Η ομάδα ρομποτικής με τον καθηγητή τους
του ακτιβιστή

Είχαμε με χαρά πληροφορηθεί τις πρώτες θέσεις που κατέκτησαν πρόσφατα μαθητές του 2ου ΓΕΛ Θερμαϊκού. Έτσι ήταν φυσική συνέπεια να βρεθούμε στο σχολείο και να συζητήσουμε με τους διακριθέντες μαθητές αλλά και τους καθηγητές τους.

Έτσι την Δευτέρα βρεθήκαμε στο 2ο ΓΕΛ και ξεδιπλώθηκαν μπροστά μας καινούργιες έννοιες, μάθαμε και σας μεταφέρουμε πως τα παιδιά δουλεύουν σκληρά προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες αλλά και για καθηγητές που διαθέτουν τον χρόνο, τις γνώσεις - αλλά και χρήματα - με στόχο τη βοήθεια των μαθητών τους.

Ο κ. Νεκτάριος Νότιος είναι ο καθηγητής πληροφορικής στο 2ο ΓΕΛ που μας αποκάλυψε όλο το πρότζεκτ του GREENHOUSE ARDUINO, μιας κατασκευής πλήρους και οικολογικής αυτοματοποιημένης διαχείρισης ενός θερμοκηπίου. Ενός θερμοκηπίου που μπορούσε χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση να τροφοδοτείται από μόνο του σε νερό, να ελέγχεται η υγρασία του, να ανοιγοκλείνουν ανάλογα τα ανοίγματά του κλπ.

Αυτή ήταν η συμμετοχή της ομάδας του σχολείου που αποτελείτο από τους μαθητές της Β Λυκείου Χατζηδημητριάδη Ανέστη, Τσιάμπα Κώνσταντίνα, Τσίλιο Χρήστο και Τσιγάνη Ευθύμιο που κατέκτησε την 1η θέση στο 1ο Φεστιβάλ Μαθητικής Ρομποτικής που διοργανώθηκε στις 14/12/2014 από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως χωρίς οικονομική βοήθεια από την σχολική επιτροπή (λόγω και διαδικαστικών δυσχεριών) αλλά και χωρίς ενίσχυση κάποιου χορηγού (που άλλα σχολεία είχαν) και με χαμηλό κόστος -που καλύφθηκε κύρια από τον υπεύθυνο καθηγητή - κατάφεραν με το handmade Arduido τους να πρωτεύσουν κόντρα σε δαπανηρά πρότζεκτς από κάποια άλλα σχολεία.

Πλέον ξεκινούν τα πλάνα της ομάδας για το νέο διαγωνισμού εκπαιδευτικής ρομποτικής που θα γίνει κοντά στον Μάρτιο του '15. Το νέο πρότζεκτ ίσως να είναι ένας αυτοματοποιημένος διορθωτής τεστ. Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και κάνουμε έκκληση στη σχολική δευτεροβάθμια επιτροπή παιδείας του δήμου να σταθεί δίπλα τους αλλά και κάποιους τοπικούς επιχειρηματίες να γίνουν χορηγοί αυτής της πολύ σημαντικής εκπαιδευτικής προσπάθειας.

Ακούστε τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε ο κ. Νεκτάριος Νότιος:




1η θέση και στον διαγωνισμό πειραμάτων του ΕΚΦΕ α' φάσης

Η ομάδα πειραμάτων με τους καθηγητές τους

Είχαμε όμως και μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους τρεις καθηγητές τους κκ Γιώργο Παππά Φυσικό, Αλέξανδρο Ζηκόπουλο Βιολόγο και Γιώργο Ξεντέ Χημικό, οι οποίοι παρουσία των μαθητών της Β' Λυκείου Λιαλιάρη Ευστράτιο, Μότσιου Παρασκευή και Παπαχαραλάμπους Χρήστο μας εξήγησαν την συντονισμένη προετοιμασία που έκανε η ομάδα που απέσπασε την 1η θέση κατά την α' φάση του "Τοπικού Διαγωνισμού Πειραμάτων" που οργάνωσαν τα ΕΚΦΕ (Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών) Κέντρου και Τούμπας.



Όπως μας είπαν ο διαγωνισμός   πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του 4ου και 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς ώστε να γίνει η επιλογή για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό για το EUSO 2015.

Η βραβευθείσα ομάδα μαθητών του 2ου ΓΕΛ θα συμμετάσχει στην επόμενη φάση κατά την οποία θα επιλεγούν η καλύτερη μαθητική ομάδα της Βόρειας Ελλάδας που με την αντίστοιχη της Νότιας Ελλάδας θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην 13η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα.

Στη ενημέρωση που είχαμε χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν και πάλι πληροφορηθήκαμε για την πέρα των υποχρεωτικών μαθημάτων προετοιμασία της μαθητικής ομάδας με την ενθουσιώδη και εθελοντική προσφορά και βοήθεια των καθηγητών τους. Να τονίσουμε πως αφιέρωσαν ώρες όταν άλλα παιδιά πήγαιναν εκδρομή αλλά και πολλές μεταμεσημβρινές ώρες που απαιτήθηκαν για την καλύτερη προετοιμασία τους. Και όλα αυτά ενώ διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη από εργαστήρια και η οποία έλλειψη θα πρέπει να απασχολήσει την αντίστοιχη επιτροπή παιδείας του Δήμου που έχει υποχρέωση να την καλύψει.

Πλέον και τα παιδιά της ομάδας πειραμάτων της Β' Λυκείου του 2ου ΓΕΛ, όπως και τα παιδιά της Ρομποτικής, έχουν τη σκέψη τους στην επόμενη φάση των διαγωνισμών που έχουν πρωτεύσει.

Εκτός από τα συγχαρητήρια στους μαθητές μας - αλλά και στους καθηγητές τους - στέλνουμε και τις ευχές μας για μια ακόμη διάκριση τους επόμενους μήνες.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.