Έχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια. Βασιλεία δεν υπάρχει πλέον στην Ελλάδα, ενώ οι... βόρειες επαρχίες της χώρας που είχαν πληγεί από τον εμφύλιο έχουν πλέον ορθοποδήσει. Κι όμως, οι Ελληνες πληρώνουν ακόμη έναν φόρο που είχε επιβάλει η βασίλισσα Φρειδερίκη.

Πρόκειται για το φόρο δημοσίων θεαμάτων, που πληρώνουν όσοι αγοράζουν εισιτήρια συναυλιών και παραστάσεων, ο οποίος ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με την απόπειρα καταγραφής των φόρων υπέρ τρίτων. Ο συγκεκριμένος, αποτελεί κατάλοιπο της εποχής της «βασιλομήτορος» Φρειδερίκης, η οποία τη δεκαετία του 1950 αποφάσισε να θεσπίσει φόρο με στόχο την ενίσχυση των «βόρειων επαρχιών» της χώρας που είχαν πληγεί από τον Εμφύλιο. Αν και τα χρόνια πέρασαν, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται. Τα έσοδα πηγαίνουν πλέον στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας, του οποίου, όμως, η τύχη... αγνοείται, όπως γράφει το capital.gr.

Μετά από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικα, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τους φόρους υπέρ τρίτων. Αλλά το βασικό πρόβλημα είναι πως δεν γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί! Για αυτό και τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μία ιστοσελίδα, στην οποία οι πολίτες «καρφώνουν» αυτές τις παράλογες φορολογικές επιβαρύνσεις.


Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της... τρέλας, είναι το γεγονός ότι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας- που δεν υφίσταται πλέον- εισπράττει 1 % από κάθε ασφαλιστήριο αυτοκινήτου. Ακόμη, βάσει του νόμου 2121/1993, όσοι αγοράζουν χαρτί εκτύπωσης Α3 ή Α4 πληρώνουν φόρο 4% υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων. Ακόμη εισφορά 2% επί αξίας τσιμέντου παρακρατείται υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων.... αλλά και ειδικό τέλος πνευματικών δικαιωμάτων 6% στις συσκευές αναπαραγωγής ήχου που εισάγονται στη χώρα...

Στους παράλογους φόρους είναι το 0,12% στα στεγαστικά δάνεια υπέρ εξαγωγέων ή το παράβολο έως 100 ευρώ στον σύλλογο υδραυλικών, ώστε να θεωρήσει την οικοδομική άδεια για την Πολεοδομία.

Αντίστοιχα, για κάθε μελέτη που απαιτείται στα προγράμματα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία πρέπει να υπογράφεται από ιδιώτη γεωτεχνικό, καταβάλλεται ποσοστό από 2% έως και 5% της αμοιβής του μελετητή υπέρ Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ακόμη, όλοι πληρώνουν εισφορά 0,016 ευρώ επί κάθε κιλού αλευριού υπέρ Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Αρτοποιών, αλλά και εισφορά 2% επί αξίας παραγόμενου λαδιού υπέρ δακοκτονίας.

πηγή 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.