Αντιδράσεις για τον χαμηλό υπολογισμό του Γεν. Λογιστηρίου

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» που αποκάλυψε ότι το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές αποζημιώσεις υπολογίζει την οφειλή από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο μόνο στα 10-11 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το ποσό των αποζημιώσεων).
Άνθρωποι που έχουν μελετήσει σε βάθος την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων χαρακτηρίζουν το ποσό αυτό «εξαιρετικά μικρό» και εκφράζουν την απορία τους για τη συντηρητική μέθοδο υπολογισμού που χρησιμοποιήθηκε στο πόρισμα, το οποίο παραδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» είχε υπολογίσει την οφειλή από το κατοχικό δάνειο στα 54 δισ. ευρώ, ενώ είχε εκτιμήσει ότι άλλα 108 δισ. ευρώ δικαιούται η Ελλάδα ως αποζημιώσεις για το τεράστιο πλήγμα που υπέστησαν οι υποδομές της εξαιτίας της επέλασης του Γ΄ Ράιχ. Δηλαδή, το γερμανικό περιοδικό ανέβαζε το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων στα 162 δισ. ευρώ.
575 δισ. ευρώ!
Υπερτριπλάσιο από το ποσό αυτό είναι το συνολικό ύψος του (δάνειο και αποζημιώσεις) με βάση τους υπολογισμούς του Γάλλου οικονομολόγου και οικονομικού συμβούλου της τράπεζας BNP Paribas Ζακ Ντεπλά, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Les Echo» στις 23/6/2011 είχε εκτιμήσει ότι το ύψος της γερμανικής οφειλής ανέρχεται στα 575 δισ. ευρώ.
«Τα ποσά που αναφέρονται στην απώτερη οικονομική Ιστορία υπολογίζονται με πολλούς παραδεκτούς τρόπους. Γνωρίζω μελέτες που αποτιμούν το κατοχικό δάνειο στο ποσό των 54 δισ. ευρώ χωρίς τόκους (Τράπεζα της Ελλάδος), αλλά και σε μεγαλύτερα ποσά που υπερβαίνουν τα 400 δισ. ευρώ (Ριτσλ, Ντεπλά κ.λπ.)» επισημαίνει στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος Σαράντος Θ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και του προεδρείου της Πανελλήνιας Ενωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις (ΠΕΔ).

Ο κ. Θεοδωρόπουλος παρατηρεί ότι «συμπτωματικά το ποσό των 10-11 δισ. ευρώ ταυτίζεται με το ποσό που ανέφερε η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» σε πρόσφατο δημοσίευμά της, ενώ συμπτωματικά και πάλι αποτελεί μια μικρή βελτίωση των 9 δισ. ευρώ, ποσό που, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου United Press στις 6/11/2013, στο περιθώριο της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν οι Γερμανοί ως «πακέτο» για να διευθετηθεί το όλο ελληνογερμανικό ζήτημα. Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι όργανα του ελληνικού κράτους στοιχούν σε γερμανικές εκτιμήσεις».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, γεννάται μέγα θέμα για την επιτροπή του ΓΛΚ και τις μεθόδους που ακολούθησε, αφού, όπως φαίνεται, το τελικό ποσό μόνο «δώρο» στη γερμανική πλευρά μπορεί να χαρακτηριστεί.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.