωματικά φυτά, καρύδια, μέλι κ.ά.
Στο πλαίσιο της γιορτής κάστανου θα υπάρχουν δράσεις για παιδιά, ενώ θα γίνεται και ξενάγηση στον ανακαινισμένο μπαρουτόμυλο ο οποίος αποτελεί μουσείο, στον τρίκλινο μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου βασιλικού ρυθμού 1728 και στο μονότοξο πέτρινο γεφύρι.
Και στα νησιά γιορτές κάστανου!
Γιορτές κάστανου διοργανώνονται και στη Λέσβο και τα Χανιά.
Στην Αγιάσο, περιοχή με ιδιαίτερη ποικιλία καστανιάς (μικρό σε μέγεθος, αλλά γλυκό και γευστικό καρπό, γι' αυτό το αγιασώτικο κάστανο παραμένει ένα περιζήτητο ντόπιο προϊόν, που χαίρει ακόμα της εκτίμησης του καταναλωτικού κοινού), αλλά και στο χωριό του Πρασέ Πλατανιά θα πραγματοποιηθεί στις 28 Οκτωβρίου 2014 μετά την παρέλαση.
Από το street food στη Μον Μπλαν
Πέρα από την κλασική μορφή του κάστανου ως street food, μέσα στους αιώνες έχει χρησιμοποιηθεί με άπειρους τρόπους στη διατροφή.
Καταρχήν, η πράσινη φουντωτή μπαλίτσα που καλύπτουν τα κάστανα μαζί με τα φύλλα δημιουργούν ένα υπέροχο αφέψημα για το χειμώνα, με αποχρεμπτικές ιδιότητες.
Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν ψητά ή βραστά κάστανα στις φρέσκες σαλάτες,
ενώ και στη ζαχαροπλαστική τους έχει εξέχουσα θέση: μαρόν γλασέ, μαρόν ντεγκιζέ (τυλιγμένα σε σοκολάτα), μαρόν αλ αρμανιάκ (κάστανα που διατηρούνται σε μπράντι αρμανιάκ). Αποτελεί μάλιστα κυρίαρχο υλικό στη διάσημη τούρτα Μον Μπλαν.
Κάστανο αλά... ελληνικά
Χοιρινο με κάστανα, γεμιστή πανσέτα μαριναρισμένη με κάστανα και δασμάσκηνα, μοσχαράκι με κάστανα, κοτόπουλο με κάστανα, πιλάφι µε κάστανα και συκωτάκια κοτόπουλου,... κάστανα στιφάδο!
Αλλά και οι γλυκές ελληνικές εκδοχές: μαρμελάδα κάστανο, γλυκό κουταλιού, λικέρ κάστανο...
Αλεύρι από κάστανα!
Το κάστανο είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί στη θέση του σιταριού για την παρασκευή αλευριού. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται σε αρτοσκευάσματα (ψωμιά, γλυκά, κουλούρια) στην Κορσική, τη Σαρδηνία, τη Σικελία, αλλά και σε αρκετά μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το ιταλικό χριστουγεννιάτικο castagnaccio, μια τάρτα με αλεύρι από κάστανα, αμυγδαλέλαιο, σταφίδες, κουκουνάρι και δεντρολίβανο.
Στις ορεινές περιοχές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας, τα κάστανα αποτελούσαν για πολλούς αιώνες τη βασική τροφή των αγροτών, σε όλες τις περιοχές όπου δεν ευδοκιμούσαν τα δημητριακά. Τα κάστανα τα έβραζαν, τα ξέραιναν και τα άλεθαν και από αυτό το αλεύρι έφτιαχναν πολέντα, ένα είδος χυλού, που σίγουρα ήταν θρεπτικός και πρέπει να ήταν και νόστιμος, και που τον έτρωγαν είτε έτσι είτε τον έψηναν και γινόταν στερεότερος, σαν ομελέτα ή σε φέτες.
Το κάστανο ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και αποτελούσε τη βασική τροφή των κατοίκων που ζούσαν σε ορεινές περιοχές πριν εμφανιστεί η πατάτα. Αντικαθιστούσε επαξίως το ψωμί και το κρέας και για το λόγο αυτό ο Ξενοφώντας ονόμαζε την καστανιά «δένδρο του άρτου».
Ευεργετικό για την υγεία το μέλι καστανιάς
Το μέλι ανθέων καστανιάς δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας. Είναι σκουρόχρωμο και έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση και μοναδικό άρωμα. Ομως, το μέλι που παράγεται από άνθη καστανιάς έχει τον ιδιαίτερο βιολογικό χαρακτήρα να εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριακών προσβολών στον άνθρωπο.
Στην Ιταλία το μέλι καστανιάς παραδοσιακά χρησιμοποιείται για επικάλυψη χρόνιων πληγών, εγκαυμάτων και δερματικών ελκών, ακριβώς λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.