Αργά το βράδυ της Παρασκευής όταν αντλήθηκαν τα νερά από το υπόγειο πάρκινγκ σουπερ-μάρκετ στο Ίλιον, διαψεύστηκαν οι φόβοι ότι μπορεί να υπάρχει εγκλωβισμένος. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μέσα σε μιάμιση ώρα έπεσαν 14 εκατοστά νερού, ενώ αν έβρεχε όλη ημέρα υπό κανονικές συνθήκες το ύψος της βροχής θα έφθανε τα 5 εκατοστά. Από την νεροποντή καταγράφηκαν προβλήματα σε 10 δήμους και παρασύρθηκαν 250-300 αυτοκίνητα. Οι κλήσεις για επέμβαση της πυροσβεστικής προκειμένου να γίνει άντληση υδάτων έφθασαν τις 850. Οι δήμαρχοι Περιστερίου και Ιλίου, Α. Παχατουρίδης και Ν. Ζενέτος παρείχαν το βράδυ προσωρινή στέγαση σε οικογένειες, των οποίων τα σπίτια είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες.
Μέχρι και σήμερα τα προβλήματα σε διάφορα σημεία ήταν εμφανή. Σύμφωνα με φωτογραφίες που εξασφάλισε το Tvxs.gr τα νερά παρέμεναν συγκεντρωμένα κάτω από τις γέφυρες στην συμβολή των οδών Θηβών-Λαμπράκη-Πέτρου Ράλλη και έφταναν μέχρι το Αιγάλεω, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η κυκλοφορία.
Πάντως, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είπε ότι την Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών θα αποδεσμεύσει τα χρήματα που είναι αναγκαία για κάθε πληγέντα δήμο, με σκοπό - όπως δήλωσε - να αποζημιωθούν πιο γρήγορα όσοι έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, οι αποζημιώσεις δεν θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια. «Οι περιοχές που υπέστησαν ζημιές είναι φτωχογειτονιές, τι εισοδηματικά κριτήρια;», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Τον αποκλεισμό της από την έκτακτη σύσκεψη κατήγγειλε όμως η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Η ενέργεια αυτή είναι αποκαλυπτική του πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κυβέρνηση το ρόλο και την αποστολή της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως ρόλο εκτελεστικού βραχίωνα, συμπληρωματικού της κεντρικής εξουσίας, χωρίς λόγο», τόνισε συμπληρώνοντας πως πρόκειται για μία αντιμετώπιση που εντάσσεται «σε έναν προεκλογικού τύπου σχεδιασμό, ο οποίος απάδει της κρισιμότητας της δύσκολης συγκυρίας».
Όπως αναφέρει, «σήμερα, που οι πολίτες των δήμων της Αττικής μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες, βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολιτική αποκλεισμών για προφανή μικροκομματικά οφέλη. Μια πολιτικάντικη πολιτική που ευθύνεται για το γεγονός ότι εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία παραμένει ζητούμενο».
Eπικρίσεις προς την κυβέρνηση εξέφρασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφέροντας ότι «όταν η ανικανότητα πρόληψης της κρατικής μηχανής κουκουλώνεται από έκτακτες και εκ των υστέρων, επικοινωνιακές πρωθυπουργικές συσκέψεις, τα καταστροφικά αποτελέσματα μιας προαναγγελθείσης κακοκαιρίας έχουν ταυτοποιημένους υπεύθυνους. Όσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επίσης με το δικό της μέρισμα ευθύνης, ας σκεφθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πόσο την αδρανοποιεί από την μνημονιακή αποδυνάμωσή της».
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή είναι αποτέλεσμα της απουσίας «οργανωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας. Η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν υποχρέωση και ευθύνη να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, που χρόνια πλήττονται από τέτοιες συνθήκες».
Από την πλευρά του το ΚΚΕ τόνισε ότι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλες και σχολίασε ότι «η πρώτη δυνατή βροχή φανέρωσε την απότομη όξυνση όλων των προβλημάτων στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας». Έκανε επίσης λόγο για «αντιπλημμυρικά έργα χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, έργα - ανοικτές πληγές σε εξέλιξη που χρονοτριβούν, έργα επείγοντα που δεν υπάρχουν στον προγραμματισμό. Όσοι επικαλούνται τα καιρικά φαινόμενα κάνουν απέλπιδα προσπάθεια να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους».
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.